• Посилання скопійовано

Суть справи

Повернення переплати з єдиного рахунку
Розгляньмо, як повернути з єдиного рахунку помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов'язань та надміру утримані (сплачені) суми ПДФО у зв'язку зі змінами, внесеними Наказом №127 до Порядку №60.

Оптова торгівля пальним: як складати АН
Пальне належить до підакцизних товарів, а його виробництво й обіг регулюються спеціальним законом. У цій статті розповімо про особливості оптової торгівлі пальним та його зберігання, а також про те, як оптовикам складати акцизні накладні у 2021 році.

Iндексація зарплати у квітні 2021 року
У квітні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн. Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, вперше нараховуватиметься індексація для базового місяця — листопада 2020 року, а за збільшеними коефіцієнтами — січня — березня 2020 року.

Вторсировина і додаток 4ДФ
Чи загрожують штрафні санкції, визначені п. 119.1 ПКУ, спеціалізованим підприємствам і ФОПам, які здійснюють діяльність із закупівлі у населення відходів, вторинної сировини, якщо вони не мають змоги відобразити суми доходів, отриманих продавцями цих відходів, у додатку 4 у складі об'єднаної звітності?

Коригування фінрезультату за пп. 140.5.5-1 ПКУ
Підприємство (обсяг доходу — до 40 млн грн) надає послуги нерезиденту з Техасу, який має форму права власності LLC. Чи потрібно коригувати фінрезультат на різницю, передбачену пп. 140.5.5-1 ПКУ? Чи можна прийняти рішення про незастосування різниць? Чи потрібно доводити ділову мету?

Як уникнути штрафу від Держпраці
Епідеміологічна ситуація в Україні весь час змінюється. I щойно захворюваність зменшується, контролери (зокрема, Держпраці) повертаються до планових та позапланових перевірок. Як до них приготуватися?

Напрями використання пального «5» та «6»
За яких умов зазначається ознака щодо напрямів використання пального «5» та «6»? Чи можна з акцизного складу пересувного реалізовувати пальне у паливний бак транспортного засобу, якщо пересувний акцизний склад обладнаний паливораздавальною колонкою?

Як не допустити податківців до перевірки
Висновки Верховного Суду прямо вказують на помилки як контролюючого органу, так і платника податків, про які варто пам'ятати на момент допуску контролерів до перевірки. Особливо тепер, коли мораторій на податкові перевірки поступово скасовують.

Залишки товару з минулого року
Підприємство торік придбало товари. На кінець року має залишок цих товарів. Чи впливає залишок на прибуток наступного року?

Послуги експедитора: облік та оподаткування
Підприємство — резидент України надає нерезидентові транспортно-експедиційні послуги, послуги з перевалки та перевезення товару (для перевезення залучається сторонній перевізник). Як в обліку відображаються надані послуги? Як такі послуги оподатковуються ПДВ та податком на прибуток?

Електронні документи без паперових
Постачальник надав документи в електронному вигляді та відмовляється надати їх в паперовому. Чи правомірні дії постачальника? На підставі чого покупцеві відобразити оприбуткування товару в бухобліку, адже відвантаження товару відбулося, але електронну ВН не підписано? Чи може електронна ВН бути прийнята до бухобліку?

Депозит у ліквідованому банку
ТОВ має депозитний рахунок у банку, що його НБУ 2016 року визнав неплатоспроможним, а 2020 року внесено запис про припинення його діяльності. Який облік списання таких депозитних коштів? Які податкові наслідки? Підприємство застосовує податкові різниці, резерв сумнівних боргів не створювався.

РРО та ЕПС
ДПС в IПК від 24.03.2021 р. №1200/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №14/2021) надала роз'яснення щодо використання РРО в разі розрахунків за реалізовану продукцію і товари споживачам із використанням електронної платіжної системи (ЕПС).

До змісту номеру