• Посилання скопійовано

Орендні платежі в єдиній звітності

За якими ознаками доходів слід зазначати орендні платежі в єдиній звітності? Які обов'язки виникають в орендаря при оренді майна у фізосіб?

Обов'язки орендаря майна як податкового агента

Відповідно до пп. 170.1.1 ПКУ податковим агентом платника податку — орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

Податковим агентом платника податку — орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в пп. 170.1.1 ПКУ (включаючи земельну ділянку під такою нерухомістю чи присадибну ділянку), є орендар (пп. 170.1.2 ПКУ).

У разі якщо фізична особа надає в оренду рухоме майно (автомобіль) підприємству, то такий дохід включається податковим агентом до складу загального оподаткованого доходу платника податку як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізосіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Звісно, це правило діє, якщо орендар є юрособою або самозайнятою фізособою (ФОПом або фізособою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, пп. 14.1.226 ПКУ).

Плата за кілька років, сплачена авансом

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4 (далі — Порядок).

Відповідно до пп. 3.2 розділу III Порядку у графі 3а «Сума нарахованого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом (пп. 3.3 розділу III Порядку).

При цьому у графі 4а «Сума нарахованого податку» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством (пп. 3.4 розділу III Порядку).

У графі 4 «Сума перерахованого податку» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (пп. 3.5 розділу III Порядку).

Відповідно до п. 44.1 ст. 44 Кодексу для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді орендної плати, який нараховується (виплачується) юридичною особою (орендарем) на користь фізичної особи (орендодавця), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується під час нарахування (виплати) податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

При цьому дохід у вигляді орендної плати відображається податковим агентом у податковому розрахунку шляхом заповнення граф 3, 3а, 4, 4а незалежно від того, що орендна плата виплачувалась фізичній особі авансом за декілька років, тобто значення графи 3а повинно відповідати значенню графи 3.

IПК ДПСУ від 22.02.2021 р. №685/IПК/99-00-04-03-03-06

За якими ознаками доходу слід зазначати орендні платежі?

Це питання ми докладно розглядали в «ДК» №20/2021.

Якщо орендна плата сплачується ФОПу, то її в додатку 4ДФ треба відображати за ознакою доходу «157».

Якщо орендна плата сплачується звичайній фізособі, то ознака доходу залежить від виду орендованого майна!

Якщо йдеться про оренду рухомого майна, то орендну плату треба відображати за ознакою доходу «127» (як інші оподатковувані доходи).

А от якщо йдеться про оренду нерухомого майна, то:

— за ознакою доходу «106» відображають дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;

— за ознакою доходу «195» відображають дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис;

— за ознакою доходу «196» відображають дохід від надання іншого нерухомого майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Орендна плата померлого орендодавця

Суму орендної плати, яка нарахована на користь померлого орендодавця — фізособи, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку із зазначенням реєстраційного номера його облікової картки.

Такий Розрахунок подають за останній звітний період, на який припадає смерть фізособи.

Якщо після смерті фізособи (орендодавця) податковий агент за договором оренди продовжує нарахування орендної плати до моменту звернення спадкоємців, то він не відображає відомості про нараховані суми орендної плати у додатку 4ДФ до Розрахунку, бо немає суб'єкта, на користь якого проводиться таке нарахування.

Крім того, у додатку 4ДФ до Розрахунку показують орендну плату за договором оренди, нараховану податковим агентом — орендарем, у тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена на користь спадкоємців, з відповідним оподаткуванням та зазначенням суми ПДФО, утриманого (перерахованого) до відповідного бюджету.

Зверніть увагу: в додатку 4ДФ в такому разі зазначаємо саме дохід спадкоємця та вказуємо його ідентифікаційний код (реєстраційний номер облікової картки платника податків).

Оренда нерухомості, яка належить нерезиденту

Чи необхідно відображати в додатку 4ДФ до Розрахунку ЮО (ФОП) суму орендної плати, що перераховується ФОП (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання нерухомого майна в оренду ФО-нерезидентом?

...фізичним особам — нерезидентам забороняється самостійно передавати нерухомість, що їм належить, в оренду. Така передача можлива лише через фізичну особу — підприємця або юридичну особу — резидента України, які виконують представницькі функції.

Представницькі функції слід розуміти як представництво, яке відповідно до ст. 237 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV (зі змінами та доповненнями) є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Згідно з пп. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ доходи, нараховані на користь платника податку, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок) відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4… (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 р. №773).

Сума орендної плати, що перераховується юридичною особою (фізичною особою — підприємцем) іншій фізичній особі — підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання майна в оренду фізичною особою — нерезидентом за договором оренди нерухомого майна, відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «157».

ЗIР, підкатегорія 103.25

Відшкодування комунальних послуг поза договором оренди

Податковий агент — орендар у додатку 4ДФ до Розрахунку суму сплачених комунальних платежів за спожиті ним комунальні послуги, яка згідно з договором оренди не включається до орендної плати та відшкодовується фізособі-орендодавцю, окремо відображає як дохід, отриманий у вигляді додаткового блага за ознакою «126».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру