• Посилання скопійовано

Суть справи

Заборгованості — відображаємо в обліку
Не дуже приємно, коли наприкінці звітного року є борги, але їх залишок потрібно звірити. Особливо коли є невпевненість у їх погашенні. Розгляньмо, як відбувається інвентаризація заборгованостей і як відображається (за потреби) їх списання.

Розблокували ПН: коли формувати ПК?
Без зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної покупець не має чим підтвердити право на податковий кредит з ПДВ. Припустімо, що раніше заблоковану ПН все ж таки зареєстрували. У якому звітному періоді покупець може скористатися нею?

Річна інвентаризація резерву відпусток
Резерв на оплату відпусток створюється на рік. Тому, якщо на кінець року залишилася невикористана сума резерву, її слід перевірити. Якщо всі працівники скористалися відпустками за графіком, тоді це надлишок резерву, який потрапляє до доходу за наслідками річної інвентаризації.

Торгівля вживаними авто — не для «спрощенців»
Яку систему оподаткування краще обрати для виду діяльності «Торгівля вживаними автомобілями»? Якщо ФОП — «загальник», чи потрібно застосовувати РРО при розрахунках готівкою?

Штрафи щодо РРО-2021: чого чекати?
З розширенням кола суб'єктів господарювання, які мають застосовувати РРО, за рахунок підприємців побільшало запитань стосовно того, якими будуть штрафи за порушення. Тим більше що у 2021 році розмір штрафів за порушення у сфері РРО теж збільшиться.

Дохід-2020 — більше ніж 20, але менше ніж 40 млн грн
У 2020 році з 20 до 40 млн грн збільшено обсяг річного доходу, у разі перевищення якого платники податку на прибуток повинні коригувати фінрезультат з метою оподаткування та переходити з річного звітного періоду на квартальний. Як на практиці застосовувати збільшений критерій для зміни звітного періоду та коригування фінрезультату?

Зіпсована продукція: що в обліку?
Так, це прикро, коли виявляються залишки зіпсутої продукції. Проте часом на практиці саме так і стається. Розгляньмо податкові наслідки списання запасів, термін придатності яких минув.

Фіндопомога резиденту: чи є ділова мета?
Чи має операція з надання безповоротної фіндопомоги «розумну економічну причину» або «ділову мету»? Чи податківці не ставитимуть під сумнів витрати платника податку на прибуток на надання такої допомоги іншому платникові, тому що вони не мають ділової мети? В IПК ДПС від 22.10.2020 р. №4373/IПК/99-00-05-05-02-06 (див. «ДК» №46/2020) вони стверджують, що ні.

Ринковий нагляд: вручення акта перевірки
Перевірки характеристик продукції Держпродспоживслужбою закінчуються складанням акта перевірки. Акт вручається керівникові чи його заступникові або ФОПу особисто під підпис. Надсилання акта поштою законом не передбачено.

Відрядження у вихідний: поради небюджетникам
Тема відрядження завжди спричинює у небюджетних підприємств неоднозначні реакції. А все тому, що для госпрозрахункових підприємств немає навіть визначення «відрядження». Тож усі питання доводиться врегульовувати у самостійно створеному Положенні про відрядження, говорять фахівці Мінекономіки в листі від 21.08.2020 р. №3511-06/51797-07 (див. «ДК» №46/2020).

Карантин і зменшення орендної плати
Про зменшення або звільнення від орендної плати у період карантину ми писали неодноразово. Тим більше що підстави та порядок звільнення кілька разів змінювалися. А як буде, якщо орендоване майно комунальне чи державне? Розгляньмо позицію КМУ та Фонду держмайна.

Відрахування із зарплати у формі №1ДФ
Iз зарплати працівника щомісячно відраховується 10% заробітку за виконавчим листом на користь держави (з усієї суми, без виключення податків та інших платежів). Зарплата працівника — 5000,00 грн, на руки — 3525,00 грн (5000,00 — ВЗ 75,00 — ПДФО 900,00 — 500,00 грн). Як відобразити у ф. №1ДФ?

Iмпорт алкоголю: коли клеїти марки?
Податківці в IПК ДПСУ від 19.10.2020 р. №4295/IПК/99-00-09-03-03-06 (див. «ДК» №46/2020) спробували відповісти на запитання, чи необхідно маркувати алкогольні напої, які постачаються в Україну в автомобільних і залізничних цистернах, а також у балонах, бочках та інших ємностях місткістю більш ніж 5 літрів, які ввозяться в Україну з метою продажу або обміну на митній території України.

До змісту номеру