• Посилання скопійовано

Про надання індивідуальної податкової консультації (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 22.02.2021 р. №696/ІПК/99-00-09-03-02-06

Про надання індивідуальної податкової консультації (витяг)

Суттєво. Рідини для електронних сигарет, вироблені до 01.01.2021 р., вважаються немаркованими, перехідного періоду для маркування залишків таких рідин не передбачено.

! Торговцям вейпами

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації і повідомляє таке.

Товариство запитує:

1. Чи можливо здійснювати продаж, зберігання та транспортування рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виготовлених до 2021 року, без акцизних марок на підставі норм міжнародного права та положень Конституції України як норм прямої дії?

Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ внесено зміни, зокрема, до статей 226 та 227 Податкового кодексу (далі — Кодекс), які набрали чинності з 01.01.2021 р. Цими змінами передбачено:

маркування марками акцизного податку рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

встановлено нові види марок (РІ — «рідина імпортна», РВ — «рідина вітчизняна»);

визначено, що кожна марка акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Відповідно до п. 226.9 ст. 226 Кодексу рідини, що використовуються в електронних сигаретах, вироблені до 1 січня 2021 року, вважаються такими, що немарковані.

Перехідний період для маркування залишків рідин, які використовуються в електронних сигаретах, що були виготовлені до 01.01.2021 р., діючим законодавством не передбачено.

<...>

До змісту номеру