• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові повноваження податківців та дії в разі втрати первинки: аналіз Закону №2173
З 16.04.2022 р. набрав чинності Закон №2173, який, зокрема, регулює питання перевірок органами ДПС цін та ціноутворення, розширює повноваження КМУ, а також встановлює особливості дій у разі втрати первинної документації у зоні бойових дій.

З 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173
З 16 квітня Законом №2173 (текст закону див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») знято обмеження щодо граничного розміру доходу в 10 млрд грн для перебування на ЄП за ставкою 2%. Отже, ще більше підприємств можуть перейти до «спецгрупи». До того ж цій групі дозволили займатися роздрібною торгівлею всіма підакцизними товарами.

Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки
Під час війни і у працівників, і в роботодавців з’явився новий інструмент — не звільнення, а призупинення трудових відносин. Яких правил при цьому слід дотримуватися? Як оформити та яких наслідків від цього очікувати? Читайте в нашій статті.

Ліцензування торгівлі пальним під час воєнного стану
Чи може ТОВ чи ФОП, які до запровадження воєнного стану не займалися реалізацією ПММ та не мали дозвільних документів на такий вид діяльності, під час воєнного стану купувати та реалізовувати дизпаливо?

Як ввезти авто під час війни: консультує ДМСУ
У листі від 06.04.2022 р. №08-1/10/7/1720 (див. у рубриці «Документи для роботи» в «ДК» №16/2022) ДМСУ відповіла на кілька актуальних питань щодо безмитного ввезення ТЗ, які варті особливої уваги.

Квартальна фінансова звітність за перший квартал 2022 року
Минув перший квартал 2022 року, в якому Україна зазнала збройної агресії з боку РФ. Проте країна працює, сплачує податки та здає звітність. З’ясуймо, кому потрібно подавати проміжну квартальну фінансову звітність, а кому — ні.

Чи може ТОВ надавати послуги нерезидентові?
ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, планує надавати рекламні послуги та консультації з питань інформатизації нерезидентам на умовах 100% передоплати. Чи має право надавати такі послуги? Чи виникає обов’язок зі сплати ПДВ? Якими документами оформляється ця угода на підтвердження експорту? Яка звітність щодо ЗЕД?

Не провели в обліку накладну на повернення товару: як виправити помилку?
У лютому 2020 р. мікропідприємство отримало повернення товару від покупця на суму 12000 грн (собівартість 6000 грн), у т. ч. ПДВ 20% — 2000 грн. Накладну на повернення було складено, але не проведено у бухобліку. РК до ПН на основі накладної на повернення було складено та своєчасно зареєстровано в ЄРПН, РК до ПН був включений до декларації ПДВ за лютий 2020 р. Підприємство у балансі 2020 року не врахувало повернення товару на суму 12000 грн, внаслідок чого було завищено дохід на 4000 грн та податок на прибуток на 720 грн. Але врахувало РК до ПН на суму 12000 грн (у т. ч. ПДВ 20% 2000 грн), були зроблені проведення: Д-т 6432 К-т 6412 -2000 грн. У 2021 році помилку було виявлено. Як її виправити у бухобліку та звітності?

З якої дати застосовувати метод участі в капіталі?
Підприємство на початку 2021 р. (але не з 01.01) придбало корпоративні права (90%) іншого підприємства з метою подальшого продажу. Станом на квітень 2022 р. корпоративні права не продані і не плануються до продажу найближчим часом. З якого моменту вести облік придбаних корпоративних прав за методом участі в капіталі?

Як складати АН у разі перевантаження пального з одного бензовоза до іншого?
Пальне ввезено в Україну бензовозом. Далі, в дорозі територією України, на певній ділянці з нього паливо перевантажують до іншого бензовоза, і воно їде до покупця. Факт збуту відбувається, коли пальне доїхало до кінцевого пункту — покупця. Як складати акцизні накладні в таких ситуаціях?

Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ
Підприємство має оподатковувану діяльність і тимчасово звільнену від оподаткування (є рядок 5 декларації) та може більшість операцій чітко розмежувати за напрямами використання. Як застосовувати норму ст. 199 ПКУ? Чи можливо у разі чіткого розподілу операцій за напрямами не застосовувати додаток 6 декларації?

Прощення кредиту й особлива ставка ЄП 2%
Підприємство має заборгованість перед нерезидентами за кредитом та відсотками. Строк погашення — ІІ квартал 2022 р. Підприємство не може погасити кредит і відсотки, планує перейти на 2% ЄП з II кварталу. У разі прощення боргу нерезидентами, чи включатиметься сума прощеної заборгованості до бази обкладення ЄП за ставкою — 2%? Чи будуть витрати за нарахованими відсотками за II квартал 2022 р. у декларації з податку на прибуток за наступні періоди? Чи будуть ці операції контрольованими?

До змісту номеру