• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік земельних ділянок у сільському господарстві
Сільгосппідприємства можуть мати земельні ділянки у власності або у постійному користуванні, в оренді, у користуванні за договором емфітевзису. Розгляньмо особливості обліку для цих ситуацій.

Земельна реформа за Законом №1423
27 травня 2021 року набрав чинності Закон України від 28.04.2021 р. №1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (далі — Закон №1423).

Дивіденди за кілька років фізособам-нерезидентам
ТОВ на III групі ЄП планує виплатити дивіденди за кілька років фізособам-нерезидентам. У всіх таких роках є прибутки, крім одного, в якому збиток. Яку максимальну суму дивідендів можна виплатити? Чи можна не враховувати збитковий рік? Які особливості оподаткування?

Оприбуткування та продаж металобрухту
У складних умовах сьогодення одним із внутрішніх резервів підприємства може стати реалізація металобрухту. Тим більше що металобрухт може утворитися у госпдіяльності у будь-якого підприємства, наприклад під час ліквідації основних засобів чи відходів виробництва. Розглянемо оприбуткування такого металобрухту та його подальшу реалізацію.

Що нового в держпідтримці тваринництва
Кабмін постановою від 12.05.2021 р. №517 вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції (Порядок №107).

Давність закінчилася — борг має бути списано
Верховний Суд наголосив, що списання податкового боргу у зв'язку із закінченням строків давності (визначених ст. 102 ПКУ) є обов'язком податкового органу та має здійснюватися щоквартально. Жодних заяв чи інших звернень платник податків для цього подавати не зобов'язаний.

Продавець за договором ЦПХ
ФОП на II групі ЄП займається роздрібною торгівлею в магазині непродовольчими товарами (книги, канцтовари, насіння). Чи можна на 3 — 5 днів взяти продавця за ЦПД? Чи не є це порушенням трудового законодавства, і якщо так, то які штрафи загрожують ФОПу? Які є ще варіанти оформити людину на роботу на 3 — 5 днів?

I ФОПи матимуть готелі! Але з 2023 року
Зміни, внесені Законом №1441 до Закону про туризм, серед іншого дозволяють ФОПам надавати готельні послуги. Таке нововведення запрацює з 01.04.2023 р. А як нині підприємці надають такі послуги з проживання?

Експорт послуг перекладу: що з ПДВ?
ТОВ — платник III групи ЄП, неплатник ПДВ, надає послуги перекладу для іноземних компаній за договорами ЗЕД. З II кварталу 2021 р. ТОВ переходить на загальну систему оподаткування. З якого періоду ТОВ буде платником ПДВ? Чи підпадають ці види послуг під податкову пільгу з ПДВ (0%)?

Фіндопомога від засновника — у додатковий капітал
ТОВ звернулося до ДПС із запитанням про включення до складу доходів сум поворотної фінансової допомоги, яку ТОВ мало би повернути своєму учасникові, у разі прийняття рішення про спрямування цієї ПФД на створення додаткового капіталу. Але в IПК від 02.06.2021 р. №2226/IПК/99-00-21-02-02-06 (див. «ДК» №24-25/2021) надано відповіді не на всі запитання.

Авансовий звіт — лише у паперовій формі
Податківці в IПК від 14.04.2021 р. №1536/IПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №24-25/2021) розглянули питання можливості складання авансового звіту з використанням електронного підпису і зазначили, що таким він бути не може. Потрібно використовувати виключно паперову форму авансового звіту з власноручним підписом підзвітної особи.

До змісту номеру