• Посилання скопійовано

Купуєте автомобіль — з'ясуйте про заставу!

Придбаний автомобіль часом виявляється внесеним у заставу. А ВС наголосив1, що застава зберігає чинність навіть після переходу права власності на автомобіль до іншої особи.

Ми (і податківці) часто нагадуємо про те, як і де перевіряти контрагента, перш ніж укладати з ним договір купівлі-продажу товару, виконання робіт, надання послуг. Але перевіряти слід не лише продавця, а й товар, що купується. Робити такі перевірки варто і тоді, коли сторонами договору купівлі-продажу є пересічні громадяни.

1 Постанова ВС від 09.06.2021 р. у справі №643/1735/19.

Як перевірити інформацію про ТЗ?

Нещодавно МВС відкрило доступ до бази даних ТЗ — відповідні відомості вже можна побачити і в «Дії».

Як повідомляє МВС на вебсайті, безоплатні витяги з ЄДР ТЗ можна отримати:

— у паперовій формі, звернувшись із заповненою частиною I або II форми запиту, визначеної в додатку до постанови КМУ від 25.03.2016 р. №260, до одного з регіональних сервісних центрів МВС;

— в електронній формі, скориставшись функціональністю сайту ГСЦ МВС, або через електронний кабінет водія.

Зверніть увагу!

Тут слід врахувати ще один нюанс: в електронному кабінеті водія відображається інформація про ТЗ, зареєстровані з 2013 року. Але за цими автомобілями вже точно є інформація про обтяження (заставу), якщо вона є.

Платний витяг з ЄДР ТЗ надається за умови здійснення пошуку за ідентифікаційним номером (VIN) транспортного засобу. Для цього слід надати:

— заповнену частину III форми запиту, визначеної в додатку до постанови КМУ від 25.03.2016 р. №260;

— копію платіжного доручення разом із листом, у якому зазначено, за якою адресою та в якій формі (згідно зі сумою оплати) запитувач має отримати витяг, надісланим на адресу сервісного центру МВС, на реквізити якого було здійснено оплату.

Чи зобов'язаний покупець перевіряти ТЗ на дату придбання?

Загалом, виникає цілком просте та логічне запитання: для чого платити за інформацію, та й взагалі її розшукувати, якщо на сьогодні у разі певних підозр чи сумнівів можна укласти договори безпосередньо у МРЕВ? Хіба під час засвідчення договору і реєстрації нового власника не відбувається перевірка всіх нюансів і хіба покупця про це не повідомлять?

Такі думки є цілком слушними. Але є інформація, яка не є необхідною для укладення договорів купівлі-продажу автомобіля та не впливає на можливість його продажу, у т. ч. через органи МВС. I, як не дивно, зараз ми говоримо саме про інформацію щодо обтяжень на автомобіль.

Отже, цілком можливо, що продавець має певне зобов'язання, виконання якого забезпечено заставою. А предметом такої застави є автомобіль, який вам продають. I мало того, що такий продаж є цілком легальним (незважаючи на факт застави), сама застава переходить разом з автомобілем до нового власника (про це далі).

Така сама ситуація сталась у коментованій нами справі: покупець не перевірив автомобіль на момент продажу, а потім дізнався про неприємний сюрприз: машина виявилася в заставі банку за договором споживчого кредитування.

Які наслідки для покупця та що йому робити?

У коментованій справі покупець спробував звернутися до суду та визнати нечинним таке обтяження (заставу). Адже новий власник не має жодного відношення до споживчого кредиту попереднього власника.

Проте суд не оцінив таких доводів — заставодавець (у нашому випадку попередній власник автомобіля) має право відчужувати предмет застави, передавати його в користування іншій особі або іншим чином розпоряджатися ним лише за згодою заставодержателя, якщо інше не встановлено договором (ч. 2 ст. 586 ЦКУ).

Тобто дозвіл на продаж автомобіля заставодавець (у нашому випадку — банк) надає продавцю. Покупця при цьому інформувати не зобов'язані. Фактично йдеться про відносини лише між позичальником та банком.

Але покупця ця застава стосується безпосередньо!

Згідно зі ст. 27 Закону «Про заставу», застава зберігає силу:

— якщо за однією з підстав, зазначених у законі, майно або майнові права, що становлять предмет застави, переходять у власність іншої особи;

— і у випадках, коли у встановленому законом порядку відбувається відступлення заставодержателем забезпеченої заставою вимоги іншій особі або переведення боржником боргу, який виник із забезпеченої заставою вимоги, на іншу особу.

Статтею 10 Закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» визначено, що у разі відчуження рухомого майна боржником, який не мав права його відчужувати, особа, що придбала це майно за відплатним договором, вважається його добросовісним набувачем згідно зі ст. 388 ЦКУ за умови відсутності в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відомостей про обтяження цього рухомого майна.

Добросовісний набувач набуває права власності на таке рухоме майно без обтяжень.

За таких обставин реалізація автомобіля, що є предметом застави та про що відомості внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, без припинення обтяжень, не припиняє заставу. Тому застава зберігає чинність при переході права власності на автомобіль до іншої особи.

I лише якщо відомості про заставу на автомобіль не внесено до Державного реєстру обтяжень рухомого майна на дату укладення договору купівлі-продажу, новий власник (покупець) автомобіля вважається добросовісним і набуває права власності на таке рухоме майно без обтяжень.

Тобто негативний наслідок для нового власника в цьому випадку прямий — він так само, як і попередній власник, не може продати такий автомобіль або надати його в користування (зокрема, оренду) іншій особі без згоди банку (заставодержателя). Саме це обмеження покупець намагався зняти і не зміг. Закон у цьому разі на боці банку.

Невже нічого не можна вдіяти?

Можна. Але найкраще, як ми зазначили на початку, — перевіряти автомобіль до укладання договору купівлі-продажу.

Якщо ж ви опинилися в ситуації, як у коментованій судовій справі, знімати заставу сенсу немає. Проте можна спробувати подіяти на продавця!

Адже він був зобов'язаний повідомити покупця про факт застави. Повідомлення покупця про права третіх осіб на предмет купівлі-продажу є обов'язком продавця (ст. 659 ЦКУ). Йдеться про такі права третіх осіб, як право наймача (оренди), право застави, право довічного користування тощо. Часто таке зобов'язання прописується і в договорі, із зазначенням відповідальності за невиконання цієї вимоги закону (штрафні санкції або інше).

Якщо ж такої умови немає, що можна вдіяти за законом?

У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати зниження ціни або розірвання договору купівлі-продажу.

Отже, ані скасувати, ані визнати нечинною заставу на придбаний автомобіль новий власник не зможе — суди його не підтримають. А зможе вимагати розірвання договору. А в разі відмови продавця розірвати договір та повернути кошти (або знизити ціну) покупець має звернутися до суду.

Пам'ятайте!

Покупцю потрібно буде довести, що він не знав чи не міг знати про заставу чи інші обтяження.

Наприклад, у коментованій справі покупець заздалегідь звернувся до органів МВС із запитанням, чи немає на цьому автомобілі якихось зобов'язань. I йому листом відповіли, що за результатами перевірки за Єдиним державним реєстром МВС від 10.07.2018 р. немає записів про арешт або заборону відчуження автомобіля. Такий лист може бути доказом того, що покупець не знав і не міг знати про наявність застави (особливо якщо сам покупець зазначить у запиті, що і наявність або відсутність застави його також цікавлять!).

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру