• Посилання скопійовано

Що нового

Звітувати про членство працівників у профспілці вже не треба

! Працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.04.2022 р. з цієї дати набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану».

Зокрема, із Закону про ЄСВ вилучено норми щодо необхідності зазначати в єдиній зарплатній звітності інформацію про членство у профспілковій організації. Зауважимо, що на практиці ця норма не працювала, адже до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4, відповідних змін так і не внесли.

Докладніше про нововведення цього закону читайте в статтях «Нові повноваження податківців та дії в разі втрати первинки: аналіз Закону №2173» та «З 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173» у цьому номері «ДК», з текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 01.04.2022 р. №2173-IX чинний з 16.04.2022 р.


Набрав чинності закон про 100-відсоткові гарантії депозитів на час війни

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 12.04.2022 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб».

У минулому номері «ДК» ми помилково повідомили, що цей закон станом на 13.04.2022 р. ще не опублікований, за що перепрошуємо читачів. З текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 01.04.2022 р. №2180-IX чинний з 13.04.2022 р.


Сільгоспвиробники та торговельні мережі одержать підтримку від держави

! Сільгоспвиробникам та великим торговельним підприємствам

Кабінет Міністрів вніс зміни до:

— Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28;

— Порядку надання державних гарантій на портфельній основі, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 р. №723.

Змінами розширено перелік суб’єктів підприємництва, які можуть отримувати фінансову державну підтримку шляхом здешевлення вартості кредитів. До них тепер належать:

— фізична особа — підприємець, зареєстрована в установленому законом порядку;

— юридична особа, кінцеві бенефіціарні власники (контролери) якої є фізичними особами — резидентами України;

— сільськогосподарський товаровиробник;

— суб’єкт великого підприємництва, який здійснює торгівлю товарами на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування разом з алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Постанова КМУ від 15.04.2022 р. №451 чинна з 18.04.2022 р.


До переліку критичного імпорту внесено низку транспортних послуг

! Перевізникам

Кабмін знову вніс зміни до додатка до постанови КМУ від 24.02.2022 р. №153 — переліку товарів критичного імпорту.

Цього разу його доповнено, зокрема, низкою транспортних послуг, пов’язаних із перевезенням вантажів. А саме:

— перевезення вантажів дорожніми транспортними засобами;

— перевезення вантажів залізничним транспортом;

— послуги морського та каботажного вантажного транспорту;

— послуги щодо складування та зберігання;

— послуги, суміжні з наземним перевезенням;

— послуги, суміжні з водним перевезенням;

— послуги щодо транспортного оброблення вантажів;

— послуги допоміжні щодо транспортування інші.

Нагадаємо, наявність товару чи послуги в переліку товарів критичного імпорту дозволяє купувати валюту для їх оплати.

Постанова КМУ від 12.04.2022 р. №444 чинна з 15.04.2022 р.


Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 10%

! Усім

Як повідомив голова НБУ, під час планового засідання Комітету з монетарної політики НБУ розгляд питання щодо зміни облікової ставки вирішено відкласти. Отже, облікова ставка залишатиметься незмінною, на рівні 10%.

За оцінками Нацбанку, інфляційний тиск зберігатиметься й надалі насамперед через наслідки повномасштабної війни. За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою завдяки заходам уряду та НБУ. Серед них:

— тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, яка стримуватиме ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів;

— зниження податків, у тому числі непрямого оподаткування імпорту;

— фіксація цін на житлово-комунальні послуги;

— адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо.

Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка щодо поточної ситуації в економіці України та перспектив її подальшого розвитку 14.04.2022 р.


25 квітня, 2 травня та 9 травня — звичайні робочі дні

! Працедавцям і працівникам

Держпраці повідомляє, що статтею 73 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) встановлено 9 святкових днів (зокрема, 1 травня — День праці, 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) та 4 неробочі дні — релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня і 25 грудня — Різдво Христове, один день (неділя) — Пасха (Великдень), один день (неділя) — Трійця).

Відповідно до статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день, визначений статтею 73 КЗпП України, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Таким чином, навесні 2022 року мали би бути вихідними днями понеділки 25 квітня (перенесення вихідного з 24.04.2022 р.), 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022 р.) та 9 травня (святковий день).

Однак статтею 6 Закону №2136 встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 25 квітня, 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Роз’яснення Держпраці від 15.04.2022 р.


НБУ дозволив банкам продавати населенню готівкову іноземну валюту

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», зокрема, дозволивши банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню.

Водночас передбачено, що уповноважена установа може здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої нею готівкової іноземної валюти та проданої. Така різниця розраховується починаючи з 13 квітня 2022 року.

Крім того, визначено особливості встановлення курсів готівкових валют для операцій уповноважених установ із клієнтами, зокрема:

курс продажу готівкової валюти уповноваженими установами може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції;

курс купівлі готівкової валюти уповноваженими установами не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

Також банкам заборонено достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.

Постанова НБУ від 14.04.2022 р. №71 чинна з 14.04.2022 р.


На час воєнного стану спрощено видачу ліцензій на діяльність з обігу наркотичних засобів

! СГ, які працюють з наркотичними засобами

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджених постановою КМУ від 06.04.2016 р. №282.

Установлено, що здобувач ліцензії для її отримання в умовах воєнного стану подає до органу ліцензування заяву про отримання ліцензії в електронній формі згідно з додатком 1. Подання копії паспорта керівника здобувача ліцензії, якщо він є особою, що відмовилася від прийняття РНОКПП, та опису документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії (додаток 2), не вимагається. Відомості про наявність дозволу Нацполіції на використання об’єктів і приміщень, призначених для провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також про відсутність у працівників, які за своїми службовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, не знятої чи не погашеної в установленому порядку судимості за вчинення нетяжких, тяжких та особливо тяжких злочинів або кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у тому числі тих, що вчинені за межами України (додаток 3), подаються за їх наявності, однак їх треба буде подати протягом 30 к. д. з дня припинення чи скасування воєнного стану, інакше видану ліцензію може бути визнано недійсною.

Постанова КМУ від 15.04.2022 р. №452 чинна з 18.04.2022 р.


Медикам спростили подання повідомлень про зміни даних у документах, що додавалися до заяв на ліцензію

! Медзакладам

Міністерство охорони здоров’я взяло до уваги позицію ДРС щодо окремих питань ліцензування та видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності в умовах воєнного стану від 10 березня 2022 року та з метою забезпечення надання безперервної медичної допомоги установило, що у період воєнного стану (за бажанням ліцензіата) повідомлення про всі зміни даних, які були зазначені в документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ, можуть надсилатися у вигляді сканованих копій у форматі PDF в електронному вигляді на офіційну електронну адресу МОЗ moz@moz.gov.ua.

Повідомлення, які були надіслані у вищезазначеному порядку, протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану повинні бути подані до МОЗ у встановленому законодавством порядку.

Наказ МОЗ від 14.04.2022 р. №623 чинний з 14.04.2022 р.


НБУ схвалив Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

! Усім

Рада Нацбанку схвалила Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану.

Основні засади діятимуть тимчасово під час правового режиму воєнного стану, а за потреби також деякий час після його завершення до нормалізації функціонування економіки та фінансової системи.

Зокрема, НБУ зобов’язався фінансувати лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах та лише шляхом купівлі цінних паперів уряду на первинному ринку. Національний банк також зберігатиме максимальну прозорість у висвітленні таких операцій.

НБУ продовжить сприяти підтримці українських біженців за кордоном, зокрема шляхом створення можливостей для обміну готівкових гривень на валюти країн перебування. Зокрема, він запроваджує укладання угод про викуп готівкової гривні за іноземну валюту з центральними банками та іншими фінансовими установами.

Також НБУ прагнутиме до якнайшвидшого відновлення повноцінної роботи валютного ринку та повернення до плаваючого курсоутворення, якщо це не створюватиме загроз для стабільного функціонування банківської та/або фінансової системи держави.

Водночас призупинено дію Основних засад грошово-кредитної політики на 2022 рік та середньострокову перспективу, схвалених рішенням Ради НБУ від 13.09.2021 р. №31-рд.

Рішення Ради НБУ від 15.04.2022 р. №4-рд чинне з 15.04.2022 р.


Підписано Закон щодо розвитку установок зберігання енергії

! Енергетикам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.04.2022 р. через два місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії».

Закон вносить зміни до Закону про ринок електроенергії, зокрема:

запроваджує визначення термінів «зберігання енергії», «установка зберігання енергії», «оператор установки зберігання енергії» та «повністю інтегровані елементи мережі»;

визначає права та обов’язки оператора установки зберігання енергії;

врегульовує питання ліцензування діяльності із зберігання енергії.

Так, визначено, що діяльність із зберігання енергії підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства, крім випадків, встановлених Законом про ринок електроенергії.

Діяльність зі зберігання енергії без ліцензії на провадження господарської діяльності зі зберігання енергії дозволяється, якщо величина встановленої потужності чи відпуск електричної енергії менші за показники, визначені у відповідних ліцензійних умовах провадження госпдіяльності зі зберігання енергії.

Оператору установки зберігання енергії забороняється здійснювати діяльність з передачі та розподілу електроенергії, транспортування та розподілу природного газу, виконання функцій оператора ринку та гарантованого покупця, крім випадків, встановлених Законом про ринок електроенергії.

Оператор установки зберігання енергії здійснює купівлю-продаж електричної енергії на ринку електричної енергії відповідно до положень Закону про ринок електроенергії, правил ринку, правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. Оператор установки зберігання енергії має право надавати послуги з балансування та/або допоміжні послуги відповідно до положень зазначеного Закону та правил ринку.

Закон України від 15.02.2022 р. №2046-IX набирає чинності 16.06.2022 р.


Врегульовано порядок відкриття та закриття Нацбанком рахунків клієнтам

! Клієнтам НБУ

Нацбанк затвердив Інструкцію про порядок відкриття та закриття Національним банком України рахунків клієнтам.

Ця Інструкція регулює порядок відкриття та закриття Нацбанком рахунків клієнтам, зазначеним у ст. 42 Закону про НБУ.

Вимоги Інструкції не застосовуються під час відкриття Нацбанком кореспондентських рахунків банкам — резидентам України та філіям іноземних банків в Україні в національній валюті.

Як додатки до постанови затверджено форми Заяви про відкриття поточного рахунку та Заяви про відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу).

Постанова НБУ від 15.04.2022 р. №74 чинна з 16.04.2022 р.


Визначено механізм оформлення та видачі ліцензій на експорт добрив

! Експортерам добрив

На період застосування режиму ліцензування експорту добрив мінеральних або хімічних, азотних за кодами згідно з УКТ ЗЕД 3102 10 10 00, 3102 10 90 00, 3102 21 00 00, 3102 29 00 00, 3102 30 10 00, 3102 30 90 00, 3102 80 00 00, запровадженого Постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік», Міністерство економіки України затвердило Тимчасовий порядок ліцензування експорту деяких товарів, зазначених у додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. №1424.

Цей Тимчасовий порядок визначає механізм оформлення та видачі ліцензій на експорт добрив мінеральних або хімічних, азотних за кодами згідно з УКТ ЗЕД 3102 10 10 00, 3102 10 90 00, 3102 21 00 00, 3102 29 00 00, 3102 30 10 00, 3102 30 90 00, 3102 80 00 00, зазначених у додатку 1 до постанови Кабміну від 29.12.2021 р. №1424.

Дія Тимчасового порядку поширюється на всіх суб’єктів ЗЕД незалежно від форми власності.

Наказ Мінекономіки від 02.04.2022 р. №700-22
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.04.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру