• Посилання скопійовано

Щодо виплати допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка проходить військову службу за контрактом

Лист Фонду соціального страхування України від 02.02.2021 р. №231-11-1

Щодо виплати допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка проходить військову службу за контрактом

Суттєво. Жінці, яка проходить військову службу за контрактом зі збереженням середнього заробітку за основним місцем роботи, допомога по вагітності та пологах за рахунок коштів ФСС не надається.

! Працедавцям

Розглянувши лист <…> щодо виплати допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка проходить військову службу за контрактом, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України в межах своєї компетенції повідомляє таке.

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105 (далі — Закон №1105) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Згідно зі статтею 119 Кодексу законів про працю за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Оскільки особа, зазначена у зверненні, в період вагітності проходить військову службу у Збройних Силах України за контрактом і за основним місцем роботи — комунальне некомерційне підприємство, згідно з чинним законодавством, за нею зберігається середня заробітна плата, то допомога по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, як компенсація втраченого заробітку за основним місцем роботи, не надається.

Директор Т. МИХАЙЛЕНКО

До змісту номеру