• Посилання скопійовано

Як враховувати відсотки за позикою після введення ОЗ в експлуатацію?

Для реалізації проєкту будівництва підприємство залучило під відсоток кошти. Під час будівництва нараховані відсотки відносило на капітальні інвестиції. Як обліковувати нараховані відсотки після введення будівлі в експлуатацію, за умови що позику не погашено і відсотки продовжують нараховуватися до лютого 2022 р.?

Не здійснюють капіталізацію витрат, а завжди визнають їх витратами поточного періоду (п. 4 НП(С)БО 31):

— суб'єкти малого підприємництва — юрособи, малі та мікропідприємства;

— представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності;

— неприбуткові організації.

Що ж до всіх інших, то при визначенні суми капітальних інвестицій та подальшої первісної вартості ОЗ слід керуватися нормами НП(С)БО 31.

Своєю чергою, як передбачено НП(С)БО 31, кваліфікаційним активом є актив, який обов'язково потребує істотного часу для його створення. Наприклад, будівництво для власних потреб. Якби підприємство просто придбало будівлю, навіть із залученням кредиту, це не вважалось би кваліфікаційним активом.

При цьому капіталізуються фінансові витрати, що виникли у зв'язку із запозиченням коштів саме з метою створення такого кваліфікаційного активу (Д-т 15 «Капітальні інвестиції» К-т 952 «Iнші фінансові витрати»).

Водночас, як зазначено у п. 13 НП(С)БО 31, капіталізація фінансових витрат припиняється, якщо створення кваліфікаційного активу завершено. Тобто починаючи з наступного періоду після періоду, в якому об'єкт було введено в експлуатацію (листопад 2021 р.), віднесення фінансових витрат на капітальні інвестиції припиняється і такі витрати починають обліковуватися у складі витрат поточного періоду — так само нараховуються на субрахунок 952, а наприкінці звітного періоду списуються на фінансовий результат до дебету субрахунку 792 «Результат фінансових операцій».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру