• Посилання скопійовано

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 26.04.2021 р. №1739/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Суттєво. До продукції власного виробництва може бути віднесена продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

! Виробничим підприємствам

Державна податкова служба України розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Згідно із запитом підприємство вирощує сільськогосподарську продукцію (цукровий буряк), переробка якого, як давальницької сировини, здійснюється іншим (переробним) підприємством. У подальшому заявник реалізує цукор фізичним особам.

Питання 1. Чи підпадає цукор УКТ ЗЕД 170221 (цукор-сирець, цукор із цукрового буряка), отриманий на давальницьких умовах з власно виробленої сировини (цукрових буряків), під визначення продукція власного виробництва?

Питання 2. Чи має право не використовувати РРО при реалізації цукру, отриманого на давальницьких умовах з власно виробленої сировини (цукрових буряків УКТ ЗЕД 121291)?

Законом України від 6 липня 1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265) визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону №265 РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Водночас Закон №265 не містить значення поняття «продукція власного виробництва» для цілей цього Закону.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 2 грудня 2010 року №2736-VI «Про загальну безпечність нехарчової продукції» продукцією визнається будь-яка речовина, препарат або інший товар, виготовлений у ході виробничого процесу.

Можна зробити висновок, що до продукції власного виробництва може бути віднесена продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Враховуючи викладене, при реалізації підприємством цукру, виробленого із самостійно вирощеного цукрового буряку іншим переробним підприємством, реалізацію такого цукру, як продукції, відмінної від самостійно вирощеної, потрібно здійснювати із застосуванням РРО на загальних засадах.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру