• Посилання скопійовано

Суть справи

Як отримати карантинну допомогу: пам'ятка для ФОПів та працівників
Посилення карантинних обмежень призвело до затвердження другої хвилі фінансової допомоги від держави деяким ФОПам та працівникам. Як отримати допомогу і які наслідки це матиме, читайте в нашій статті. У ній ми поєднали все, що відомо на цей час.

Нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників
Мінекономіки затвердило нову форму звітності №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядок її заповнення. Хто повинен заповнювати? Що нового у Порядку заповнення? Що таке масове вивільнення? З'ясуймо далі.

Електронні лікарняні з 1 травня: поради для роботодавців та працівників
Уряд затвердив новий порядок ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Як очікується, з 1 травня 2021 року така інформація має замінити звичні паперові листки непрацездатності. Як виплачувати лікарняні та декретні за нових умов?

ДПСУ пояснила про несправний РРО
ДПСУ в ІПК від 01.04.2021 р. №1308/ІПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №16/2021) розглянула звернення суб'єкта господарювання, який провадить діяльність у сфері продажу виробів медичного призначення, та надала відповідь на низку запитань стосовно застосування РРО, КОРО та РК, зокрема в ситуації виходу РРО з ладу або вимкнення електроенергії.

Взяття на податковий облік нерезидентів
Нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які мали на території України акредитовані відокремлені підрозділи і не перебували на податковому обліку до 01.01.2021 р., мусили в строк з початку січня до кінця березня 2021 року стати на облік у податковій в порядку, встановленому п. 64.5 ПКУ. Таку вимогу наведено в п. 60 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Роздрібна торгівля пальним: організація та реєстрація
Ця стаття стане у пригоді тим, хто хоче займатися або вже займається роздрібним продажем пального. У ній ми розповімо про основні моменти організації такого бізнесу та про реєстрацію платником акцизного податку. У наступній статті розповімо про акцизні накладні та облік пального в СЕА РП.

Єдина звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: чи подавати «пустушку»?
Чи потрібно суб'єктові господарювання подавати єдину «зарплатну» звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, якщо немає що декларувати чи немає найманих працівників або їм не нараховувалися доходи? ДПСУ видала свіже роз'яснення на цю тему — лист від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09 (див. «ДК» №16/2021).

Договору оренди не було, а землею користувалися: як погашаються збитки власника?
Верховний Суд вважає, що фактичний користувач земельної ділянки, який без договору оренди користувався земельної ділянкою, зобов'язаний відшкодувати збитки міській раді у розмірі орендної плати.

Мінфін — про подання фінзвітності за МСФЗ
Мінфін нагадав у повідомленні від 03.04.2021 р. (див. «ДК» №16/2021), хто має застосовувати МСФЗ. І що суб'єкти господарювання, які не підпадають під вимогу обов'язково застосовувати МСФЗ, можуть застосовувати їх за власним бажанням.

Вільний графік для директора
Директор працює на підприємстві сам. Чи можна платити компенсацію замість надання відпусток та чи можливе вільне відвідування директором роботи?

Зберігання первинних документів: які строки та умови знищення?
Податківці в ІПК ДПС від 19.03.2021 р. №1067/ІПК/99-00-21-02-02-06 (див. «ДК» №16/2021) розповіли про обов'язкові терміни, протягом яких мають зберігатися первинні документи на підприємстві. Водночас наголосили: навіть якщо термін минув, просто так знищувати документи не можна.

До змісту номеру