• Посилання скопійовано

Нова декларація з ПДВ: тепер і для ставки 14%

12 березня набрав чинності Наказ №131, яким оновлено форму декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до неї. Це пов'язано з введенням ставки 14% для сільгосптоварів. Проте за який звітний період уперше застосовуватимемо цю форму? I що саме в ній змінилося?

Нагадаємо, що з 1 березня почала діяти нова форма декларації з ПДВ у редакції Наказу №734. Про це ми писали в «ДК» №9-10/2021.

Проте в цій формі не було враховано змін, які почали діяти в ПКУ щодо оподаткування постачання та імпорту деяких сільгосптоварів — для них запровадили ставку 14%, і це ми докладно розглянули в «ДК» №12/2021.

У тих, хто отримав право застосовувати цю ставку, відсутність станом на 1 березня відповідних форм податкової накладної / розрахунку коригування і звітності з ПДВ викликала сумнів, чи варто взагалі користуватися такою зниженою ставкою?

Але хоч і з запізненням, та ці проблеми почали вирішувати:

— 12 березня набрав чинності Наказ №131, яким затверджено нові форми ПН/РК, а також декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до неї;

— 16 березня запрацювала нова форма електронного документа — податкової накладної (J1201012). Відомо також і про проєкт електронного документа — нової декларації з ПДВ (J0200123).

Тобто форми не лише оновили законодавчо, а й поступово вводять в електронний документообіг із ДПС.

Щодо податкових накладних, то, хоча можливість їх складання та реєстрації в ЄРПН в електронному вигляді й була отримана із запізненням, до штрафів це не призвело. Те, як їх складати на операції з постачання сільгосптоварів, ми на прикладах розглядаємо у «ДК» №13/2021.

Що ж до нових форм декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку, на жаль, і досі ДПСУ не надала офіційних роз'яснень, коли звітність можна буде подавати за цими новими формами. А тим часом це теж дуже важливо!

Що каже ПКУ?

Щодо звітування за певний звітний період, то те, коли треба застосовувати нову форму декларації, встановлює п. 46.6 ПКУ.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, чинними є форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Що це означає на практиці? Стосовно попереднього Наказу №734, який набрав чинності з 1 березня, податківці вирішили, що це означає таке. Подають податкову декларацію з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №734, уперше за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання 20.04.2021 р.). Це податківці зазначали в ЗIР, підкатегорія 101.24.

Що сказали податківці

1 березня 2021 набрав чинності Наказ №734, яким, зокрема, внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Відповідно до п. 46.6 ст. 46 ПКУ, якщо внаслідок запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №734, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання 20.04.2021).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом №734, подається починаючи з 01.04.2021.

ЗIР, підкатегорія 101.24 (діяла до 12.03.2021 р.)

За цією логікою і згідно свіжих роз'яснень територіальних органів ДПС, нову форму декларації, затверджену Наказом №131, який набрав чинності 12 березня, слід подавати за звітний період березень у квітні 2021 року!

Щодо уточнюючого розрахунку, який, як відомо, використовується для виправлення самостійно знайдених платником податку помилок у раніше поданих деклараціях, то п. 50.1 ПКУ наголошує: подавати уточнюючий розрахунок треба виключно за формою, чинною на дату його подання.

Тобто вже з 12 березня згідно з вимогами ПКУ подавати уточнюючий розрахунок треба за формою, затвердженою Наказом №131!

Ось тільки податківці раніше казали, що з 01.04.2021 р. застосовувати можна буде форму уточнюючого розрахунку, затверджену попереднім Наказом №734, який уже застарів.

Тепер вони логічно роз'яснюють, що з 1 квітня буде застосовуватися форма уточнюючого розрахунку, затверджена Наказом № 131.

Що нового у формі декларації з ПДВ?

Попередню форму декларації (затверджену Наказом №734) ми докладно розглядали в «ДК» №9-10/2021.

Тому зараз спинімося лише на тих змінах, які до неї вніс Наказ №131. А він, як уже й говорилося, був спричинений запровадженням ставки 14% для сільгосптоварів.

Отже, в розділі I «Податкові зобов'язання» з'явився рядок 1.3, у якому відображатимуть операції з постачання товарів, що оподатковуються за ставкою 14%. А в розділі II «Податковий кредит» — рядок 10.3, де покупці показуватимуть операції з придбання товарів за ставкою 14%. Цифрові показники обох нових рядків розшифровуватимуть у додатку Д1.

Як наслідок, у додатку Д1 з'явилися нові графи із зазначенням ставки 14%:

— у таблиці 1.1 (графа 9);

— у таблиці 1.2 (графа 9);

— у таблиці 2.1 (графа 9);

— у таблиці 2.2 (графа 7).

Iмпортери відображатимуть операції з ввезення таких товарів за ставкою 14% у рядку 11.3. Цей новий рядок складання додатків не потребує.

А ще ставка 14% з'явилася у рядку 4.3, який заповнюють ті, хто нараховує податкове зобов'язання відповідно до пунктів 198.5 та 199.1 ПКУ. Тобто визнає так звані компенсувальні податкові зобов'язання з ПДВ. Цей рядок розшифровують у додатках Д1 і Д6. Тому з'явилася ставка 14% у таблиці 2 додатка Д6, який складається для коригування використаного платником податкового кредиту, в разі якщо він одночасно здійснює як оподатковувані, так і не оподатковувані операції (відповідно до п. 199.1 ПКУ). Тепер у графі 8 цієї таблиці платник зазначає обсяг операцій, оподатковуваних за ставкою 14%, які підлягають коригуванню. А в графі 11 — суму коригування податкового зобов'язання з ПДВ за такими операціями.

З'явилася ставка 14% і в таблиці 2 додатка Д5, у якій платник податку зазначає суму несплаченого ПДВ через використання податкових пільг. Так, у новій графі 9 цієї таблиці платник показує обсяг сільгосптоварів, які були придбані у поточному і попередніх (це буде актуально для квітня і далі) звітних періодах за ставкою 14% і які були використані у поточному звітному періоді у пільгованих операціях.

Що нового в уточнюючому розрахунку?

Позаяк форма уточнюючого розрахунку дуже подібна до форми самої декларації, зрозуміло, чому зміни, внесені до них, віддзеркалюють одна одну.

В уточнюючому розрахунку з'явилися нові, але вже знайомі нам рядки 1.3, 10.3 та 11.3, про які ми говорили вище.

А додатки до уточнюючого розрахунку мають таку саму форму, як ті, що подаватимуться з декларацією.

Що змінилося в Порядку складання декларації?

По-перше, до Порядку внесли кілька уточнень стосовно подання звітності з ПДВ:

— вона подається виключно в електронному вигляді з накладанням електронних підписів. Тобто з дотриманням вимог ПКУ та законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (п. 2 розділу III);

— платник податку зобов'язаний надіслати звітність з ПДВ на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому закінчується граничний строк її подання (п. 3 розділу III).

Внесено уточнення і для тих, хто купує послуги у нерезидентів:

— у рядку 6.1 декларації зазначають обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, а також коригування податкових зобов'язань, нарахованих за такими операціями, що оподатковуються за основною ставкою;

— у рядку 6.2 — обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, а також коригування податкових зобов'язань, нарахованих за такими операціями, що оподатковуються за ставкою 7%;

— у рядку 13.1 — обсяги отриманих на митній території України від нерезидента послуг, а також коригування податкового кредиту за такими операціями, що оподатковуються за основною ставкою;

— у рядку 13.2 — обсяги отриманих на митній території України від нерезидента послуг, а також коригування податкового кредиту за такими операціями, що оподатковуються за ставкою 7%.

Уточнили, що у рядку 3 декларації зазначають як нульові операції, передбачені підпунктами 195.1.2, 195.1.3 пункту 195.1 статті 195, пунктом 211.1 статті 211 розділу V та пунктами 8 та 75 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Додали до цього Порядку й опис заповнення нових рядків 1.3, 4.3, 10.3 декларації.

А також змінили формулу, за якою рахується пільга з ПДВ (див. опис змін до додатка Д5). Тепер вона враховує ставку 14% і матиме такий вигляд:

IПП = V пост. зв. х 20% - (V прид. з ПДВ 20% + V прид. з ПДВ 7% + V прид. з ПДВ 0%/зв. + V прид. з ПДВ 14%) х 20% ,

де: V прид. з ПДВ 14% — це обсяги операцій з придбання товарів без урахування податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) під час придбання таких товарів, що оподатковуються за ставкою 14%, які використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість (розділ V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)), і на такі операції платник податку нарахував податкові зобов'язання відповідно до пунктів 198.5 та 199.1 ПКУ.

Зі змінами щодо складання додатка Д2 (щодо від'ємного значення ПДВ) вийшло непорозуміння. Наказ №131 вимагає перенести у п. 14 розділу III Порядку посилання з додатка 1 на додаток 2 (у першому і другому абзацах). Але ці абзаци й доти посилалися на додаток 2.

А ось при передачі такого від'ємного значення правонаступникові тепер уточнюється, що подаватиметься заява за формою таблиці 4 додатка Д4. А в разі підтвердження контролюючим органом за результатами документальної перевірки заявленої суми платник подаватиме заяву за формою таблиці 5 додатка Д4.

Щодо додатка Д8 зазначається, що в його таблиці 1 треба наводити обсяг податкового зобов'язання з ПДВ з постачання не лише товарів, а й послуг за результатами діяльності за операціями, визначеними пунктом 16-1.3 статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний (податковий) період, зареєстрованих у ЄПРП.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Наказ №131 — Наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. №131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».
  • Наказ №734 — Наказ Мінфіну від 02.12.2020 р. №734 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру