• Посилання скопійовано

Напрями використання пального «5» та «6»

За яких умов зазначається ознака щодо напрямів використання пального «5» та «6»? Чи можна з акцизного складу пересувного реалізовувати пальне у паливний бак транспортного засобу, якщо пересувний акцизний склад обладнаний паливораздавальною колонкою?

Напрями використання «5» та «6» мають таке призначення:

— «5» — реалізація пального у паливний бак транспортного засобу платника через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним. Ці операції можливі у разі заправлення пального у бак транспортних засобів на акцизних складах, на яких не ведеться діяльності з роздрібної торгівлі пальним;

— «6» — реалізація пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання чи пристрою. Такі операції можуть відбуватися, наприклад, під час заправлення спеціальної техніки чи транспортних засобів за місцем її роботи або розташування, до якого пальне доставляється автоцистерною.

Ці операції з реалізації пального є об'єктом оподаткування акцизним податком на підставі пп. 213.1.1 ПКУ. До 27.01.2021 р. форма акцизної накладної не дозволяла коректно заповнити ліву верхню частину АН у таких випадках, тому податківці рекомендували зазначати напрям використання «4».

Тепер для таких випадків передбачено спеціальні напрями використання «5» та «6».

Відповідно до п. 232.3 ПКУ, у платника податку — отримувача пального зміна показника ∑ АНаклОтр не відбувається на обсяги пального, що реалізується:

— з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, через паливороздавальні або оливороздавальні колонки у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача (напрям використання «4»);

— з акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним, через паливороздавальні або оливороздавальні колонки у паливний бак транспортного засобу (напрям використання «5»);

— з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу, обладнання або пристрою (напрям використання «6»).

Отже, операції з реалізації пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу, якщо пересувний акцизний склад обладнаний паливораздовальною колонкою, прямо передбачені нормами ПКУ.

Нагадаємо, що в разі реалізації пального у паливний бак транспортного засобу платника через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який не є місцем роздрібної торгівлі пальним, слід бути впевненими в тому, що така діяльність справді не відповідає визначенню роздрібної торгівлі пальним. У ст. 1 Закону №481 визначено, що це діяльність із придбання або отримання та подальшого продажу або відпуску пального зі зміною чи без зміни його фізико-хімічних характеристик з автозаправної станції/автогазозаправної станції/газонаповнювальної станції/газонаповнювального пункту та інших місць роздрібної торгівлі через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки та/або реалізація скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру