• Посилання скопійовано

Про розгляд листа

Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 29.01.2021 р. №4708-06/5740-07

Про розгляд листа

Суттєво. Мінекономіки не вбачає підстав для збереження середнього заробітку за жінкою-військовослужбовцем у період її декретної відпустки.

! Працедавцям

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розглянуло лист <…> та в межах компетенції повідомляє таке.

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Враховуючи перелічені гарантії, працівник, прийнятий на військову службу за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення не підлягає звільненню, а лише увільняється від виконання обов'язків, передбачених трудовим договором, що оформлюється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Відповідно до частини третьої статті 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» військовослужбовці вважаються такими, що виконують обов'язки військової служби:

1) на території військової частини або в іншому місці роботи (занять) протягом робочого (навчального) часу, включаючи перерви, встановлені розпорядком (розкладом занять);

2) на шляху прямування на службу або зі служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби;

3) поза військовою частиною, якщо перебування там відповідає обов'язкам військовослужбовця або його було направлено туди за наказом відповідного командира (начальника);

4) під час виконання державних обов'язків, у тому числі у випадках, якщо ці обов'язки не були пов'язані з військовою службою;

5) під час виконання обов'язку з урятування людського життя, охорони державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку.

Ураховуючи викладене, гарантії, визначені у статті 119 КЗпП, зберігаються за працівником до наступного дня після дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Водночас у період відпустки жінки-військовослужбовця у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вона увільняється від виконання обов'язків військової служби.

Тому, на нашу думку, з дати початку відпустки військовослужбовця у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку підстав для збереження середнього заробітку не вбачається, оскільки військовослужбовцем не виконуються обов'язки військової служби (що підтверджується наданими власнику або уповноваженому ним органу відповідними довідками, витягами з наказів тощо). Виплати збереженого середнього заробітку, передбачені статтею 119 КЗпП, мають бути відновлені після того, як військовослужбовець приступить до виконання військової служби.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

З метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв'язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації I. ДЯДЮРА

До змісту номеру