• Посилання скопійовано

Відпуск ТМЦ матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці

Які негативні наслідки можуть виникнути для підприємства у разі відпуску ТМЦ матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці?

Держпраці може негативно реагувати на здійснення трудових функцій матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці, та притягнути до відповідальності:

— підприємство — за порушення інших вимог законодавства про працю, яку передбачено ст. 265 КЗпП, що тягне за собою накладення штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення (6000,00 грн);

— посадових осіб підприємства, установи та організації — за інші порушення вимог законодавства про працю, яку передбачено ч. 1 ст. 41 КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 грн до 1700 грн).

Але ж ні КЗпП, ні Закон «Про відпустки» не обмежують право працівника здійснювати під час відпустки чи інших періодів відпочинку передбачені трудовим договором функції з власної ініціативи! Тож вважаємо, що притягнення зазначених вище осіб до відповідальності за наведених умов є неправомірним.

Проте і контролюючі органи під час податкової перевірки подеколи визнають первинні документи такими, що оформлені неналежним чином, якщо вони складені працівниками під час перебування у відпустці.

Однако Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у своїй постанові від 18.02.2020 г. у справі 820/5671/16 став на бік платника податків та дійшов висновку, що на час відпустки працівника право на виконання трудових функцій зберігається, на такий час обмежується лише право роботодавця вимагати виконання працівником трудових обов'язків. Тож перебування у відпустці працівників товариства не свідчить про дефектність згаданих первинних бухгалтерських документів. Правове значення має лише належність підпису працівникові, уповноваженому трудовим договором на здійснення відповідної господарської операції.

Документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів для потреб ведення податкового обліку, тільки якщо господарська операція фактично здійснена. Визначальною ознакою господарської операції є те, що вона має спричиняти реальні зміни майнового становища платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового становища платника податків як обов'язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами Податкового кодексу України1.

1 Постанова ВС від 18.02.2020 р. у справі №820/5671/16, аналогічну правову позицію викладено в ухвалі ВС у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 28.10.2020 р. у справі №400/3277/19.

З огляду на викладене проставлення підпису матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці, на окремих документах не є підставою для невизнання контролюючими органами фактичного здійснення відповідної господарської операції.

Євгеній ПІДДУБКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру