• Посилання скопійовано

Як складати ПН, РК, якщо аванс отримано і частково повернено того самого дня?

Підприємство сплатило передоплату за товар, послугу згідно з рахунком, але того самого дня сторони погодили зміну ціни і постачальник того самого дня повернув покупцеві різницю. Згодом постачальник виписав ПН на суму за мінусом повернення. Чи це правильно?

На наш погляд, ні, неправильно. А отже, покупець не матиме права на ПК за такою ПН, адже вона є помилковою. I ось чому.

Датою виникнення ПЗ з постачання товарів/послуг є подія, яка настала першою — дата зарахування коштів на рахунок, або дата відвантаження товарів, або оформлення документа з постачання послуг тощо (п. 188.1 ПКУ).

Поряд із цим, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми ПЗ та ПК постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеного в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованого в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ).

У ситуації, що розглядається, кошти надійшли на рахунок. Отже, виникла дата ПЗ у повній відповідності до п. 188.1 ПКУ. На дату виникнення ПЗ слід скласти ПН (див. п. 201.1 ПКУ).

Того самого дня сторони переглянули ціну, у зв'язку з чим частково повернули передоплату. Тому у повній відповідності до норм п. 192.1 ПКУ виникає обов'язок з коригування ПЗ та ПК постачальника й отримувача, тож має складатися РК до початково виписаної ПН.

Той факт, що і надходження, і часткове повернення передоплати відбулися в один день, ніяк не впливає на порядок складання ПН і РК.

У ПКУ не передбачено, що ПН можна скласти на суму за мінусом поверненої передоплати. З погляду ПКУ, це різні податкові події. А отже, для кожної з них ПКУ передбачає свій порядок оформлення.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру