• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про БЕБУ набрав чинності

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 24.03.2021 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про Бюро економічної безпеки України».

Рішення про початок діяльності Бюро економбезпеки має бути прийнято окремо.

Докладно цей закон ми розглядали в «ДК» №6/2021.

Закон України від 28.01.2021 р. №1150-IX чинний з 25.03.2021 р.


Офіційно опубліковано Закон про ветеринарну медицину

! Тваринникам і ветеринарам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.03.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про ветеринарну медицину».

Цей Закон визначає правові та організаційні засади здійснення діяльності у сферах забезпечення захисту здоров'я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження.

Дія Закону поширюється на суспільні відносини щодо:

забезпечення здоров'я тварин;

забезпечення благополуччя тварин;

ветеринарної практики;

обігу побічних продуктів тваринного походження;

виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, діючих речовин (активних фармацевтичних інгредієнтів), лікувальних кормів та проміжних продуктів для виробництва лікувальних кормів, а також речовин з анаболічними, протимікробними, протипаразитарними, протизапальними, гормональними чи психотропними властивостями, які можуть використовуватися як ветеринарні препарати.

Дія Закону не поширюється на суспільні відносини щодо:

харчових продуктів тваринного походження;

кормів тваринного походження (крім лікувальних кормів).

Закон вводиться в дію через 2 роки з дня набрання ним чинності, за винятком окремих положень.

З дня введення в дію цього Закону втратить чинність Закон від 25.06.1992 р. №2498-XII «Про ветеринарну медицину».

Закон вносить зміни до КУпАП та 12 інших законів.

Закон України від 04.02.2021 р. №1206-IX чинний з 21.03.2021 р.


З 1 липня — нові ставки ввізного мита на товари легкої промисловості

! Iмпортерам

У газеті «Голос України» 20.03.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до розділу XI Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості».

Законом буде викладено в новій редакції групи 50 — 59 Митного тарифу України, а саме встановлено:

пільгові ставки ввізного мита у розмірі 0% на сировину, що не виробляється в Україні (пряжа, волокна, нитки 50 — 53 групи УКТ ЗЕД);

пільгові ставки ввізного мита в розмірі від 1 до 8% на готову продукцію — тканини, фетр і повсть, сітки плетені, шпагат та канати.

Крім цього, підвищено повні ставки ввізного мита до 10% на товари легкої промисловості за тими товарними підкатегоріями згідно з УКТ ЗЕД, де такі ставки менші за 10%.

Закон України від 19.02.2021 р. №1261-IX набирає чинності 01.07.2021 р.


Нові обмеження для «червоних» зон карантину

! Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зокрема, визначено, що у разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки під час оздоровчої зміни в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку робота такого закладу триває до кінця зазначеної зміни з дотриманням протиепідемічних заходів.

Уточнено норму щодо заборони діяльності ринків на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Згідно зі змінами забороняється діяльність ринків, крім продовольчих. Нагадуємо, що відповідно до попередньої редакції цієї норми заборонялася діяльність непродовольчих ринків.

Змінами також уточнено обмеження стосовно діяльності транспорту на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки.

Також передбачено розширення переліку обмежень на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Серед іншого забороняється робота підвісних канатних доріг та перебування на територіях загального користування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.03.2021 р. №230 чинна з 23.03.2021 р.


Зміни в порядках держреєстрації ТЗ і реалізації товарів на митних аукціонах

! Власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388.

Зокрема, до переліку документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, додався акт про придбання товару на електронному аукціоні, виданий митним органом у разі продажу ТЗ у випадках, передбачених ст. 243 МКУ.

Також визначено, що держреєстрація ТЗ, за якими власник або уповноважена ним особа не звернулися до закінчення строків зберігання, встановлених МКУ, ТЗ, які були виявлені (знайдені) під час здійснення митного контролю в зонах митного контролю, власник яких невідомий, ТЗ, поміщених у митний режим відмови на користь держави, проводиться на підставі документів, що підтверджують правомірність придбання таких ТЗ, а також реєстраційних документів (у разі їх наявності).

Крім цього, внесено зміни до Порядку реалізації товарів на митних аукціонах, редукціонах, затвердженого постановою КМУ від 04.12.2019 р. №1050.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. №219 чинна з 20.03.2021 р.


Порядок обліку платників податків і зборів удосконалено

! Платникам податків

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, згідно з якими нерезиденти, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або придбавають нерухоме майно, або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України, зобов'язані стати на облік у контролюючих органах:

1) взяття на облік у контролюючому органі нерезидента здійснюється при настанні першої із вищезазначених подій не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від нерезидента документів, визначених п. 4.4 розд. IV Порядку, які він зобов'язаний подати:

у 10-денний строк після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу — до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу;

до придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні — до контролюючого органу за місцезнаходженням нерухомого майна;

до відкриття рахунку в Україні — до контролюючого органу за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінустанови, в яких відкривається рахунок;

2) у порядку, встановленому розд. V Порядку, стає на облік та/або реєструється платником податку на прибуток юрособа, що утворена відповідно до законодавства іншої країни (іноземна компанія), у випадках, визначених пп. 133.1.5, 133.2.2, 141.4.2 ПКУ.

Нерезидент, який не став на облік у вищезгадані строки, не звільняється від постановки на облік та має подати документи для взяття на облік.

Взяття на облік відокремлених підрозділів нерезидента, у тому числі постійних представництв, не звільняє нерезидента від обов'язку постановки на облік в контролюючому органі.

Встановлено, що нерезиденти, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та на дату набрання чинності цим наказом не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов'язані протягом 2 місяців подати документи для постановки їх на облік.

Наказ Мінфіну від 08.02.2021 р. №62 чинний з 19.03.2021 р.


Компенсація вартості сільгосптехніки у 2021 році — не більше 60 млн грн

! Сільгоспвиробникам

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою КМУ від 01.03.2017 р. №130.

Зокрема, Порядок доповнено нормою, згідно з якою протягом бюджетного року один виробник сільськогосподарської продукції (за визначенням, наведеним у п. 2-1.4 ст. 2-1 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України») може отримати державну підтримку в сумі не більше ніж 10 тисяч розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. №205 чинна з 18.03.2021 р.


Набрання чинності новими правилами діяльності з торгівлі ЦП відтерміновано

! Торгівцям ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відтермінувала до 1 липня 2021 року набрання чинності своїми рішеннями, які мали набрати чинності 27.03.2021 р.:

від 03.11.2020 р. №640 «Про затвердження Вимог (правил) щодо здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами»;

від 03.11.2020 р. №641 «Про затвердження Вимог до договорів, які укладаються під час провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) — діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами»;

від 03.11.2020 р. №642 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12 грудня 2006 року №1449»;

від 03.11.2020 р. №643 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 6 листопада 2012 року №1584».

Рішення НКЦПФР від 11.03.2021 р. №185 чинне з 19.03.2021 р.


Визначено форму і вимоги до забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції

! Фінустановам і страховикам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відповідно до абз. 10 п. 11 ч. 1 ст. 9 Закону «Про публічні закупівлі» затвердило:

форму забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції;

Вимоги до забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції.

Ці Вимоги визначають обов'язкові вимоги до гарантії, яка надається як забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції, передбаченої п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону, банками, іншими фінансовими установами та страховими організаціями.

Реквізити гарантії, визначені у формі, є обов'язковими для складання гарантії.

Наказ Мінекономіки від 14.12.2020 р. №2628 чинний з 19.03.2021 р.


Оновлено форму свідоцтва про встановлення категорії готелю

! Об'єктам тимчасового проживання

Міністерство культури та інформаційної політики України наказом «Деякі питання встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)» затвердило:

Положення про Комісію із встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання);

Положення про Комісію з апеляцій;

форму Свідоцтва про встановлення категорії готелю чи іншому об'єкту, що призначається для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання).

Водночас втратили чинність:

Наказ Мінінфраструктури від 23.01.2012 р. №28;

Наказ Мінекономрозвитку від 05.10.2018 р. №1437.

Наказ МКIП від 19.02.2021 р. №126 чинний з 12.03.2021 р.


Нова єдина форма звітності для операторів і провайдерів телекомунікацій

! Операторам і провайдерам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила форму звітності №1-Т «Сфера телекомунікацій» та Iнструкцію щодо її заповнення.

Нова форма замінить дотеперішні форми №1-К, №2-К, №3-К, №4-К, №5-Р, №6-Р, №7-К і є водночас квартальною, піврічною та річною.

Також внесено зміни до Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації, затвердженого рішенням НКРЗI від 05.04.2016 р. №180.

Рішення НКРЗI від 23.02.2021 р. №69
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.03.2021 р. офіційно не опубліковане


Зміни в умовах укладення та виконання договорів підряду в капбудівництві

! Будівельникам і забудовникам

Кабмін вніс зміни до Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 р. №668.

Зокрема, уточнено, що ці Загальні умови визначають порядок укладення та виконання договорів підряду на проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об'єкта будівництва.

Також визначено, що сторони є вільними в укладенні договору підряду, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦКУ, ГКУ, Закону «Про архітектурну діяльність», інших актів законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Під час укладання договорів підряду сторони мають право використовувати міжнародні форми договорів, звичаї та рекомендації міжнародних та вітчизняних організацій відповідно до законодавства України.

Водночас Загальні умови доповнено новим розділом «Особливості використання міжнародних форм договорів».

Замовник має право залучати до управління проєктом, організаційного і консультаційного супроводження комплексу робіт, пов'язаних зі створенням об'єкта будівництва, виконання інших функцій, визначених договором про надання інженерно-консультаційних послуг, інженера-консультанта із зазначенням у договорі підряду його повноважень та зобов'язання підрядника щодо надання інженеру-консультанту доступу до будівельного майданчика.

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 р. №224 чинна з 24.03.2021 р.


Майно ліквідованих банків можна орендувати через електронний аукціон

! СГ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив строком на один рік пілотний проєкт щодо надання в оренду нерухомого майна банку, процедура ліквідації якого здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, шляхом проведення відкритих торгів (аукціонів).

Об'єктом нерухомого майна банку, що передається в оренду банком у рамках пілотного проєкту, може бути нерухоме майно, яке не використовується у поточній діяльності банку та яке не обмежене щодо передачі його в оренду.

Нерухоме майно банку у рамках пілотного проєкту передається в оренду шляхом проведення відкритих торгів (аукціону) у формі електронного аукціону методом покрокового зниження стартової ціни (стартової орендної плати) та подальшого подання цінових пропозицій.

Рішення ФГВФО від 07.12.2020 р. №2056 чинне з 13.02.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру