• Посилання скопійовано

Що нового

Діють закони про податкову амністію

! Фізособам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.07.2021 р. наступного дня набрали чинності закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» і «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Закони визначають особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 01.09.2021 р. до 01.09.2022 р.

Зміни до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ та до пп. 5 п. 98 розділу I Закону №466 набирають чинності з 01.01.2022 р.

Докладніше див. «ДК» №30/2021.

Закони України від 15.06.2021 р. №1539-IX і №1542-IX чинні з 21.07.2021 р.


Нацраду з питань телебачення і радіомовлення унезалежнили

! Суб'єктам телебачення і радіомовлення

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

Крім викладення в новій редакції ч. 3 ст. 4, ст. 5, 6, 7, 8 і 12 Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», внесено зміни до деяких інших законів.

Так, із Закону «Про телебачення і радіомовлення» вилучено п. 3-3 розд. Х «Прикінцеві положення», який зупиняв на період карантину ініціювання, оголошення і проведення конкурсів Нацрадою.

Підпункт 2 п. 3 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» доповнено положенням, відповідно до якого відступом від умов програмної концепції вважається також припинення мовлення ліцензіата в обсязі не більше 35% загального обсягу мовлення, визначеного ліцензією.

З-під дії Закону «Про адміністративні послуги» виключено відносини щодо здійснення держрегулювання у сфері телебачення і радіомовлення.

Установлено, що відбір кандидатур на посаду члена (членів) Нацради, оголошений до дня набрання чинності цим Законом, проводиться з урахуванням усіх поданих кандидатур.

Закон України від 17.06.2021 р. №1556-IX чинний з 21.07.2021 р.


З 20 липня купівля валюти — до 100 тис. євро без обмежень

! СГ

З метою лібералізації здійснення деяких валютних операцій Нацбанк вніс зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5.

Відповідно до змін, зокрема, резиденту (юрособі/ФОПу) дозволяється протягом одного дня здійснювати валютні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти без підтвердження наявності підстав/зобов'язань для їх проведення на загальну суму, що не має перевищувати в сукупності 100000 євро включно (еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення відповідної операції).

Постанова Національного банку Українивід 13.07.2021 р. №80 чинна з 20.07.2021 р.


Поріг застосування РРО «єдинниками» підвищили до 1,32 млн грн

! СГ, які застосовують РРО

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 23.08.2000 р. №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Так, уточнено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, платники єдиного податку другої — четвертої груп (ФОПи) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (було — 1 млн гривень), обов'язково застосовують РРО відповідно до п. 61 підрозділу 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Також до цього переліку тепер входить діяльність з приймання від населення будь-якої вторсировини, в т. ч. металобрухту.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 р. №730 чинна з 20.07.2021 р.


Діють типові форми трудових договорів про надомну та дистанційну роботу

! Працедавцям

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило:

Типову форму трудового договору про надомну роботу;

Типову форму трудового договору про дистанційну роботу.

Нагадуємо, що Закон від 04.02.2021 р. №1213-IX, чинний з 27.02.2021 р., доповнив КЗпП новими статтями 60-1 «Надомна робота» та 60-2 «Дистанційна робота».

Докладніше див. «ДК» №11/2021, а типові форми договорів розглянемо в наступному номері «ДК».

Наказ Мінекономіки від 05.05.2021 р. №913-21 чинний з 16.07.2021 р.


Зміни в Порядку виплати винагород виконавцям

! Державним і приватним виконавцям

Кабмін виклав у новій редакції Порядок виплати винагород державним виконавцям та їх розміри і розмір основної винагороди приватного виконавця, затверджений постановою КМУ від 08.09.2016 р. №643.

Розмір основної винагороди приватного виконавця залишився без змін і становить 10% суми, що підлягає стягненню, або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом.

Такий самий розмір основної винагороди приватного виконавця залишився і за виконавчими документами про стягнення аліментів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 12 місяців.

Не змінились і розміри основної винагороди приватного виконавця у разі виконання виконавчого документа немайнового характеру: якщо боржником є фізособа, то 4 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а якщо юрособа, то 8.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 14.07.2021 р. №726 набирає чинності 01.01.2022 р.


Діє Положення про реєстрацію колекторських компаній

! Колекторам

Нацбанк відповідно до вимог законів «Про Національний банк України» та «Про споживче кредитування» розробив і затвердив Положення про реєстрацію колекторських компаній. Метою Положення є визначення порядку та умов включення до реєстру колекторських компаній, внесення змін до відомостей, які подавалися для включення особи до Реєстру, а також порядку та умов виключення відомостей про колекторську компанію з Реєстру.

Вимоги Положення поширюються на осіб, які мають статус колекторської компанії відповідно до вимог Закону «Про споживче кредитування» або мають намір набути статус колекторської компанії відповідно до вимог цього Закону.

Вимоги Положення до структури власності, порядку подання відомостей про структуру власності до Нацбанку, контролю за дотриманням вимог щодо структури власності, порядку розгляду питання про визнання структури власності непрозорою, визначені в розд. IV Положення, не поширюються на заявників, які мають статус небанківської фінансової установи, яка має право надавати фінансові послуги з факторингу та/або надання коштів у позику, у тому числі на умовах фінансового кредиту (далі — кваліфікована небанківська фінансова установа), та колекторські компанії, які мають статус кваліфікованої небанківської фінансової установи.

Постанова Національного банку Українивід 09.07.2021 р. №75 чинна з 14.07.2021 р.


Затверджено Положення про вимоги до колекторської компанії

! Кредиторам і колекторам

Нацбанк затвердив Положення про вимоги до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії та їхньої діяльності при здійсненні ними врегулювання простроченої заборгованості, яке:

1) встановлює форми здійснення контролю кредитодавцем, новим кредитором за додержанням колекторською компанією встановлених законодавством України вимог щодо взаємодії зі споживачем фінпослуг, його близькими особами, представником, спадкоємцем, поручителем, майновим поручителем або третіми особами, взаємодія з якими передбачена договором про споживчий кредит або іншим договором, передбаченим ч. 2 ст. 3 Закону «Про споживче кредитування» (далі — договір про споживчий кредит), та які надали згоду на таку взаємодію (далі — інша особа), при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки);

2) встановлює вимоги до укладення з колекторською компанією договору, спрямованого на врегулювання простроченої заборгованості за договором про споживчий кредит;

3) визначає порядок:

подання повідомлення кредитодавцем, новим кредитором до НБУ про укладення з колекторською компанією договору, спрямованого на врегулювання простроченої заборгованості за договором про споживчий кредит, про внесення змін до нього, закінчення строку його дії та/або про дострокове припинення (розірвання) такого договору;

надсилання повідомлення колекторською компанією до НБУ про залучення фізичної або юридичної особи на договірних засадах для виконання окремих функцій або процесів у межах здійснення колекторської діяльності, уключаючи для безпосередньої взаємодії зі споживачами фінпослуг;

надання кредитодавцем, новим кредитором НБУ інформації про отримання ними від особи, яка не включена до реєстру колекторських компаній, пропозиції в будь-якій формі та в будь-який спосіб щодо здійснення в його інтересах дії, що за суттю є врегулюванням простроченої заборгованості;

розміщення інформації про колекторську компанію та осіб, залучених до здійснення колекторської діяльності, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки) на власних вебсайтах, у програмних застосунках, що використовуються кредитодавцем, новим кредитором або колекторською компанією для надання послуг, а також у місцях надання таких послуг споживачам фінпослуг;

здійснення кредитодавцем, новим кредитором, колекторською компанією фіксування взаємодії зі споживачем фінпослуг та іншою особою.

Постанова Національного банку Українивід 09.07.2021 р. №79 чинна з 14.07.2021 р.


Зміни в порядку застосування заходів впливу до небанківських фінустанов

! Небанківським фінустановам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 01.02.2021 р. №12.

Зміни стосуються вимог щодо взаємодії кредитодавців, нових кредиторів та колекторських компаній зі споживачами фінпослуг при врегулюванні простроченої заборгованості (вимоги щодо етичної поведінки).

Змінами встановлено порядок застосування трьох нових заходів впливу, передбачених ст. 28 Закону «Про споживче кредитування»:

письмове застереження (новий розділ XIII);

тимчасова заборона установі — колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості (новий розділ XIV);

вилучення відомостей про установу — колекторську компанію з реєстру колекторських компаній (новий розділ XV).

Постанова Національного банку Українивід 09.07.2021 р. №74 чинна з 14.07.2021 р.


Як розраховуватимуть обсяг держпідтримки великих інвестпроєктів

! Iнвесторам

Кабмін відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» затвердив методологію розрахунку обсягу державної підтримки для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Під час розрахунку загального обсягу державної підтримки враховується те, що:

загальний обсяг державної підтримки не повинен перевищувати 30% планового обсягу значних інвестицій за інвестиційним проєктом зі значними інвестиціями;

плановий обсяг значних інвестицій за інвестиційним проєктом зі значними інвестиціями включає всі кошти (власні та/або запозичені), що будуть вкладені в об'єкт інвестування у процесі реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями протягом строку дії спеціального інвестиційного договору, та не включає реінвестиції, що здійснюватимуться за рахунок доходів, отриманих від операційної діяльності у процесі реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 07.07.2021 р. №714 чинна з 17.07.2021 р.


Зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України

! Адвокатам

Рада адвокатів України внесла зміни та доповнення до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, затвердженого рішенням РАУ від 17.12.2012 р. №26.

Зокрема, якщо адвокат протягом 3-х днів з дня зміни відомостей про себе, що внесені або підлягають внесенню до Єдиного реєстру адвокатів України, письмово не повідомив про такі зміни раду адвокатів регіону, остання може звернутися до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону щодо притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Визначено, що у випадку виникнення змін серед складу учасників організаційно-правових форм адвокатського об'єднання чи адвокатського бюро заяву про внесення відповідної інформації в ЄРАУ має право подавати керівник адвокатського об'єднання чи адвокатського бюро з копіями підтвердних документів.

Уточнено також, що якщо адвокат надсилає заяву про внесення будь-яких змін до відомостей, що містяться в ЄРАУ, засобами поштового зв'язку, то справжність підпису адвоката на заяві засвідчується нотаріально, а якщо за допомогою електронної пошти, то така заява має бути скріплена ЕЦП. Те саме стосується додатків до заяв.

Також внесено зміни до Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, затвердженого в новій редакції рішенням РАУ від 03.02.2017 р. №4. Так, з Положення вилучено норму, згідно з якою наслідком несплати адвокатом у встановлений строк щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування — джерела фінансування ведення Єдиного реєстру адвокатів України є перехід відомостей про нього в стан неактивних та невидимих для користувачів офіційного вебсайту НААУ, обробка і підтримка яких адміністратором ЄРАУ не здійснюється. Такий адвокат не має права брати участь в діяльності (роботі) органів адвокатського самоврядування.

Рішення РАУ від 03.07.2021 р. №50 чинне з 03.07.2021 р.


Затверджено Порядок надання держгарантій на портфельній основі

! СГ мікро-, малого та середнього підприємництва

Кабмін відповідно до ст. 17 БКУ затвердив Порядок надання державних гарантій на портфельній основі і Типовий договір про надання державної гарантії на портфельній основі.

Цей Порядок визначає механізм відбору банків-кредиторів, умови надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов'язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб'єктам господарювання мікропідприємництва, малого та/або середнього підприємництва — резидентам України, що визначені у додатку (Порядок не має додатка. — Прим. ред.), розмір та вид забезпечення, що надається такими суб'єктами господарювання, процедуру виконання гарантом гарантійних зобов'язань, а також врегулювання простроченої заборгованості позичальника за кредитом, за яким гарантом здійснено виплати на вимогу банку-кредитора.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 р. №723 чинна з 16.07.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру