• Посилання скопійовано

Щодо внесення місць зберігання спирту або алкогольних напоїв або тютюнових виробів до Єдиного реєстру

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.05.2021 р. №1814/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо внесення місць зберігання спирту або алкогольних напоїв або тютюнових виробів до Єдиного реєстру

Суттєво. Спирт етиловий неденатурований може бути реалізовано виробнику парфумерно-косметичних виробів, не включеному до Електронного реєстру, за умови сплати з нього акцизного податку за повною ставкою.

! Виробникам спирту

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Підприємства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Підприємство повідомляє, що до Підприємства звернулося Товариство щодо поставки спирту етилового ректифікованого (спирту денатурованого) з метою виготовлення парфумерно-косметичних виробів зі сплатою акцизного податку за повною ставкою за 1 літр 100-відсоткового спирту. Разом з тим повідомляє, що Товариство не включено до Електронного реєстру суб'єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного та технологічного призначення, парфумерно-косметологічної продукції, оцту з харчової сировини.

Підприємство запитує:

Чи має право Підприємство відвантажувати спирт етиловий ректифікований, тобто спирт етиловий неденатурований, акцизний податок з якого справляється за повною ставкою за 1 літр 100-відсоткового спирту, виробникам парфумерно-косметичних виробів без включення до Електронного реєстру суб'єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технологічного призначення, парфумерно-косметологічної продукції, оцту з харчової сировини?

Чи має право Підприємство відвантажувати спирт етиловий ректифікований, тобто спирт етиловий неденатурований, акцизний податок з якого справляється за повною ставкою за 1 літр 100-відсоткового спирту, який Товариство має намір використати для виробництва парфумерно-косметичних виробів?

Щодо питань 1 та 2.

Відповідно до пп. 229.1.1 п. 229.1 ст. 229 Кодексу акцизний податок справляється за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту із зокрема:

спирту етилового денатурованого, який використовується для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, включеної до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України;

спирту етилового неденатурованого, який використовується для виробництва оцту з харчової сировини;

спирту етилового денатурованого, який використовується для виробництва парфумерно-косметичної продукції.

Відповідно до ст. 7-1 Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481) відпуск спирту етилового його виробниками та отримання спирту етилового суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які використовують його для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, включеної до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України, парфумерно-косметичної продукції, оцту з харчової сировини, здійснюється за умови внесення таких суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) до Електронного реєстру суб'єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, парфумерно-косметичної продукції, оцту з харчової сировини (далі — Електронний реєстр).

Включення суб'єктів господарювання (у тому числі іноземних суб'єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, парфумерно-косметичної продукції, оцту з харчової сировини, до Електронного реєстру здійснюється за умови, зокрема, внесення витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового, встановлених на кожному місці отримання спирту етилового, та витратомірів-лічильників обсягу виробленої продукції, встановлених на кожному місці відпуску продукції, до Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Враховуючи зазначене, включення до Електронного реєстру суб'єктів господарювання є обов'язковою умовою для отримання спирту етилового за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту для виробництва парфумерно-косметичних виробів, тобто спирт етиловий неденатурований, акцизний податок з якого справляється за повною ставкою за 1 літр 100-відсоткового спирту, може бути реалізовано виробнику парфумерно-косметичних виробів без включення до Електронного реєстру суб'єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технологічного призначення, парфумерно-косметологічної продукції, оцту з харчової сировини.

Додатково повідомляємо, що місце зберігання — місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, яке використовується для зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання (ст. 1 Закону №481).

Відповідно до п. 2.1 Порядку ведення Єдиного реєстру місць зберігання та форми довідки про внесення місць зберігання до Єдиного державного реєстру, затвердженого наказом ДПА України від 28.05.2002 р. №251, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.08.2002 р. за №670/6958 (далі — Порядок №251), до Єдиного реєстру вносяться, зокрема, місця зберігання спирту суб'єктів підприємницької діяльності, які отримують спирт для забезпечення виробничих та інших потреб, якщо його кількість перевищує 100 декалітрів на квартал.

Для внесення місць зберігання спирту або алкогольних напоїв або тютюнових виробів до Єдиного реєстру суб'єкти підприємницької діяльності подають заяву, до якої додаються документ, що підтверджує право користування цим приміщенням, та довідку про відповідність місця зберігання спирту установленим вимогам.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру