• Посилання скопійовано

Щодо строків та процедури обміну марок акцизного податку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 23.04.2021 р. №1695/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо строків та процедури обміну марок акцизного податку

Суттєво. Обміну марок акцизного податку, які видані платникам-імпортерам, не передбачено.

! Iмпортерам алкогольних напоїв

Державна податкова служба України, відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення Підприємства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства і повідомляє таке.

Підприємство зазначає, що є імпортером алкогольних напоїв. У зв'язку з чим протягом 2019 — 2020 років підприємство замовляло марки акцизного податку для ввезення на митну територію України алкогольних напоїв. Станом на 1 травня 2020 року на складі Головного управління ДПС у Харківській області зберігалися виготовлені, але не викуплені марки акцизного податку старого зразка.

Враховуючи зазначене, Підприємство запитує про строки та процедуру проведення обміну марок акцизного товару старого зразка на нові зразки та наступний продаж та видачу марок акцизного податку, що були обміняні на нові зразки, підприємству — одержувачу (покупцеві) марок.

До зазначеного запитання.

Згідно із п. 3 Положення, яке затверджене Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» від 27.12.2010 р. №1251, марки встановленого зразка виготовляються державним підприємством, що належить до сфери управління Мінекономіки.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання маркування алкогольних напоїв» від 12.02.2020 р. №74 (далі — Постанова №74) запроваджені нові види марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва.

Згідно із п. 3 Постанови №74 Державній податковій службі доручено, зокрема:

  • припинити з 1 травня 2020 р. продаж марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, зразки яких затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 р. №296 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів»;
  • забезпечити проведення станом на 1 травня 2020 р. інвентаризації марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв попереднього зразка у продавця марок;
  • на підставі актів інвентаризації до 1 червня 2020 р. забезпечити повернення марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв попереднього зразка до державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» засобами спецзв'язку для подальшого знищення.

Відповідно до п. 4 Постанови №74 Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів» зобов'язано:

  • провести до 31 серпня 2020 р. знищення повернутих марок акцизного податку попереднього зразка для маркування алкогольних напоїв у присутності комісії, склад якої затверджено наказом керівника підприємства;
  • забезпечити виготовлення, безоплатний обмін та доставку продавцю марок нового зразка відповідно до кількості прийнятих для знищення марок акцизного податку попереднього зразка.

Таким чином, обмін марок акцизного податку, які видані платникам-імпортерам, не передбачено.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.02.2021 р. №104 продовжено дію карантину до 30 квітня 2021 року.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру