• Посилання скопійовано

Оплата е-лікарняного

За працівником значиться декілька листків непрацездатності за жовтень 2021 р., які є продовженням один одного. Подавати розрахунок до Фонду соцстраху потрібно тоді, коли буде вже остаточний листок непрацездатності?

Зазначене запитання Фонд соціального страхування роз'яснює таким чином.

Працівникові, який не одужає у визначений у первинному е-лікарняному термін, лікар створює наступний медичний висновок.

На підставі даних медичних висновків, що становлять один випадок тимчасової непрацездатності, в порядку черговості формуються е-лікарняні. Кожен наступний із них створюється як продовження першого, і разом вони становлять один страховий випадок.

Тож унікальний номер випадку непрацездатності для всіх електронних лікарняних, сформованих у межах одного випадку, збігатиметься.

При цьому номери самих е-лікарняних можуть відрізнятися, навіть якщо всіх їх видано як продовження. А можуть мати тотожну першу частину номера е-лікарняного до знака дефіс.

У межах одного страхового випадку таких е-лікарняних може бути декілька.

Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії не може бути підставою для нарахування матеріального забезпечення.

Використати е-лікарняний для призначення матеріального забезпечення роботодавець може лише після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності. Для цього статус е-лікарняного має змінитися на «Готово до сплати».

Також Фонд соціального страхування зазначає: якщо працівник хворіє тривалий час, то за кожним е-лікарняним матеріальне забезпечення призначається окремо, що дозволяє пришвидшити отримання допомоги. Адже для отримання виплат не потрібно чекати на одужання.

Нагадаємо, що призначити працівникові матеріальне забезпечення на підставі «Готового до сплати» е-лікарняного роботодавець повинен протягом не більш ніж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. А подати заяву-розрахунок — протягом 5 робочих днів після призначення допомоги.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру