• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни в процедурі надсилання постанови про адмінвідповідальність за порушення ПДР

! Водіям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.05.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов».

Змінами, зокрема, уточнено питання надсилання постанов про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

Так, уточнено, що постанова про накладення адмінстягнення, що не була виконана шляхом сплати 50% розміру штрафу протягом 10 днів з дня її винесення, надсилається відповідальній особі, зазначеній у ч. 1 ст. 14-2 КУпАП, рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізособи (місцезнаходження юрособи). За зверненням особи постанова про накладення адмінстягнення, що вважається виконаною, надсилається рекомендованим листом на її адресу протягом 5 днів з моменту отримання звернення.

Закон України від 29.04.2021 р. №1438-IX чинний з 23.05.2021 р.


Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему перевпроваджено

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 25.05.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи».

Законом передбачено поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у зв'язку з прийняттям рішення про відтермінування початку функціонування всієї системи ЄСIТС.

Відповідні зміни внесено до ГПКУ, ЦПКУ, КАСУ, Закону про Вищу раду правосуддя та Закону №2147.

Нагадаємо, ЄСIТС — організаційно-технічна система, що забезпечує функціонування електронного судочинства в Україні після прийняття нових процесуальних кодексів 2017 року. Її запровадження було передбачено Законом від 03.10.2017 р. №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Про її створення повідомлялося в газеті «Голос України» 01.12.2018 р., однак відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019 р. №624/0/15-19 Держсудадміністрація в «Голосі України» 01.03.2019 р. повідомила про відкликання раніше опублікованого оголошення.

Закон України від 27.04.2021 р. №1416-IX чинний з 26.05.2021 р.


Працювати з ПРРО буде простіше

! СГ сфери торгівлі та послуг

Кабмін вніс зміни до:

  • вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199;
  • вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та дотримання вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для окремих сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. №149.

Зміни дають можливість застосовувати в ПРРО разом з кваліфікованим електронним підписом удосконалений електронний підпис та/або удосконалену електронну печатку для оформлення розрахункових документів та передачі їх до фіскального сервера ДПС.

Крім того, через ПРРО можна буде здійснювати операції з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. №494 чинна з 25.05.2021 р.


Утворено Бюро економічної безпеки

! СГ

Кабмін постановив утворити Бюро економічної безпеки України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ.

Постанова КМУ від 12.05.2021 р. №510
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опублікована


Мінекономіки знову перейменовано

! Усім

Кабмін постановив перейменувати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на Міністерство економіки України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2021 р. №504 чинна з 22.05.2021 р.


Зміни в Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом

! Громадянам, залізничним пасажироперевізникам

Кабмін вніс зміни до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом, затвердженого постановою КМУ від 19.03.1997 р. №252.

Зокрема, уточнено, що суб'єкт господарювання, що здійснює перевезення пасажирів, багажу та вантажобагажу, повинен мати:

1) рухомий склад (вагони пасажирські, локомотиви, мотовагонний рухомий склад, дизель-поїзди, автомотриси тощо);

2) технічні засоби для:

  • продажу проїзних/перевізних документів;
  • прийому та видачі багажу, вантажобагажу у вагон та з вагона;
  • завантаження та розвантаження багажних вагонів, вагонів для перевезення автомобілів;

3) спеціальне обладнання для забезпечення посадки та висадки осіб з інвалідністю;

4) приміщення для прийому, видачі та зберігання багажу, вантажобагажу.

Також Порядок доповнено нормами, відповідно до яких суб'єкт господарювання, що надає послуги, пов'язані з обслуговуванням пасажирів, повинен мати:

  • зали очікування, обладнані згідно з установленими нормами;
  • камери схову для зберігання ручної поклажі;
  • службові приміщення;
  • кімнати для тривалого відпочинку пасажирів;
  • спеціальне обладнання для безперешкодного користування послугами залізничного транспорту особами з інвалідністю, які користуються технічними та іншими засобами реабілітації, та пасажирами з дітьми;
  • інші приміщення та обладнання, необхідні для надання послуг, пов'язаних з обслуговуванням пасажирів;
  • технічні засоби для продажу проїзних/перевізних документів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. №491 чинна з 22.05.2021 р.


Нові форми заявок-розрахунків на виготовлення та придбання акцизних марок

! Платникам акцизного податку

Міністерство фінансів України затвердило:

Перелік видів марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Попередню / додаткову попередню заявку-розрахунок про потребу в марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Зведену заявку-розрахунок на виготовлення необхідної кількості марок акцизного податку для алкогольних напоїв;

Зведену заявку-розрахунок на виготовлення необхідної кількості марок акцизного податку для тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Заявку-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв;

Заявку-розрахунок на придбання марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Перелік виданих марок акцизного податку до Заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв / тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Звіт про використання марок акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Журнал реєстрації імпортера (замовника) алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв вітчизняного виробництва;

Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва;

Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах вітчизняного виробництва;

Журнал обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах імпортного виробництва;

Журнал обліку документів, що підтверджують внесення плати за марки акцизного податку;

Реєстр повернутих марок акцизного податку.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. №428 «Про затвердження форм заявок-розрахунків на виготовлення та придбання марок акцизного податку, звіту про використання марок акцизного податку та журналів для обліку марок акцизного податку».

Наказ Мінфіну від 15.02.2021 р. №102
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опублікований


Затверджено порядок ведення обліку коштів на єдиному рахунку

! Платникам податків

Міністерство фінансів України затвердило Порядок ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок.

Цей Порядок визначає процедуру ведення обліку податків, зборів та інших платежів, ЄСВ, внесених на єдиний рахунок, для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених ПКУ, ЄСВ, включаючи пеню та штрафи, відповідно до положень Закону про ЄСВ та інших платежів, що визначені відповідним законодавством та контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів.

Порядок стосується головним чином інформаційної взаємодії ДПС та Казначейства в процесі обліку руху коштів на єдиному рахунку.

Наказ Мінфіну від 23.03.2021 р. №166
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опублікований


Нова форма повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва

! Виробничим підприємствам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило форму повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва.

Повідомлення за новозатвердженою формою подають роботодавці незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції, — міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості та філіям регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності. Термін подання повідомлення — не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва.

Водночас втрачає чинність наказ Мінсоцполітики України від 19.03.2013 р. №136, яким затверджено попередню форму цього повідомлення.

Наказ Мінекономіки від 23.04.2021 р. №858
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опублікований


Мінфін затвердив УПК про ТЦУ

! Суб'єктам контрольованих операцій

Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування окремих положень статті 39 Податкового кодексу України, у тому числі під час коригування фінансового результату до оподаткування на підставі підпунктів 140.5.4, 140.5.5-1, 140.5.6 пункту 140.5 статті 140 цього Кодексу.

Консультація надає роз'яснення з 9 питань, що стосуються, зокрема:

— сировинних товарів та товарів, що мають біржове котирування;

— критеріїв визнання операцій реструктуризації бізнесу контрольованими;

— специфіки подання Повідомлення про укладання контракту на здійснення операцій з сировинними товарами;

— застосування 30% коригувань фінрезультату у деяких випадках.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 14.05.2021 р. №266 чинний з 14.05.2021 р.


Нацбанк продовжив антикризові заходи для банків і банківських груп

! Банкам

У зв'язку з прийняттям Кабміном рішення щодо продовження карантину на території України та обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з метою мінімізації негативного впливу таких обмежень на банківську систему, фінансову стабільність та економіку України Нацбанк постановив продовжити на 7 місяців дію антикризових заходів, передбачених Постановою НБУ від 04.06.2020 р. №73 «Про деякі питання діяльності банків та банківських груп».

Тепер ця постанова діятиме до 31.12.2021 р.

Визначено, що банки / відповідальні особи банківських груп мають право подати до 01.06.2021 р. оновлений план заходів щодо усунення допущених порушень (далі — План заходів) / план заходів для підтримки або відновлення рівня капіталу (далі — Програма капіталізації) за наявності обґрунтованого судження про ймовірність невиконання показників, передбачених погодженим з Нацбанком Планом заходів / Програмою капіталізації, через негативний вплив продовження карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів на показники діяльності банку / банківської групи та/або боржників/контрагентів банку / учасників банківської групи.

НБУ не застосовує заходи впливу до банку / відповідальної особи банківської групи за порушення, зазначені в п. 1, 2 Постанови №73, у разі невиконання банком / відповідальною особою банківської групи показників, передбачених Планом заходів / Програмою капіталізації станом на 01.06.2021 р., за умови подання банком / відповідальною особою банківської групи оновленого Плану заходів / Програми капіталізації.

Постанова Національного банку України від 18.05.2021 р. №40 чинна з 20.05.2021 р.


Затверджено низку форм для сплати митного боргу в режимі спільного транзиту

! Суб'єктам ЗЕД

Міністерство фінансів України затвердило:

Порядок забезпечення сплати митного боргу в режимі спільного транзиту;

форму загальної фінансової гарантії;

форму індивідуальної гарантії у формі документа фінансового гаранта;

форму сертифіката загальної фінансової гарантії;

форму сертифіката звільнення від гарантії.

Зазначений Порядок затверджено відповідно до ч. 5, 6 статті 21 гл. 1, ч. 7 ст. 27, гл. 2 розд. III Закону України від 12.09.2019 р. №78-IX «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи».

Наказ Мінфіну від 06.04.2021 р. №200
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опублікований


Новий порядок розгляду справ НКЦПФР

! Юрособам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та застосування заходів впливу.

Ці Правила визначають порядок та строки розгляду НКЦПФР справ про порушення юридичними особами (їх уповноваженими (посадовими) особами), державне регулювання та нагляд у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо яких здійснюються НКЦПФР відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 18 Закону про фінмоніторинг, вимог цього Закону та/або НПА, що регулюють діяльність у зазначеній сфері, установлюють порядок застосування заходів впливу та/або винесення вимоги стосовно усунення порушень законодавства, а також порядок складання протоколів про адмінправопорушення та подання їх до суду.

Рішення НКЦПФР від 06.04.2021 р. №227
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.05.2021 р. офіційно не опубліковане

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру