• Посилання скопійовано

Аліменти без утримання?

Працівник виявив бажання всю суму аліментів вносити до каси підприємства, без додаткових утримань із його зарплати, щоб надалі підприємство перераховувало за призначенням. Чи можливо це? Якщо так, як правильно оформити та відобразити?

Аліменти за рішенням суду присуджуються у частці від доходу або у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СКУ).

Один із батьків може подати заяву за місцем роботи про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві (ч. 1 ст. 187 СКУ).

Відповідно до ч. 3 ст. 187 СКУ, на підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду (ч. 3 ст. 194 СКУ).

Поряд із цим згідно зі ст. 70 Закону про виконавче провадження1 розмір аліментів, які утримуються із зарплати, не може перевищувати 50%, а в разі аліментів на неповнолітніх дітей — 70% зарплати.

1 Закон України від 02.06.2016 р. №1404-VIII «Про виконавче провадження».

Відповідно до ч. 6 ст. 71 Закону про виконавче провадження, у разі стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи, фізичної особи — підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця. Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа — підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, нараховують боржникові заборгованість зі сплати аліментів.

З наведеного вище випливає, що аліменти мають утримуватися із зарплати, в тому числі на підставі заяви працівника. Причому в заяві працівник може зазначити про утримання аліментів без дотримання визначеного законодавством обмеження (50% чи 70%). Фактично за заявою працівника на аліменти може бути спрямовано всю заробітну плату працівника, яка належиться йому до виплати після утримання податків. А якщо утриманої суми для виплати аліментів бракує, підприємство має нараховувати працівникові заборгованість з виплати аліментів.

Так от, саме цю заборгованість, на наш погляд, працівник і може внести до каси підприємства. А підприємство перерахує її за призначенням. Жодної заборони стосовно цього законодавство не містить. Оформити таке внесення, крім прибуткового касового ордера, доречно заявою працівника.

Звітність

Як відобразити внесену до каси суму аліментів у Звіті про здійснені відрахування та виплати*?

Чинним законодавством цей аспект не врегульовано. На наш погляд, слід заповнювати таким чином.

У графі «Відсоток (частка) стягнення» показують суму, яку потрібно стягнути.

У графі «Утримана сума» — суму, яку утримали із зарплати і яку працівник вніс до каса та яку перерахували за призначенням.

У графі «Примітка» доречно уточнити, що в графі «Утримана сума» зазначено, в тому числі, борг з аліментів у такій-то сумі, які працівник вніс до каси.

У бухгалтерському обліку відображають проведеннями:

— Д-т 301 К-т 685 — внесення працівником суми аліментів до каси;

— Д-т 685 К-т 311 — перерахування аліментів одержувачу.

* Додаток 9 до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру