• Посилання скопійовано

Коли ФОП не сплачує ЄСВ за себе у 2021 році

У 2021 році законодавці прописали нові правила несплати підприємцями ЄСВ за себе, навіть у випадку отримання доходів. Нагадаємо ці правила та розповімо про свіже роз'яснення від ДПСУ, яке підприємцям треба взяти до уваги.

Випадок 1. Тимчасовий для ФОПів I групи

Згідно з пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ тимчасово звільнялися від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ фізособи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників ЄП, у частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди:

— з 1 до 31 грудня 2020 року,

— з 1 до 31 січня, з 1 до 28 лютого, з 1 до 31 березня, з 1 до 30 квітня та з 1 до 31 травня 2021 року за себе.

Отже, перша група перші 5 місяців ЄСВ за себе не сплачувала. Тому мала особливості щодо складання єдиної звітності з ЄП + ЄСВ.

Але попри несплату ЄСВ перша група за ці місяці мала страховий стаж, принаймні щодо пенсій.

Утім, такі особи могли прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені в абзаці 1 пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ періоди в розмірах та порядку, визначених цим Законом.

Різниця при складанні звітності полягала в тому, що якщо ФОП вирішив не платити, — ЄСВ відображати у звіті не потрібно було. А якщо вирішив платити, у такому разі інформація про сплачені суми у звітності зазначається.

Решта ФОПів-«єдинників» пільг не мали і мусили платити ЄСВ на загальних підставах.

Випадки 2 і 3. ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати ЄСВ

Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону про ЄСВ ФОПи звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років чи є особами з інвалідністю або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

Податківці у ЗIР, підкатегорія 201.01.06, зауважили, що не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, який є пенсіонером за віком або за вислугою років та отримує пенсію згідно зі законодавством іншої країни. Отже, такі пенсіонери зобов'язані нараховувати і сплачувати ЄСВ на загальних підставах. Право не платити ЄСВ надає лише українська пенсія.

До того ж фізособа-підприємець зобов'язана сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус особи з інвалідністю.

Якщо ФОПа призвали

Чи звільняються ФОПи від сплати ЄСВ у зв'язку з призовом на строкову військову службу?

Ні, фізособи-підприємці, призвані на строкову військову службу, сплачують ЄСВ на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону про ЄСВ.

Випадок 4. ФОП помер — чи сплачувати ЄСВ за місяць, на який припадає дата смерті?

Пунктом 9 розд. VI Iнструкції №449 визначено, що у разі смерті фізособи-підприємця, оголошення померлою, визнання її у судовому порядку безвісно відсутньою або недієздатною, за умови відсутності осіб, які відповідно до Закону про ЄСВ несуть зобов'язання зі сплати ЄСВ, та засвідчення цього факту відділом державної реєстрації актів цивільного стану чи постановленням судового рішення, борг (недоїмка) зі сплати ЄСВ підлягає списанню.

Таким чином, дохід, отриманий фізособою-підприємцем, за період, на який припадає дата її смерті, не є базою нарахування ЄСВ.

Випадок 5. ФОП — найманий працівник

Статтю 4 Закону про ЄСВ доповнено частинами 5 та 6, згідно з якими відповідно передбачено звільнення від сплати за себе ЄСВ:

— осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як ФОПів і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізособою-підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

— осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та як ФОПи, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено ЄСВ за таких осіб у розмірі не менше ніж мінімальний страховий внесок.

Ось останнє правило нас зараз найбільше цікавить. Зокрема, ми знаємо, що:

1) ФОПи не повинні повідомляти ДПС про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем;

2) подавати звітність про податок, який вони сплачують (ЄП або ПДФО) разом із ЄСВ, ФОПи зобов'язані. Навіть, якщо вони не сплачують ЄСВ, тому що є найманими працівниками. У паперовому варіанті звітності щодо ЄСВ проставляють прочерки за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше ніж мінімальний страховий внесок (в електронному варіанті звітності поля залишаються не заповненими). Тобто нараховувати собі ЄСВ до сплати ФОПи не повинні;

3) такі ФОПи не повинні платити ЄСВ за себе за умови, якщо роботодавець сплатив за них ЄСВ в розмірі, не меншому за мінімальний. Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі ФОПи ЄСВ платитимуть! I суму ЄСВ до сплати такі ФОПи визначатимуть самостійно (але вона не може бути меншою за мінімальний страховий внесок).

I ось маємо ще одне свіже роз'яснення.

Немає трудової книжки — плати ЄСВ? Ні!

В IПК від 15.06.2021 р. №2422/IПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №30/2021) ДПСУ дійшла висновку, що ФОП, який надає послуги згідно з цивільно-правовим договором без оформлення трудової книжки, сплачує ЄСВ на загальних підставах.

Чому податківці так вирішили? Річ у тім, що якщо уважно подивитися на текст пільги, вона працює для тих ФОПів, які мають основне місце роботи.

Але податківці в цій IПК навели застаріле визначення: основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де зберігається (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ до змін).

Насправді тепер основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та яке визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ зі змінами, внесеними Законом №1217).

Про те, що з 10 червня заводити на працівника паперову книжку вже зовсім не обов'язково (це робиться виключно за бажанням працівника), а старі паперові книжки після їх оцифрування поступово (протягом 5 років) будуть видаватися працівникам на руки, ми докладно писали в «ДК» №12/2021. А з 23 липня мав повноцінно запрацювати порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність працівників.

Увага! Позаяк статус місця роботи (основне чи сумісництво) з 10 червня встановлюється заявою працівника, то і на нарахування ЄСВ не менше за мінімальний впливає така заява: якщо в ній визначено, що це основне місце роботи, — роботодавець сплачує ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний; якщо визначено, що це робота за сумісництвом, — нараховується ЄСВ на фактичну заробітну плату. Не менш важливим є те, чи основне це місце роботи, чи сумісництво для ФОПа, якщо він не бажає платити ЄСВ за себе. Якщо не бажає, — повинен мати саме основне місце роботи. I дані про це роботодавець зазначить у єдиній «зарплатній» звітності (в додатку 5).

Зверніть увагу!

Підприємницька діяльність основним місцем роботи не вважається. А сумісництво без наявності у фізособи основного місця роботи неможливе. Отже, перший же роботодавець і буде основним місцем роботи для ФОПа, всі наступні, в кого він працюватиме за трудовими договорами одночасно з роботою за основним місцем, вважатимуться сумісництвом.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру