• Посилання скопійовано

Продаж сигарет із нарахуванням ПДВ

ФОП на ЗС, платник ПДВ, на початку січня 2022 р. через РРО помилково продавав тютюнові вироби (отримані в 2021 р. з МРЦ) з ПДВ. Наприклад, якщо МРЦ — 120 грн, то ФОП продавав за 120 грн, у т. ч. окремо виділяв у чеках РРО ПДВ — 20 грн. Чи потрібно складати ПН? Як визначати підприємницький дохід? Які штрафи можливі?

ПДВ. Чеки РРО

Починаючи з 01.01.2022 р. звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлено максимальні роздрібні ціни (МРЦ), крім операцій:

а) з першого постачання таких товарів їхніми виробниками;

б) з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону «Про захист економічної конкуренції». Перелік таких суб’єктів затверджено постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1423;

в) із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Таким чином, операції роздрібної торгівлі з 01.01.2022 р. тютюновими виробами, для яких встановлено МРЦ, звільняються від оподаткування.

А п. 30.4 ПКУ визначено, що платник податків не вправі відмовитися від використання податкової пільги з ПДВ чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ.  Для тютюнових виробів виключень не передбачено.

Але що робити, якщо ФОП продавав з ПДВ, а повинен був без ПДВ?

Податкова на запитання в ЗІР, підкатегорія 101.15, відповідає, що коригувати зайво нараховане ПЗ потрібно тільки у разі, якщо воно вже відображене в податковому обліку і суми податку внесені до бюджету, а також за умови повернення зайво утриманих сум ПДВ.

Консультують податківці

Чи має можливість платник податку відкоригувати помилково нараховані суми ПДВ на операції з постачання товарів (послуг), якщо такі операції повинні оподатковуватися за ставкою 0% або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ?

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або в разі повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Згідно з пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого проведено такий перерахунок;

б) отримувач зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

З огляду на зазначене, якщо платник податку нараховував ПДВ під час постачання товарів (послуг), які відповідно до ПКУ оподатковуються за ставкою 0% або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, та відображав у податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів (послуг).

На дату повернення покупцю сум податку, сплачених таким покупцем під час придбання товарів (послуг), що оподатковуються за ставкою 0% або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ, постачальник товарів (послуг) складає розрахунок коригування до раніше складеної податкової накладної, в якому коригує всю суму операції зі знаком «-», та одночасно складає нову податкову накладну на операцію, що оподатковується за ставкою 0% або звільнена від оподаткування ПДВ. На операцію, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, податкова накладна не складається.

ЗІР, підкатегорія 101.15

Але в ситуації, що розглядається, ПН ще не складалися, суми ПДВ до бюджету не вносилися і суми ПДВ покупцями не повертатимуться в принципі. Адже тютюнові вироби продані покупцям за МРЦ. Інша річ, що в такій ціні окремо виділено ПДВ.

По суті, в цій ситуації ПН на операцію постачання тютюнових виробів потрібно скласти відразу правильно, на звільнені від оподаткування операції. Тоді помилка полягатиме в неправильному зазначенні ціни в чеках РРО, у неправильному зазначенні в чеках ПДВ.

Згідно з ч. 2 р. ІІ Положення №13 до обов’язкових реквізитів фіскального чека віднесено:

— назву товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (рядок 10);

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ,— окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21).

Відповідно до п. 3 р. І Положення №13 у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Тобто в ситуації, що розглядається, повторимося, помилка є в чеку РРО. А отже, такий чек не є з погляду Положення №13 і Закону про РРО розрахунковим документом.

Штрафи

Пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО передбачено відповідальність у вигляді фінансових санкцій, що застосовуються до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог цього Закону, за рішенням відповідних контролюючих органів, які застосовуються в таких розмірах — у разі встановлення під час перевірки факту, зокрема, невидачі (у паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

— за порушення, вчинене вперше, — 100% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);

— за кожне наступне вчинене порушення — 150% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Тобто штраф за перший помилковий чек — 100% вартості товарів (тютюнових виробів), зазначених у такому чеку. За інші помилкові чеки — 150% вартості товарів (тютюнових виробів).

Як визначати підприємницький дохід?

Відповідно до п. 177.3 ПКУ, сума ПЗ з ПДВ не включається до складу доходу ФОПа, який зареєстрований платником ПДВ.

Вище ми з’ясували, що ФОП продав тютюнові вироби за МРЦ (120 грн за даними наведеного в додаткових умовах прикладу). Помилково в чеку РРО виділено з цієї суми ПДВ — 20%. Насправді ПЗ з ПДВ у ФОП не виникло.

Тому, на наш погляд, до доходу слід включати загальну вартість продажу — 120 грн.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Положення №13 — Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру