• Посилання скопійовано

Щодо надання роз’яснення деяких норм трудового законодавства

Лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.07.2020 р. №3511-06/44478-09

Щодо надання роз’яснення деяких норм трудового законодавства

Суттєво. Якщо при укладенні трудового договору встановлюється погодинна система оплати праці, то зазначається, яка норма праці встановлюється: годинна чи місячна.

! Працедавцям

Мінекономіки розглянуло Ваше звернення щодо надання роз’яснення деяких норм трудового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Діючим законодавством України, зокрема статтею 97 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), встановлено, що оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці.

У кожному конкретному випадку повинна застосовується саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідає організаційно-технічним умовам виробництва і тим самим сприяє поліпшенню результатів трудової діяльності.

При укладенні трудового договору з працівником обумовлюється, за якою формою (системою) буде здійснюватися оплата його праці. Зокрема, якщо встановлюється погодинна система оплати праці, то зазначається, яка норма праці встановлюється: годинна або місячна, відповідно до чого буде провадитись оплата — за відпрацьовану годину або за місяць.

Разом з тим частиною 3 статті 32 Кодексу законів про працю України передбачено, що у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Ю. СВИРИДЕНКО

До змісту номеру