• Посилання скопійовано

Отримувач у ТТН на алкогольну продукцію

Чи може продавець алкогольної продукції відвантажувати товар покупцеві на склад, який цьому покупцеві не належить, і зазначати такий склад у ТТН?

Форму ТТН на переміщення алкогольних напоїв №1-ТН/алкогольні напої та інструкцію щодо її застосування затверджено наказом Мінтрансу від 28.04.2005 р. №154.

Відповідно до п. 2.1 Iнструкції №154, у рядку:

— «Одержувач» записують повне найменування підприємства — одержувача продукції, його місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код, номер і дату видачі ліцензії на виробництво (оптову або роздрібну торгівлю) продукції, що ліцензується, номер і дату видачі наряду на відпуск продукції;

— «Пункт розвантаження» — назву та місцезнаходження зберігання продукції. Якщо товарно-матеріальні цінності приймає до перевезення довірена особа одержувача вантажу за довіреністю, ця особа в рядку «Вантаж одержав» записує посаду, прізвище, ініціали і підтверджує факт одержання вантажу особистим підписом. Відправник вантажу проставляє номер довіреності, дату її видачі та ким видана;

— «Відпуск за довіреністю одержувача» — серію і номер довіреності, дату виписування, ким видана;

— «Вантаж одержав» — посаду, прізвище, ім'я, по батькові та підпис особи, яка отримує вантаж.

Відповідно до п. 2.3 Iнструкції №154, у рядку:

— «Прийняв (відповідальна особа одержувача)» фіксують факт приймання вантажу від відповідальної особи відправника вантажу, що підтверджується підписом та скріплюється печаткою.

З наведеного вище випливає, що у графі «Пункт розвантаження» наводять назву та місцезнаходження зберігання продукції. I ніде не зазначено, що це має бути саме склад, який належить покупцеві. Також ніде не зазначено, що продавець має перевіряти, кому належить склад, на який доставляється продукція.

У графі «Пункт розвантаження» зазначають фактичне місце розвантаження продукції, згідно з умовами договору між продавцем і покупцем.

Отже, продавець алкогольної продукції може відвантажувати товар покупцеві на склад, який цьому покупцеві не належить, і зазначати такий склад у ТТН.

Також нагадаємо, що алкоголь має зберігатися у місцях, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання. Відповідальність за зберігання алкоголю у незареєстрованому місці несе зберігач.

Право зберігача на користування відповідним приміщенням має бути підтверджене документально. Це не обов'язково має бути право власності — приміщення може бути орендоване тощо.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру