• Посилання скопійовано

Про розгляд звернення

Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 26.06.2020 р. №3512-06/39744-09

Про розгляд звернення

Суттєво. При встановленні гнучкого режиму робочого часу за проханням категорій працівників, визначених ст. 56 КЗпП, або за угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватися неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

! Працедавцям

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розглянуто Ваші електронні звернення <...> і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 60 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за погодженням між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково як при прийнятті на роботу, так і згодом.

Гнучкий режим робочого часу — це форма організації праці, якою допускається встановлення режиму роботи, що є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи на певний обліковий період (два тижні, місяць тощо) норми тривалості робочого часу.

Застосування гнучкого режиму робочого часу не тягне за собою змін в нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників.

Разом з тим, відповідно до статті 56 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

З огляду на викладене при встановленні гнучкого режиму робочого часу за проханням відповідних категорій працівників, визначених статтею 56 КЗпП, або за угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватися неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ю. СВИРИДЕНКО

До змісту номеру