• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Суми ПДВ за ПН/РК на операції за період, коли платник ПДВ перебував на спрощеній системі, не враховуються в обрахунку показника Σ НаклОтр
Чи враховуються в обрахунку показника Σ НаклОтр суми ПДВ за отриманими платником ПДВ податковими накладними та/або розрахунками коригування до таких податкових накладних, складеними за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник застосовував спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки 2 відс. доходу?

Вартість втраченого товару та понесених збитків на окупованій території зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток
Чи вплине на зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств вартість втраченого товару та понесених збитків на окупованій території?

Відповідальним за сплату ПДФО до бюджету є податковий агент
Хто є відповідальним за перерахування ПДФО до бюджету, у разі якщо податковий агент при виплаті доходу ФО не нараховував і не утримував податок?

Перелік міжнародних благодійних організацій є загальнодоступним на вебпорталі Мінсоцполітики
Де можна ознайомитися з переліком міжнародних благодійних організацій (їх філій, представництв), які надають благодійну допомогу ФО, переліченим у пп. 165.1.56 п. 165.1 ст. 165 ПКУ?

Якщо фізособа не має можливості подати декларацію про доходи до 01.05.2022 р, її подання відтерміновується
Які особливості подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи в зв’язку із запровадженням воєнного стану?

Сума списаної заборгованості відображається юрособою-кредитором у додатку 4ДФ під ознакою доходу «107»
Яким чином у додатку 4ДФ до Розрахунку відображається сума списаної заборгованості, за якою минув строк позивної давності, що обліковувалася у ЮО, якщо ця заборгованість була списана на користь ФО-боржника?

Будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, які не здаються в оренду, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
Чи є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників — платників ЄП четвертої групи при переході на третю групу ЄП з особливостями оподаткування, визначеними п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ?

Терміни подання Додатка 1 платниками ЄП 3-ї групи за ставкою 2%
В який термін подають Додаток 1 у складі податкової декларації платника ЄП ФОП — платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ?

Особливості справляння ЄП 3-ї групи у період дії воєнного стану
Які особливості справляння ЄП третьої групи передбачені у період дії воєнного стану?

Сільгосптоваровиробники — платники ЄП мають право здійснювати розрахунки без РРО/ПРРО при роздрібній торгівлі на території села продукцією власного виробництва
Чи застосовують РРО та/або ПРРО ФОП — платники ЄП другої — четвертої груп — сільськогосподарські товаровиробники при здійсненні роздрібної торгівлі на території села продукцією власного виробництва?

Платники ЄП груп 2 — 4 мають право здійснювати розрахунки без РРО/ПРРО в разі роздрібної торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села
Чи застосовують РРО та/або ПРРО ФОП — платники ЄП другої — четвертої груп у разі здійснення роздрібної торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села?

При наданні послуг з видачі дозволів на вилов риби і полювання можна використовувати КОРО та РК, а не РРО/ПРРО
Чи необхідно СГ (у тому числі ФОП — платникам ЄП другої — четвертої груп) при наданні послуг з видачі дозволів на вилов риби і полювання використовувати КОРО та РК?

ПТКС, призначений для переказу готівкової виручки на рахунок підприємства, є РРО
Чи може відокремлений підрозділ здавати готівкову виручку на рахунок підприємства через ПТКС (програмно-технічний комплекс самообслуговування) та який документ при цьому буде підтвердженням здавання готівки до банку?

Якщо після резервного копіювання та оновлення версії ПЗ є розбіжності з раніше створеною інформацією щодо Z-звітів та розрахункових операцій, слід звернутися до виробника ПРРО
Які дії СГ у разі, якщо після створення резервного копіювання та оновлення версії програмного забезпечення «ПРРО Каса» раніше створена інформація щодо Z-звітів та розрахункових операцій не збігається?

Операція повернення повинна проводитися на тому РРО, з якого було здійснено реалізацію товару
Яким чином здійснити повернення коштів через ПРРО, якщо розрахункова операція проводилася на класичному РРО, а повернення відбувається вже із застосуванням ПРРО, який при здійсненні операції «повернення» вимагає зазначити фіскальний чек на придбаний товар?

ДПС проводить інтеграцію своїх програмних рішень з банківськими сервісами
Чи будуть внесені зміни до програмного забезпечення «ПРРО Каса» (Windows/Android) щодо автоматичного заповнення обов’язкових реквізитів фіскального чека «Найменування платіжної системи», «Код авторизації» тощо?

У ПЗ «ПРРО Каса» наразі не реалізована функція програмування туристичного збору
Як у ПРРО запрограмувати туристичний збір?

Якщо при зміні КЕП у ПРРО не відображається історія розрахункових операцій — оновіть ПЗ ПРРО
Які дії СГ, якщо при зміні КЕП у ПРРО не відображається історія розрахункових операцій?

Дані штрихкоду не є обов’язковим значенням, але поле «Код товару» є обов’язковим та не може бути порожнім
Чи вимагає програмне забезпечення «ПРРО Каса», яке надається ДПС, введення даних штрихкоду?

ПЗ «ПРРО Каса» наразі не дає можливості проведення розрахункових операцій «накладений платіж» та/або «післяплата».
Яким чином проводити через ПРРО розрахункові операції «накладений платіж» та/або «післяплата»?

Підключення принтера для друку фіскальних чеків здійснюється через браузер
Як на пристрій для операційної системи Android та/або Windows здійснюється підключення принтера для друку фіскальних чеків?

Якщо ПРРО не бачить КЕП, слід перевірити, до якого каталогу встановлено КЕП
Які дії СГ, якщо при авторизації в ПРРО на Аndroid надходить повідомлення «Користувачу необхідно додати КЕП», однак КЕП зареєстрований в Електронному кабінеті і встановлений на пристрій?

Подання декларації з транспортного податку великим платником податків
Куди подавати податкову декларацію з транспортного податку та сплачувати задеклароване податкове зобов’язання ЮО, яку включено до Реєстру ВПП?

Фізособа є платником земельного податку з дати держреєстрації права власності на земельну ділянку
З якого часу ФО, яка викуповує орендовану нею земельну ділянку державної або комунальної власності на підставі договору купівлі-продажу, повинна сплачувати земельний податок?

Неподання витягу із техдокументації про НГО земельної ділянки не є підставою для відмови у прийнятті декларації з плати за землю
Чи є підставою для відмови у прийнятті Податкової декларації з плати за землю (далі — Декларація) неподання платником плати за землю разом з Декларацією витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки?

Кооператив не може зменшити ПЗ із земельного податку на суму пільг, які надаються його членам
Чи має право садівницьке товариство або гаражний кооператив відповідно до п. 286.7 ст. 286 ПКУ зменшити податкове зобов’язання із земельного податку на суму пільг, які надаються ФО — членам кооперативу або товариства?

Рішення органу місцевого самоврядування щодо нової НГО земельних ділянок є обов’язковим з урахуванням строків, визначених цим рішенням
З якого періоду СГ застосовують рішення органу місцевого самоврядування щодо нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок, якщо в ньому визначена дата, з якої діє це рішення?

Земельний податок сплачується за період до дати реєстрації припинення юрособою речового права на земельну ділянку у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно
До якої дати ЮО повинна сплачувати земельний податок у разі відчуження нею протягом року земельної ділянки, яка перебувала у її власності?

Якщо векселедавець не має змоги подати документи для погашення податкового векселя, погашення здійснюється після припинення або скасування воєнного стану
Яким чином в умовах воєнного стану СГ, який отримує спирт за нульовою ставкою для виробництва лікарських засобів, повинен подати документи для погашення податкового векселя?

Подати електронні документи про обіг пального або спирту етилового можна протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану
Які дії платника у разі неможливості під час дії воєнного стану своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового?

Екоподаток за джерела забруднення, зареєстровані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, не нараховується та не сплачується
Чи нараховується та сплачується екологічний податок за періоди 2022 року в умовах дії воєнного стану?

На період дії воєнного стану органи місцевого самоврядування мають право встановлювати місцеві податки/збори та податкові пільги за ними без застосування процедур за Законом про засади державної регуляторної політики у сфері госпдіяльності
Чи мають право органи місцевого самоврядування приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України?

Фактичні перевірки та окремі види камеральних перевірок можуть проводитись у період дії воєнного стану
Чи встановлено мораторій на проведення податкових перевірок, у тому числі фактичних, у період дії воєнного стану?

У довідці про доходи ФОП на загальній системі оподаткування зазначається сума чистого оподатковуваного доходу за відповідний період
Яка сума доходу зазначається у довідці про доходи ФОП на загальній системі оподаткування?

Терміни подання звітності з ЄСВ ФОПами — платниками ЄП
В який термін ФОП — платники ЄП подають звітність по ЄВ (Додаток 1/Додаток 2) у складі Податкової декларації платника ЄП?

До змісту номеру