• Посилання скопійовано

Відрахування із зарплати у формі №1ДФ

Iз зарплати працівника щомісячно відраховується 10% заробітку за виконавчим листом на користь держави (з усієї суми, без виключення податків та інших платежів). Зарплата працівника — 5000,00 грн, на руки — 3525,00 грн (5000,00 — ВЗ 75,00 — ПДФО 900,00 — 500,00 грн). Як відобразити у ф. №1ДФ?

Згідно з пп. 3.2 та 3.3 Порядку №41, у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. №1ДФ) у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображають (за звітний квартал) дохід, нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Нарахований дохід показують повністю, без вирахування податку на доходи фізосіб, суми ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння).

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображають суму фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни наступного місяця, має бути відображена в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано.

Наприклад, до податкового розрахунку за I квартал входить заробітна плата за січень, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні).

Податківці в ресурсі ЗIР, підкатегорія 103.25, на запитання: «Який порядок заповнення гр. 3а та гр. 3 податкового розрахунку за ф. №1ДФ, а саме без вирахування сум податків і зборів чи з вирахуванням, якщо заробітна плата виплачується систематично?» — відповідають, що у графі 3а «Сума нарахованого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ нарахований дохід фіксують повністю, без вирахування зі суми доходу сум нарахованих податків і зборів, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи. У графі 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ показують суму фактично виплаченого доходу платнику податку відповідно до нарахованих доходів, а саме: без вирахування зі суми нарахованого доходу сум нарахованих податків і зборів, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

Порядком №4 прямо не передбачено зменшення графи 3 ф. №1ДФ на суми відрахувань, утримань, аліментів тощо, які провадяться із зарплати працівника.

Отже, у разі своєчасної виплати зарплати у графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ відображають суму фактично виплаченої зарплати відповідно до нарахованої суми зарплати (за умовами запитання як у графі 3а, так і у графі 3 зазначають суму 5000 грн), позаяк спрямування частини зарплати в держбюджет — це теж її виплата, адже, по суті, це те саме, якби працівник з отриманої зарплати сам сплатив до бюджету ці 10% нарахованої зарплати.

Якщо ж зарплата виплачується несвоєчасно, то інформація про її нарахування (виплату), а також нарахування (виплату) ПДФО відображається у формі №1ДФ за фактом, проте все одно відрахування до бюджету, утримання аліментів тощо враховуються в графі 3 форми №1ДФ.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру