• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація ФОПа на ЄП групи 4
До 21 лютого 2022 року включно ФОПи на ЄП групи 4 мають подати декларацію на 2022 рік. Розгляньмо особливості її заповнення та подання.

Безготівкові операції та РРО
РРО та ПРРО застосовуються вже не вперше. Проте досі не вщухають суперечки щодо того, які торговельні операції підлягають реєстрації, а які — ні.

Зміни Звіту про платежі видобувних підприємств
Законом №1974 внесено зміни до Закону №2545, а також низки інших законів, унаслідок чого оновлено порядок підготовки і подання суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, звіту та консолідованого звіту про платежі на користь держави (далі — Звіт). Зміни набрали чинності з 15.01.2022 р. Розгляньмо їх нижче.

Анулювання реєстрації платника ПДВ
Коли реєстрацію платника ПДВ може бути анульовано? Хто приймає рішення про анулювання? Як провести останні операції платника ПДВ та як подати останню декларацію? Як повернути надміру перераховані кошти з ПДВ?

ВС про відсторонення невакцинованих
Досі ми розповідали про оскарження відсторонення працівників від роботи через ухилення від вакцинації лише у судах перших інстанцій. Та вже маємо роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду — лист від 24.12.2021 р. №3223/0/208-21 (див. «ДК» №6/2022). Проте й воно не дає працівникам жодних гарантій перемоги у суді.

Відсторонення працівника: що з лікарняними?
Тема відсторонення від роботи працівників, які ухиляються від обов’язкової для них вакцинації, безумовно, є хітом останнього півріччя. Мінекономіки, Мінсоцполітики та ФСС наполягають, що під час відсторонення працівник не має права на лікарняні.

Перші справи про облік запасів ФОПа
Як свідчить практика, у цих справах суди здебільшого стають на бік ФОПів.

Продаж сигарет із нарахуванням ПДВ
ФОП на ЗС, платник ПДВ, на початку січня 2022 р. через РРО помилково продавав тютюнові вироби (отримані в 2021 р. з МРЦ) з ПДВ. Наприклад, якщо МРЦ — 120 грн, то ФОП продавав за 120 грн, у т. ч. окремо виділяв у чеках РРО ПДВ — 20 грн. Чи потрібно складати ПН? Як визначати підприємницький дохід? Які штрафи можливі?

Чотири запитання про ПРРО
Суб’єкти господарювання порівняно нещодавно почали працювати з програмними реєстраторами розрахункових операцій, тож у них виникає чимало запитань щодо роботи з ними. У цій статті відповідаємо на чотири такі запитання, які надійшли на нашу «гарячу лінію».

Перевірки ФОПів у 2022 році
Позаяк, незважаючи на карантин, податкові органи все ж таки приходять до ФОПів на перевірки, нагадуємо, як вони проводяться. Звісно, з урахуванням останньої судової практики.

Часткова ліквідація об’єкта ОЗ
Підприємство імпортувало екструдерну лінію, частиною якої є два шнеки, ввело в експлуатацію як один об’єкт ОЗ й експлуатувало. Згодом шнеки вийшли з ладу, і підприємство планує демонтувати їх зі складу лінії та продати. Які особливості оформлення і бухобліку?

Сплата ЄСВ за дорученням — ВС не проти
Податківці наполягають, що сплата ЄСВ за договором доручення незаконна. Верховний Суд вважає, що це не так. І виходить, що за наявності прогалин у Законі про ЄСВ щодо порядку (способу) виконання обов’язку платник може платити ЄСВ у будь-який спосіб. Якщо при цьому обов’язок зі сплати ЄСВ не переходить до іншої особи.

До змісту номеру