• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 11.05.2021 р. №1874/IПК/99-00-09-03-02-06

ДПС розглянула звернення товариства, яке отримало ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), та на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, та надала відповіді на декілька запитань.

Запитання 1. Чи зобов'язаний суб'єкт господарювання — продавець, який отримав ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями, при реалізації алкогольних напоїв вимагати у іншого суб'єкта господарювання — покупця надання ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями або ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями?

Податківці в коментованій IПК не надали прямої відповіді на це запитання.

Зазначимо, що в самому Законі №481 немає вимоги до продавця щодо перевірки наявності ліцензій у покупця на право оптової торгівлі алкогольними напоями. Про відсутність такого обов'язку у продавця податківці зазначають і в ЗIР, підкатегорія 113.02.

Таким чином, оптовий продавець алкогольних напоїв, який продає ці товари за наявності у нього оптової ліцензії, взагалі не зобов'язаний перевіряти наявність оптових чи роздрібних ліцензій у своїх покупців.

Про це ми докладніше писали в коментарі до IПК ДПСУ від 15.04.2021 р. №1544/IПК/99-00-09-03-02-06 (див. «ДК» №15-18/2021).

Запитання 2. Що означає поняття «оптова партія алкогольних напоїв», тобто з якого моменту партія алкогольних напоїв вважається оптовою?

Згідно з абз. 12 ст. 1 Закону №481 оптова торгівля — діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Податківці на це питання взагалі не відповіли. Тому, щоб відповісти на нього, потрібно звернутися до положень ДСТУ 3993-2000 «Терміни та визначення», яким передбачено, що партією товару є певна кількість товарів одного або декількох найменувань, закуплених, відвантажених або отриманих одночасно за одним товаросупровідним документом. А оптова партія — це партія товару, яка є об'єктом купівлі-продажу в оптовій торгівлі.

Таким чином, в цьому випадку жодних кількісних критеріїв оптової партії немає, тобто яка буде зазначена в договорі купівлі-продажу, та і є правильною.

Запитання 3. Яка передбачена відповідальність для суб'єкта господарювання — продавця у разі реалізації ним алкогольних напоїв суб'єкту господарювання — покупцю, у якого немає ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, або ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, та/або довідок про внесення місць зберігання алкогольних напоїв до Єдиного державного реєстру?

Законом №481 не передбачена відповідальність для суб'єкта господарювання — продавця у разі реалізації ним алкогольних напоїв суб'єкту господарювання — покупцю, у якого немає ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, або ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, та/або довідок про внесення місць зберігання алкогольних напоїв до Єдиного державного реєстру.

Податківці звертають увагу, що на головній сторінці офіційного вебпорталу Державної податкової служби України, як органу ліцензування в цій сфері, в рубриці Головна -> Довідники, Реєстри, Переліки -> Реєстри розміщено:

— Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

— Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

За цими реєстрами товариство має можливість перевіряти у покупців — суб'єктів господарювання наявність ліцензій на право роздрібної та/або оптової торгівлі алкогольними напоями.

Але! При цьому в ст. 15-3 Закону №481 немає заборони на оптовий продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які не мають ліцензії на право здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Таким чином, відповідальність за оптову чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями без ліцензій покладається саме на того, хто продає алкогольні напої без ліцензії.

Раніше про це писали податківці Дніпропетровської області.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру