• Посилання скопійовано

Суть справи

Визнання доходів і витрат будівельної організації
Доходи і витрати будівельної організації від виконання підрядних будівельних робіт визнаються згідно з нормами НП(С)БО 18. Розгляньмо особливості такого визнання.

Електронні лікарняні: що нового?
Про електронні листки непрацездатності ми вже писали досить багато і докладно. Але час минає, відбуваються зміни у нормативних актах, тож знання доводиться коригувати — і нам, і вам. Розгляньмо, які правила оформлення й оплати лікарняних та декретних діють у липні 2021 року. А також яких змін очікувати найближчим часом.

Продаж путівок на свою базу відпочинку
Підприємство входить до спілки с/г підприємств та щороку платить кошти за утримання бази відпочинку на морі (є будиночок). Спілка надає підприємству безоплатно путівки на відпочинок. Підприємство продає путівки працівникам та іншим фізособам. Чи потрібна ліцензія на їх продаж? Чи оподатковується він ПДВ? Чи можна кошти з оплати путівок оприбуткувати до каси з оформленням ПКО та не використовувати РРО?

Без копії наказу планова перевірка незаконна!
ВС наголосив, що незалежно від того, чи допущено орган ДПС до планової або позапланової перевірки, платник податків не позбавлений права оскаржити наказ про її призначення разом з оскарження податкових повідомлень-рішень до суду.

Податкова амністія для фізосіб
З 1 вересня 2021 року (і на рік) стартує декларування громадянами України їх майна, придбаного без сплати прибуткових податків. Метою буде сплата спеціального внеску (за меншими ставками) без штрафів і інших видів відповідальності.

Купуєте автомобіль — з'ясуйте про заставу!
Придбаний автомобіль часом виявляється внесеним у заставу. А ВС наголосив, що застава зберігає чинність навіть після переходу права власності на автомобіль до іншої особи.

Коли РРО не потрібен
ТОВ реалізує товари, надає послуги й отримує оплату на розрахунковий рахунок. РРО немає. Коли замовники хочуть придбати товар, складаються рахунок, видаткова накладна, а гроші надходять на розрахунковий рахунок. Проте ТОВ не знає, як покупець розрахувався: через касу банку, Приват24 тощо? Чи має право ТОВ у такому разі не застосовувати РРО? Як оптимізувати розрахунки, щоб РРО не реєструвати? Чи може ТОВ провести продаж МНМА фізособі через касу без РРО?

Електронна податкова перевірка
Про такий різновид податкової перевірки, як електронна, як не дивно, знає небагато платників податків. Позаяк вона проводиться щодо платників податків із незначним ступенем ризику та ще й за їх власною заявою. Для чого проводиться ця перевірка і які зміни в порядку її проведення відбулися 2021 року, читайте далі.

Сільськогосподарська спільна діяльність
ФГ (платник ПДВ, ЄП групи 4), оператор СД, згідно з договором СД вносить до спільної діяльності роботу власної сільгосптехніки, насіння, роботу працівників тощо. Комунальне підприємство вносить право використання земельних ділянок. За договором доходи діяльності розподіляються між сторонами 75% — ФГ, 25% — підприємству. Які податки та облік ФГ?

Коли ФОП не сплачує ЄСВ за себе у 2021 році
У 2021 році законодавці прописали нові правила несплати підприємцями ЄСВ за себе, навіть у випадку отримання доходів. Нагадаємо ці правила та розповімо про свіже роз'яснення від ДПСУ, яке підприємцям треба взяти до уваги.

До змісту номеру