• Посилання скопійовано

Таблиця даних: від подання до оскарження

Як правильно заповнити Таблицю даних та пояснення до неї? У якому форматі надсилати? Коли ДПС може не врахувати Таблицю? Як оскаржити це рішення?

Загальні правила щодо Таблиці даних

Згідно з пунктом 2 Порядку №11651 Таблиця даних платника податку — це зведена інформація, яку платник податку подає до контролюючого органу щодо:

— кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності;

— кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

1 Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Форма Таблиці даних затверджена як додаток 5 до Порядку №1165. Проте Таблицю даних подають із поясненням, в якому зазначають вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таблицю даних платник податку подає в електронній формі засобами електронного зв'язку з урахуванням вимог законів «Про електронні довірчі послуги», «Про електронні документи та електронний документообіг» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном.

Зверніть увагу! Таблиця даних може подаватися як після блокування реєстрації ПН/РК (для розблокування такого документа), так і до блокування (для його запобігання, тобто наперед і щодо типових операцій, за якими потім складатимуться ПН/РК).

Свого часу на підставі цих норм податківці в IПК від 16.10.2020 р. №4293/IПК/99-00-05-06-02-06 робили такий висновок. Реєстрація в ЄРПН податкової накладної може бути зупинена згідно з Порядком №1165, за результатами перевірки такої податкової накладної, зокрема, щодо відповідності коду товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначеному у ПН, Таблиці даних, врахованій контролюючим органом. При цьому подання Таблиці даних є правом платника незалежно від факту зупинення реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування. Також податківці наголошували, що отримання попередньої оплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника податку права навести у Таблиці інформацію про товари, щодо яких вона отримана.

Як Таблиця допомагає надалі?

Відповідно до п. 3 Порядку №1165 ПН та РК (крім РК, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та РК, складених на неплатника податку), що подаються для реєстрації в ЄРПН, перевіряються щодо відповідності ознакам безумовної реєстрації ПН/РК. Зокрема, перевіряється, чи в ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТ ЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці даних, врахованій ДПС.

У разі коли за результатами перевірки ПН/РК визначено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у пункті 3 Порядку №1165, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в ЄРПН.

Правила заповнення та подання

Одночасне заповнення граф щодо придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку Таблиці не допускається.

У рядках Таблиці зазначають:

— види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

— коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

— коди послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Також у Таблиці даних слід виокремити коди товарів та послуг, які придбавалися у неплатників ПДВ.

Коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці мають містити від 5 до 14 символів. I далі, щоб ваші ПН/РК не блокували, під час їх складання коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають відповідати зазначеним у поданій Таблиці!

Зверніть увагу!

В електронній формі J/F13123 (за якою нині подається Таблиця) передбачено обмеження у 99 рядків, але обмежень щодо кількості таблиць, які платник може подати до ДПС, немає. Отже, якщо вам забракло 99 рядків для того, аби показати в Таблиці всі ваші типові операції (щодо яких ви ще не подавали Таблицю), ви зможете показати їх у наступній складеній Таблиці.

Пояснення з інформацією про діяльність платника (з можливим зазначенням відомостей про наявні орендовані або власні приміщення, виробничі потужності, земельні ділянки, найманий персонал, залишки готової продукції, сировини) подають у вигляді прикріпленого до Таблиці додатка, код форми якого J/F13601. Обов'язковою умовою для пояснень є формат *.pdf із розміром файла не більше ніж 2 МБ.

Iдентифікатори форм Таблиці та пояснення розміщено на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Iнформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів.

Як податківці розглядають Таблицю даних?

Таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п'яти робочих днів після її отримання (п. 15 Порядку №1165).

Але у разі відповідності Таблиці вимогам п. 18 Порядку вона враховується автоматично.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про врахування або неврахування Таблиці даних платника податку, яке надсилається платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 ПКУ (п. 16 Порядку №1165).

Як виправити помилки у Таблиці даних?

У разі наявності помилок у вже поданій Таблиці даних є можливість виправити їх. Для цього слід подати нову Таблицю, в якій зазначити правильні види діяльності та правильні коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, а також коди послуг згідно з ДКПП.

Нову таблицю також подають із поясненням, в якому зазначають вид діяльності з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Судова практика щодо Таблиці даних

Які аргументи можуть допомогти платнику ПДВ?

Якщо контролюючий орган вважав, що є обставини, які унеможливлювали врахування Таблиці даних, поданої позивачем, то відповідні обставини повинні бути чітко зазначені у рішенні.*

До того ж якщо податківці до відзиву не додали жодного документального доказу на підтвердження існування будь-якої податкової інформації, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, то позов у частині визнання протиправним та скасування рішення про неврахування таблиці даних буде задоволено судом**.

* Ухвала Сьомого апеляційного адмінсуду від 21.01.2021 р. у справі №120/3330/20-а.

** Рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 15.06.2020 р. у справі №640/7931/20.

Що робити, якщо ДПС не прийняла Таблицю?

Якщо ДПС прийняла рішення про неврахування Таблиці, платник податку може повторно подати Таблицю з поясненням. Зокрема, якщо Таблиця не була врахована через помилки, можна подати її наново з уже правильними даними.

Якщо ж у Таблиці все було правильно, а її все одно не врахували, платник має право захищати свої права в адміністративному або судовому порядку. Таблиця враховується у разі надходження до контролюючого органу рішення суду про скасування рішення про неврахування Таблиці, яке набрало законної сили.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру