• Посилання скопійовано

Щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати

Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 02.02.2021 р. №4708-06/6517-07

Щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати

Суттєво. Обчислення та порівняння середньої з/п необхідно здійснювати в усіх випадках повторного призову (прийняття) працівника на військову службу після його звільнення в запас під час дії особливого періоду.

! Працедавцям

Мінекономіки розглянуто лист <…> щодо застосування положень Порядку обчислення середньої заробітної плати (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100 (зі змінами), та в межах компетенції повідомляється.

Статтею 119 Кодексу законів про працю України встановлено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Обчислення середньої заробітної плати таким працівникам проводиться відповідно до норм Порядку виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю призову (прийняття) працівника на військову службу.

Відповідно до абзацу шостого пункту 4 Порядку працівникам, які були звільнені в запас з військової служби та повторно призвані (прийняті) на військову службу під час дії особливого періоду, обчислення середньої заробітної плати проводиться з урахуванням положень цього Порядку. Якщо розрахована в установленому порядку середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалася за працівником протягом попереднього періоду військової служби, для розрахунку застосовується середня заробітна плата, яка зберігалася за працівником протягом попереднього періоду військової служби.

Тобто обчислення та порівняння середньої заробітної плати необхідно здійснювати в усіх випадках повторного призову (прийняття) працівника на військову службу після його звільнення з військової служби в запас під час дії особливого періоду.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

З метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв'язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації I. ДЯДЮРА

До змісту номеру