• Посилання скопійовано

Що нового

Уряд визначив механізм надання допомоги на період карантину

! Усім

Кабмін затвердив Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Допомога надається у 2021 році одноразово у сумі 8 тис. грн.

Застрахована особа має право звернутися із заявою протягом 30 днів з дня запровадження на території відповідного регіону обмежувальних протиепідемічних заходів.

Докладніше про те, хто і як може отримати допомогу, читайте в «ДК» №16/2021.

Постанова КМУ від 07.04.2021 р. №328 чинна з 10.04.2021 р.


Діяльність колекторів урегулювали законодавчо

! Колекторам, кредитодавцям, боржникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

Закон покликаний захистити боржників від дій недобросовісних колекторів і запроваджує чіткі правила поведінки як для кредиторів, так і для колекторів під час врегулювання проблемної заборгованості.

Документ встановлює вимоги до кредитодавців та колекторських компаній, зокрема: дотримуватися етичної поведінки з боржником; інформувати його у разі залучення колекторської компанії або відступлення права вимоги новому кредитору; укладати договори лише з компаніями, включеними до реєстру колекторських компаній, який веде НБУ; контролювати дії залучених колекторських компаній. За недотримання цих вимог передбачені штрафи.

Надано визначення терміна «колекторська компанія» — це юридична особа (у тому числі небанківська фінансова установа, яка відповідно до закону має право надавати кошти у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту, та/або послуги з факторингу), включена до реєстру колекторських компаній, яка в інтересах кредитодавця (первісного кредитора) та/або нового кредитора (у разі заміни первісного кредитора) відповідно до договору з таким кредитодавцем та/або новим кредитором має право здійснювати врегулювання простроченої заборгованості.

Згідно із Законом, перед укладенням договору про споживчий кредит кредитодавець має проінформувати споживача про можливість залучення колекторської компанії у разі непогашення заборгованості вчасно. У договорі про споживчий кредит має вказуватися право споживача звертатися до Національного банку України у разі порушення законодавства у сфері споживчого кредитування.

Документ також встановлює вимоги до взаємодії зі споживачем (або його представником) під час врегулювання простроченої заборгованості. Зокрема, під час першого спілкування кредитор або колекторська компанія повинні повідомити своє найменування, ім'я та прізвище представника, правову підставу для звернення та розмір простроченої заборгованості, а на вимогу споживача — також надати відповідні документи протягом семи робочих днів.

НБУ отримав повноваження контролювати додержання банками, іншими фінансовими установами та колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Закон вводиться в дію через 3 місяці з дня набрання ним чинності, за винятком окремих положень.

Закон України від 19.03.2021 р. №1349-ІХ чинний з 14.04.2021 р.


Діє Закон про всеукраїнський референдум

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про всеукраїнський референдум».

Цей Закон визначає правові засади здійснення народного волевиявлення через всеукраїнський референдум, його організацію та порядок проведення.

Всеукраїнський референдум є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у прийнятті (затвердженні) громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України та цим Законом.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;
  • загальнодержавного значення;
  • про зміну території України;
  • про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;
  • що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо питань податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

На всеукраїнський референдум може виноситися одне питання.

Для окремих положень Закону встановлено особливий порядок набрання чинності.

Закон України від 26.01.2021 р. №1135-IX чинний з 11.04.2021 р.


Нова форма Звіту про заплановане масове вивільнення працівників

! Працедавцям

Мінекономіки затвердило нову форму звітності №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядок її заповнення.

Цей звіт подають підприємства, установи, організації за місцем провадження їх господарської діяльності — міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості та філіям регіональних центрів зайнятості не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (у разі звільнення держслужбовців — не пізніше ніж за 30 календарних днів) за умовами, передбаченими статтями 48 та 50 Закону про зайнятість.

З дня набрання чинності цим наказом втратить чинність наказ Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. №317, яким затверджено попередню форму №4-ПН та Порядок її подання.

Докладніше про нову форму читайте в «ДК» №16/2021.

Наказ Мінекономіки від 18.03.2021 р. №563
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.04.2021 р. офіційно не опублікований


Зменшення розміру аудиторського внеску продовжили на 2021 рік

! Аудиторам, КМ України

Кабмін продовжив на 2021 рік дію зменшеного розміру внеску, що сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю. Відповідну зміну внесено до абзацу 1 Постанови КМУ від 10.04.2019 р. №313 «Про розмір внеску, що сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю».

Таким чином, у 2021 році розмір цього внеску становить 0,5% (а не 1%) суми винагороди за договором з надання аудиторських послуг з обов'язкового аудиту підприємствам, що становлять суспільний інтерес.

Постанова КМУ від 07.04.2021 р. №311 чинна з 10.04.2021 р.


Затверджено примірний договір купівлі-продажу держмайна

! Покупцям держмайна

Фонд державного майна наказом від 08.02.2021 р. №149 затвердив примірний договір купівлі-продажу державного майна (у тому числі частки, яка належить державі у праві спільної часткової власності).

Примірний договір затверджено відповідно до п. 31 Порядку відчуження об'єктів державної власності.

Наказ ФДМУ від 08.02.2021 р. №149 чинний з 08.02.2021 р.


Оновлено Порядок організації ведення Електронного реєстру лікарняних

! Усім

Кабмін виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. №328.

Водночас втратили чинність розпорядження КМУ від 15.09.1993 р. №721 та від 12.08.1994 р. №605.

Постанова застосовується з 01.05.2021 р.

Докладніше про новий Порядок читайте в «ДК» №16/2021.

Постанова КМУ від 31.03.2021 р. №323 чинна з 09.04.2021 р.


У «червоних» зонах дозволили торгівлю садивним матеріалом та роботу хімчисток

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідно до змін на території регіонів, на яких установлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, дозволено торгівлю садивним матеріалом та надання послуг з прання та хімічного чищення текстильних і хутряних виробів.

Постанова КМУ від 07.04.2021 р. №310 чинна з 09.04.2021 р.


Багатодітних адвокатів звільнили від внесків на самоврядування

! Адвокатам

Рада адвокатів України вирішила надати право радам адвокатів регіонів, Раді адвокатів України, Національній асоціації адвокатів України за заявами адвокатів, поданими до 31 січня поточного року, приймати рішення про звільнення, зменшення або відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування стосовно адвокатів — осіб зі статусом багатодітних батьків відповідно до законодавства, що регулює отримання такого статусу, з урахуванням фінансового становища заявника.

Рішення про звільнення, зменшення або відтермінування щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування приймається за наявності підтвердних документів відповідного статусу заявника:

— радою адвокатів регіону — щодо 70% внеску;

— Радою адвокатів України, Національною асоціацією адвокатів України — щодо 30% внеску.

Рада адвокатів України, Національна асоціація адвокатів України можуть витребувати додаткові відомості щодо набуття відповідного статусу та обґрунтованої фінансової потреби щодо звільнення, зменшення або відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, що підтверджується відповідними документами, інші документи тощо.

Рішення Ради адвокатів України від 19.03.2021 р. №4 чинне з 19.03.2021 р.


З грудня перенести номер на іншого оператора буде простіше

! Абонентам зв'язку

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Порядку надання послуг із перенесення абонентських номерів, затвердженого рішенням НКРЗІ від 31.07.2015 р. №394.

Відповідно до змін абонент, який бажає отримати послугу з перенесення абонентського номера (далі — ППН), звертається до оператора-отримувача/провайдера-отримувача із заявою:

  • у письмовому вигляді — до пункту обслуговування абонентів оператора-отримувача/провайдера-отримувача;
  • дистанційно — за допомогою телефону або із заповненням інтерактивної форми заяви на офіційному вебсайті оператора-отримувача/провайдера-отримувача.

Також уточнено дії оператора-отримувача/провайдера-отримувача при надходженні заяви від абонента про отримання ППН.

Крім цього, внесено зміни до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, затверджених рішенням НКРЗІ від 29.11.2012 р. №624.

Рішення НКРЗІ від 23.03.2021 р. №107
набирає чинності 01.12.2021 р., але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 14.04.2021 р. офіційно не опубліковане


Оновлюється порядок огляду устатковання підвищеної небезпеки

! Роботодавцям

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.05.2004 р. №687.

Зокрема, уточнено, що первинному технічному огляду перед введенням в експлуатацію після монтажу або складання підлягає устатковання, на яке не поширюються вимоги відповідних техрегламентів про кінцеву перевірку.

З Порядку вилучено норму, згідно з якою позачерговий техогляд устатковання проводився у разі закінчення граничного строку експлуатації (із застосуванням видів робіт, що не використовувалися під час експертного обстеження).

Вилучено також норму, відповідно до якої у разі закінчення граничного строку експлуатації, аварії або отримання пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, виявлення зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення, позачерговий технічний огляд устатковання проводиться за наявності позитивного висновку експертного обстеження.

Уточнено, що технічний огляд устатковання проводить спеціалізована або експертна організація.

Роботодавець не пізніше ніж за 5 днів до дати техогляду повідомляє про це у письмовій формі спеціалізовану або експертну організацію.

Постанова КМУ від 07.04.2021 р. №319 набирає чинності 01.05.2022 р.


Нові форми звітності для держпідтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю

! Виробникам плодів, ягід, винограду та хмелю

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило:

  • перелік техніки, механізмів та обладнання (зокрема, іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, витрати на закупівлю яких частково компенсуються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», що використовуються для надання державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю;
  • нормативи, у межах яких проводиться часткове відшкодування вартості придбаного садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю;
  • форму заявки на отримання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», які використовуються для державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю;
  • форму акта інвентаризації насаджень;
  • форму акта про фактичний обсяг виконаних робіт і витрат;
  • форму зведеної відомості про фактичні витрати та попередні обсяги компенсації;
  • форму висновку за результатами аналізу отриманих документів;
  • форму зведеного реєстру закупленої техніки, механізмів та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві;
  • форму інформації про об'єкти, лінії, техніку, механізми та обладнання, за які одержані кошти, передбачені в державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», що використовуються для надання державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю.

Водночас втратили чинність попередні нормативи та форми, затверджені наказом Мінекономіки від 11.09.2020 р. №1750.

Наказ Мінекономіки від 24.03.2021 р. №622 чинний з 09.04.2021 р.


Зміни в порядку складання іспиту на арбітражного керуючого

! Кандидатам в арбітражні керуючі

Міністерство юстиції України внесло зміни до Порядку складання кваліфікаційного іспиту особами, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, затвердженого наказом Мін'юсту від 13.08.2019 р. №2535/5.

Змінами передбачено, тестові питання та завдання оприлюднюватимуться на офіційному вебсайті Мін'юсту (у попередній редакції це заборонялося). Варіанти відповідей на тестові питання та завдання, як і раніше, оприлюдненню не підлягають.

Наказ Мін'юсту від 08.04.2021 р. №1297/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.04.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру