• Посилання скопійовано

Щодо застосування РРО при переказі коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.04.2021 р. №1772/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо застосування РРО при переказі коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування

Суттєво. У надавача послуг, який отримує оплату за них через розрахунковий рахунок від фінансових установ (із застосуванням платіжних систем або ПТКС, які належать фінансовим установам), обов'язок застосовувати РРО не виникає.

! Надавачам послуг

Державна податкова служба України розглянула запит щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Заявник надає послуги з ремонту та технічного обслуговування транспортних засобів, оплата за які здійснюється покупцем через програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі — ПТКС) або з використанням Iнтернету.

Заявником задано ряд запитань, які можна об'єднати таким чином:

Чи потрібно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) та як і коли видавати розрахункові документи при переказі коштів із застосуванням ПТКС?

Чи потрібно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) та як і коли видавати розрахункові документи при переказі коштів із застосуванням банківських ПТКС?

Правовідносини у цій сфері регулюються Кодексом, Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265).

Законом №265 визначено правові засади застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Його дія поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Застосування РРО залежить не від виду розрахунку, а від способу його здійснення. Наприклад, у разі здійснення розрахунків шляхом внесення готівки через касу банку РРО може не застосовуватись.

Якщо розрахунок суб'єктом господарювання було здійснено із застосуванням платіжних систем або ПТКС, які належать банкам (або фінансовим установам), і зарахування коштів було проведено на розрахунковий рахунок, застосування РРО для такого суб'єкта є необов'язковим.

Разом з цим розрахунки із застосуванням терміналів самообслуговування фінансової установи потребують застосування РРО, і обов'язок його застосування покладається на власника таких терміналів самообслуговування. Таким чином, обов'язок застосовувати РРО у надавача послуг, який отримує оплату за них через розрахунковий рахунок від фінансових установ, також не виникає.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Податкового кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру