• Посилання скопійовано

Що нового

Великі інвестиційні проєкти матимуть податкові стимули

! Iнвесторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в Україні».

Згідно з цим Законом тимчасово, до 1 січня 2035 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, визначених у пп. 15 п. 4 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, що ввозяться платником податку — інвестором зі значними інвестиціями виключно для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору.

Також звільняються від оподаткування податком на прибуток підприємств інвестори, які є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями», за умови що цей прибуток отримано в результаті виконання такого договору.

Звільнення від податку на прибуток передбачено після введення в експлуатацію об'єкта інвестиційного проєкту протягом 5 років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору. Обов'язковою умовою застосування звільнення від оподаткування є виконання інвестором зі значними інвестиціями своїх зобов'язань за спеціальним інвестиційним договором.

Органи місцевого самоврядування отримали право до 01.01.2035 р. зменшувати ставки земельного податку та орендну плату за землю державної та комунальної власності або звільняти від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються в межах реалізації інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями.

Закон України від 02.03.2021 р. №1293-IX чинний з 28.03.2021 р.


Опубліковано Закон щодо запобігання надмірному тиску на СГ

! СГ

У газеті «Голос України» 27.03.2021 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких за конодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання».

Закон дозволяє органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад. Також органи місцевого самоврядування можуть виступати з ініціативою щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) на підприємствах, в установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності, а також стосовно ФОПів, які використовують працю найманих працівників, шляхом подання посадовими особами органів місцевого самоврядування відповідного звернення з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад можуть звертатися до Держпраці чи її територіального органу про порушення СГ законодавства про працю та зайнятість населення. Водночас виконавчі органи міських рад міст обласного значення та ОТГ позбавляються права накладати штрафи за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Докладніше про те, як цей закон запобігатиме надмірному тиску на суб'єктів господарювання, читайте в наступному номері «ДК».

Закон від 04.03.2021 р. №1320-IX набирає чинності 27.04.2021 р.


Строки встановлення населенню лічильників газу знову подовжили

! Громадянам і газовикам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу».

Законом продовжено до 01.01.2023 р. встановлення суб'єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, лічильників у помешканнях споживачів, де газ використовується тільки для приготування їжі. До цієї дати СГ, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, не зобов'язані припиняти розподіл газу споживачам у разі їхньої відмови від встановлення лічильників.

СГ, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані щокварталу подавати до НКРЕКП звіт про встановлення лічильників газу або припинення розподілу газу споживачам, які відмовилися від їх встановлення, та оприлюднювати його на своєму вебсайті.

Закон України від 05.03.2021 р. №1338-IX чинний з 28.03.2021 р.


Поріг для надсилання податкових вимог підвищено втричі

! Платникам податків

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку направлення контролюючими органами податкових вимог платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 30.06.2017 р. №610.

Зокрема, уточнено, що податкові вимоги формуються автоматично на підставі даних IТС податкових органів з урахуванням інформації про податковий борг з митних платежів, отриманої в порядку обміну інформацією відповідно до п. 41.2 ПКУ.

З 60 н. м. д. г. до 180 н. м. д. г. збільшено максимальну загальну суму податкового боргу платника податків, коли сформована податкова вимога не надсилається (не вручається).

Змінено й сам порядок надсилання (вручення) податкових вимог. Так, уточнено, що сформована в IТС податкова вимога надсилається (вручається) платнику податків у паперовій та/або електронній формі. Останній варіант можливий для платників податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті та подали заяву про бажання отримувати документ через електронний кабінет.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 08.02.2021 р. №63
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 31.03.2021 р. офіційно не опублікований


Нові зразки реєстраційних знаків ТЗ

! Власникам ТЗ

Міністерство внутрішніх справ наказом «Про деякі питання державних номерних знаків транспортних засобів» затвердило:

Вимоги до державних номерних знаків транспортних засобів, які встановлюють типи та основні розміри, вимоги до інформаційного змісту та загальні технічні вимоги, вимоги до пакування, транспортування та зберігання, методи контролювання, правила приймання та застосування державних номерних знаків автомобілів, автобусів, мопедів, мотоциклів, моторолерів, мотоколясок, квадроциклів, трициклів та інших прирівняних до них транспортних засобів, самохідних машин, причепів та напівпричепів, великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів, тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, а також державних номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їхніх власників;

Єдині зразки державних номерних знаків транспортних засобів.

Основним нововведенням є зміна визначення адміністративно-територіальної належності ТЗ, а саме не за місцем реєстрації власника, а за місцем реєстрації (перереєстрації) ТЗ. Тобто кожний сервісний центр МВС видаватиме на ТЗ номерні знаки лише своєї області, незалежно від місця реєстрації власника ТЗ.

Зазначені вимоги не поширюються на номерні знаки, які громадяни залишили на платному зберіганні в сервісному центрі МВС.

Наказ МВС від 02.03.2021 р. №166 чинний з 23.03.2021 р.


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2021 року

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2021 року у розмірі 0,036 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 24.03.2021 р. №484 чинна з 24.03.2021 р.


Оновлено порядок перевірки дотримання принципу «витягнутої руки»

! Суб'єктам контрольованих операцій

Міністерство фінансів України виклало в новій редакції Порядок проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки», затверджений наказом Мінфіну від 10.03.2016 р. №344.

Проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» є формою податкового контролю щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки».

Перевірка дотримання принципу «витягнутої руки» проводиться відповідно до положень гл. 8 розд. II ПКУ з урахуванням особливостей, визначених ст. 39 розд. I ПКУ та цим Порядком.

Перевірка дотримання принципу «витягнутої руки» проводиться за наявності підстав, визначених пп. 39.5.2.1, 78.1.2, 78.1.5, 78.1.14 — 78.1.16 ПКУ.

Перевірка дотримання принципу «витягнутої руки» є документальною позаплановою перевіркою.

Тривалість перевірки дотримання принципу «витягнутої руки» не повинна перевищувати 18 місяців.

Кожні шість місяців проведення перевірки дотримання принципу «витягнутої руки» контролюючий орган, який проводить таку перевірку, надає платнику податків інформацію в довільній формі про поточний стан її проведення.

Докладніше див. у наступному номері.

Наказ Мінфіну від 15.01.2021 р. №16
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 31.03.2021 р. офіційно не опублікований


Надрокористувачів-прокрастинаторів чекають позапланові перевірки

! Надрокористувачам

Президент своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 19.03.2021 р. «Щодо стану справ у сфері надрокористування».

Зокрема, прем'єр-міністрові України рекомендовано доручити Держгеонадрам забезпечити проведення у 2021 році в установленому порядку позапланових перевірок діяльності СГ у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, які:

поза аукціоном отримали спецдозволи на користування надрами за результатами апробації запасів корисних копалин без спецдозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки;

не розпочали видобування корисних копалин, передусім нафти і газу, протягом 2 років після отримання спецдозволів на видобування;

не розпочали видобування корисних копалин протягом 2 років після затвердження балансових запасів вуглеводнів у разі наявності спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням;

не розпочали видобування корисних копалин протягом 10 років після отримання спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням.

Указ Президента від 25.03.2021 р. №122/2021 чинний з 27.03.2021 р.


ДПСУ оновила довідники податкових пільг

! Платникам податків

31 березня 2021 року ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 01.04.2021 р.):

Довідник податкових пільг №102/1, що є втратами доходів бюджету;

Довідник інших податкових пільг №102/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

З довідниками пільг можна ознайомитись у розділі «Довідники» нашого сайту dtkt.ua.

Довідники №102/1, №102/2 чинні з 01.04.2021 р.


Як повернути переплату з єдиного рахунку

! Платникам податків

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені, затвердженого наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. №60.

У разі повернення з єдиного рахунку помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені платник податків у заяві зазначає суму, дату сплати і реквізити з розрахункового документа, за якими кошти перераховано на єдиний рахунок, та поточний рахунок платника податку в установі банку, на який необхідно повернути такі кошти.

Докладніше див. «ДК» №14/2021.

Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. №127 чинний з 26.03.2021 р. офіційно не опублікований


Вимоги до інструментів капіталу, які можуть включатись до початкового капіталу

! Професійним учасникам ринків капіталу та/або організованих товарних ринків

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Вимоги до інструментів капіталу, які можуть включатися до початкового капіталу.

Ці Вимоги встановлюють вимоги, яким мають відповідати інструменти капіталу установи, яка створена відповідно до законодавства України та має намір провадити професійну діяльність на ринках капіталу та/або організованих товарних ринках, для їх включення до початкового капіталу установи.

Iнструменти установи, яка має намір провадити професійну діяльність на ринках капіталу, вважаються інструментами початкового капіталу за умови відповідності вимогам, визначеним п. 3 Вимог (це положення набирає чинності 01.07.2021 р.).

Рішення НКЦПФР від 19.01.2021 р. №24 чинне з 27.03.2021 р.


Оновлено Порядок складання фінпланів

! СГ держсектору

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України виклало у новій редакції Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб'єкта господарювання державного сектору економіки, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 02.03.2015 р. №205.

Цей Порядок визначає процедуру складання, затвердження (погодження) та контролю виконання фінансового плану державного комерційного та казенного підприємства, господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50% акцій (часток) прямо чи опосередковано належать державі, а також інших суб'єктів господарювання, що належать до державного сектору економіки.

Дія Порядку не поширюється на складання, затвердження та контроль виконання фінансових планів оператора газотранспортної системи та/або оператора газосховищ, оператора системи передачі, а також господарського товариства, яке володіє корпоративними правами в операторі газотранспортної системи.

Фінплан складається за формою згідно з додатком 1 до Порядку на кожний наступний рік з поквартальною розбивкою і відображає очікувані фінрезультати в запланованому році. Фінплан містить інформацію щодо фактичних показників минулого року, планових і прогнозних показників поточного року, запланованих показників на плановий рік, а також інформацію згідно зі стратегічним планом розвитку підприємства.

До фінпланів на 2021 рік та звітності за 2020 і 2021 роки застосовується Порядок №205 у старій редакції.

Наказ Мінекономіки від 22.01.2021 р. №122 чинний з 30.03.2021 р.


Затверджено форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

! Учасникам міжнародних груп компаній

Міністерство фінансів України затвердило форму та Порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Повідомлення подається платником податків, який у звітному році здійснював контрольовані операції, визначені п. 39.2 ПКУ.

Повідомлення подається платниками податків до контролюючого органу засобами електронного кабінету в електронній формі із дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Повідомлення подається до 1 жовтня року, що настає за звітним. Якщо останній день строку подання Повідомлення припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

XML-схема Повідомлення та її опис мають бути оприлюднені на офіційному вебпорталі ДПСУ до 01.07.2021 р.

Наказ Мінфіну від 31.12.2020 р. №839 чинний з 19.03.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру