• Посилання скопійовано

Продавець за договором ЦПХ

ФОП на II групі ЄП займається роздрібною торгівлею в магазині непродовольчими товарами (книги, канцтовари, насіння). Чи можна на 3 — 5 днів взяти продавця за ЦПД? Чи не є це порушенням трудового законодавства, і якщо так, то які штрафи загрожують ФОПу? Які є ще варіанти оформити людину на роботу на 3 — 5 днів?

Нагадаємо, що роботодавець за договором ЦПХ платить винагороду за результат, а не за процес праці, без прив'язки до дат і часу. Тобто працівник за договором ЦПХ працює в зручний для нього час, самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї. Результат визначається після закінчення роботи, з обов'язковим оформленням актів виконаних робіт/наданих послуг.

А позаяк магазин має встановлений режим роботи, то продавець не може не дотримуватися режиму його роботи й самостійно організувати свою роботу в зручний для себе час. До того ж не варто забувати про матеріальну відповідальність таких працівників, адже вони мають справу як з товаром, так і з грішми.

Щодо цього Держпраці в Хмельницькій області наводить судову практику1, яка доводить, що продавці не можуть працювати за договорами ЦПХ, та зазначає: основною ознакою, яка вирізняє трудові відносини, є те, що трудове законодавство регулює процес трудової діяльності, її організації, а за цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається поза його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. На відміну від працівника, виконавець не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує і виконує свою роботу.

1 Постанова ВС від 08.10.2018 р. у справі №553/954/17.

Тому продавець може працювати лише за трудовим договором. А у випадку, що розглядається, коли потрібно прийняти працівника на 3 — 5 днів, доречно оформити строковий трудовий договір (ст. 23 КЗпП) із зазначенням строку, на який працівник приймається на роботу. Перед укладенням строкового трудового договору працівник пише наказ про прийняття на роботу із зазначенням строку, а роботодавець видає наказ. Під час оформлення продавця на роботу слід подати до податкової повідомлення про прийняття на роботу та показати такого працівника у додатку 5 до зарплатної звітності, але не тільки про початок трудових відносин, а й про закінчення.

Звільнення продавця настає після закінчення обумовленого терміну в договорі на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП «Закінчення строку трудового договору». Писати заяву на звільнення працівнику не потрібно. Останнім днем роботи буде останній день строкового договору.

Щодо оплати, то вона здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу, з неї утримуються ПДФО та ВЗ і на неї нараховується ЄСВ.

Якщо проявити необачність та оформити з продавцем ЦПД, то під час перевірки такий договір визнають трудовим та накладуть штраф за абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП як за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, і до фізособи-підприємця — платника єдиного податку другої групи, який використовує найману працю, застосують попередження. У разі повторного порушення протягом двох років з дня виявлення порушення — у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

А от адміністративного штрафу ФОПу вже навряд чи уникнути. Відповідно до ч. 3 ст. 41 КпАП до фізособи-підприємця може бути застосовано штраф у розмірі від 500 до 1000 н. м. д. г. (8500 — 17000 грн). При повторному порушенні протягом року — від 1000 — 2000 н. м. д. г. (17000 — 34000 грн).

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру