• Посилання скопійовано

Суть справи

Відповідальність за організацію бухобліку
За останні кілька років відповідальність керівників юросіб за неналежну організацію бухобліку, складання помилкової або фіктивної фінансової та податкової звітності і приховування збитковості значно посилили: від кримінальної до субсидіарної відповідальності у справах про банкрутство. Посуворішала й судова практика.

Підтвердження статусу нерезидента
Резиденти України, які виплачують нерезидентам доходи, наведені в пп. 141.4.1 ПКУ, за загальним правилом мають утримувати податок на репатріацію. Але можуть цього не робити, якщо доходи виплачують нерезидентові, який є бенефіціарним і підтвердив свій статус нерезидента відповідною довідкою, за умови що це передбачено міжнародним договором про уникнення подвійного оподаткування. Розгляньмо, що це за довідка.

Неповний розрахунок під час звільнення
Судова практика дедалі ретельніше вивчає дії працівників та роботодавців щодо спірних сум під час звільнення. Тому подекуди розмір відповідальності роботодавця залежить від дій працівників! Як зменшити суму, яку треба виплатити, — читайте далі.

Орендні платежі в єдиній звітності
За якими ознаками доходів слід зазначати орендні платежі в єдиній звітності? Які обов'язки виникають в орендаря при оренді майна у фізосіб?

Форма №20-ОПП у бюджетників
Якщо бюджетна установа здійснює операції, зокрема, з нерухомістю або автомобілями, вона повинна відобразити відповідні об'єкти оподаткування у формі №20-ОПП. Купівля, продаж, отримання або надання згаданих об'єктів в оренду чи позичку — це все причини для подання форми №20-ОПП.

Мінімальний ЄСВ за працівників
Чи завжди роботодавець має нарахувати ЄСВ на зарплату працівника не нижче від мінімального страхового внеску? Як виконувати це правило з перехідними лікарняними та відпустками? Як зазначити донарахування ЄСВ у єдиній «зарплатній» звітності?

Трудові права для жінок переглянуть!
Мінекономіки взялося за реформування КЗпП у тому, що стосується прав та гарантій працюючих жінок, у тому числі тих, що мають дітей. Зокрема, пропонується розширити коло робіт, до яких такі жінки можуть бути залучені роботодавцем.

Зміна умови праці під час карантину
Дистанційна та надомна робота, гнучкий графік роботи, подекуди навіть віддалений доступ до робочого місця — це нові реалії праці під час карантину. Але такі зміни треба оформляти наказом керівника. Усні домовленості або службові записки не можуть бути підставою для зміни режиму робочого часу чи місця праці, наголошує ВС.

Iдентифікація покупця у видатковій накладній
Підприємство продає власну продукцію через свій інтернет-магазин. Розрахунки за товар проводяться: шляхом переказу коштів на поточний рахунок підприємства; карткою через Iнтернет; через кур'єрські служби (при отриманні). Видаткова накладна з підписом покупця не повертається. Як ідентифікувати покупця?

Як нерезиденту-юрособі стати на облік в ДПС
З огляду на зміни, що відбулися в податковому обліку нерезидентів, Мінфін видав УПК №277 (див. «ДК» №22/2021), в якій наведено загальні правила взяття на облік юросіб-нерезидентів у ДПС та надано відповідь на 6 основних запитань.

Аліменти без утримання?
Працівник виявив бажання всю суму аліментів вносити до каси підприємства, без додаткових утримань із його зарплати, щоб надалі підприємство перераховувало за призначенням. Чи можливо це? Якщо так, як правильно оформити та відобразити?

Стажування інтерна-контрактника
Iнтерн-контрактник проходитиме інтернатуру у медзакладі протягом року. Як оформити надання освітніх послуг інтерну? Чи оподатковується ПДВ ця послуга? Оплату інтерн здійснює на вибір: помісячно/поквартально або одноразово згідно з договором. Коли виписується акт наданих послуг? Коли виписується ПН?

До змісту номеру