• Посилання скопійовано

Продаж путівок на свою базу відпочинку

Підприємство входить до спілки с/г підприємств та щороку платить кошти за утримання бази відпочинку на морі (є будиночок). Спілка надає підприємству безоплатно путівки на відпочинок. Підприємство продає путівки працівникам та іншим фізособам. Чи потрібна ліцензія на їх продаж? Чи оподатковується він ПДВ? Чи можна кошти з оплати путівок оприбуткувати до каси з оформленням ПКО та не використовувати РРО?

РРО

У п. 12 ст. 9 Закону про РРО1 зазначено: якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюють (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то РРО не застосовують.

Таким чином, якщо розрахунки за путівку здійснюватимуть готівкою на місці, РРО є обов'язковим. Тому якщо підприємство продаватиме путівки своїм працівникам та іншим фізособам за готівку через касу підприємства, то слід застосовувати РРО, попередньо зареєструвавши його в установленому порядку.

Ліцензування

Відповідно до ст. 17 Закону про туризм2 з метою створення рівних можливостей суб'єктам туристичної діяльності на ринку туристичних послуг та забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян, захисту довкілля, підвищення рівня туристичного обслуговування здійснюється ліцензування туроператорської діяльності.

Учасниками відносин, що виникають під час здійснення туристичної діяльності, є юридичні та фізичні особи, які створюють туристичний продукт, надають туристичні послуги (з перевезення, тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування) чи здійснюють посередницьку діяльність із надання характерних та супутніх послуг, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства (туристи, екскурсанти, відвідувачі та інші), в інтересах яких здійснюється туристична діяльність (ст. 5 Закону про туризм).

Статтею 7 Закону про ліцензування3 передбачено перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, серед них, зокрема, туроператорська діяльність.

Таким чином, ліцензується тільки туроператорська діяльність, а підприємство, яке продає путівки, такою діяльністю не займається, тож ліцензія йому не потрібна.

1 Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Закон України від 15.09.1995 р. №324/95-ВР «Про туризм».

3 Закон України від 02.03.2016 р. №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності».

ПДВ

Придбану путівку підприємство має право надати працівникові на будь-яких умовах (за повну вартість, із частковою оплатою за рахунок коштів підприємства чи безкоштовно).

Тому продаж путівок працівникам — це звичайна операція постачання на території України, яка є об'єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% (пп. «а» п. 185.1 ПКУ). Базу оподаткування в цьому разі визначають за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, а саме: виходячи з договірної вартості, але не нижче від мінімальної бази, яка дорівнює ціні придбання.

Тож подальший продаж безоплатно отриманих путівок супроводжується нарахуванням ПЗ з ПДВ у загальному порядку.

Якщо путівка на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України призначена для категорії осіб, визначеної пп. 197.1.6 ПКУ (наприклад, дітям працівників), то така операція звільняється від оподаткування ПДВ. Таке звільнення відбувається незалежно від того, як придбано путівку на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України для дітей (фізосіб віком до 18 років): за кошти, з частковою оплатою чи безкоштовно. Про це також зазначають податківці в ЗIР, підкатегорія 101.07. Попри це, роботодавець має скласти ПН як на звільнену від оподаткування операцію.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру