• Посилання скопійовано

Затверджено порядок видачі е-лікарняних

МОЗ затвердив порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності. Зокрема, листок непрацездатності вважається виданим із наступного дня після дати закриття листка непрацездатності.

Міністерство охорони здоров'я України наказом від 17.06.2021 р. №1234 затвердило порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності. Цей порядок набирає чинності з дня офіційного опублікування, станом на 14 липня його ще не опубліковано.

Зокрема, листок непрацездатності формується в реєстрі на підставі медичного висновку (медичних висновків) у разі ідентифікації пацієнта в Реєстрі застрахованих осіб, який веде ПФУ.

Обов'язкові реквізити

Обов'язковими реквізитами листка непрацездатності як електронного документа є:

— єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності, спеціально призначений для такої мети кваліфікований електронний підпис (електронна печатка);

— дані запису про тимчасову непрацездатність: про тимчасово непрацездатну особу, про випадок тимчасової непрацездатності.

Дата початку та закриття е-лікарняного

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку періоду дії та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого сформовано листок непрацездатності. Він вважається виданим з наступного дня після дати його закриття.

На підставі даних медичних висновків, що становлять один випадок тимчасової непрацездатності, формуються листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний з яких створюється як продовження першого, шляхом додавання наступного порядкового номера після знака «-» до унікального номера першого листка непрацездатності, та, своєю чергою, становлять один страховий випадок.

Коли період непрацездатності може бути скорочено

Період тимчасової непрацездатності у листку непрацездатності може бути скорочено на підставі надходження даних:

1) з електронної системи охорони здоров'я про:

— новий медичний висновок у межах випадку тимчасової непрацездатності;

— медичний висновок з позначкою про новий випадок тимчасової непрацездатності у межах однієї категорії медичних висновків або медичного висновку за іншою категорією, в тому числі у разі надходження таких медичних висновків в один день;

2) від централізованого банку даних з проблем інвалідності про встановлення медико-соціальною експертною комісією групи інвалідності (зміну групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). У такому разі період дії листка непрацездатності скорочується датою винесення відповідного рішення медико-соціальною експертною комісією.

Зверніть увагу!

Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» вважається виданим з дати відкриття листка непрацездатності.

Якщо працівник звільнився

Листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку, дата початку періоду дії якого відповідає або передує даті припинення трудових відносин (припинення підприємницької або іншої діяльності особи), продовжується до фактичного закінчення випадку тимчасової непрацездатності, без урахування факту зміни статусу застрахованої особи в РЗО.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру