• Посилання скопійовано

Пенсія за вислугу років і сплата ЄСВ

З 01.01.2021 р. звільняються від сплати за себе ЄСВ фізособи-підприємці, які отримують пенсію за вислугу років. Тобто у 2020 році таким ФОПам ще треба сплачувати ЄСВ, а от уже з 2021-го такого обов'язку не буде.

Підприємці добре знають, що ті, хто отримує пенсію, звільнені від сплати ЄСВ за себе. Проте чи поширюється це правило на випадок, якщо підприємець ще не досяг пенсійного віку, проте отримує пенсію за вислугу років? Платник податків попросив ДПС надати щодо цього індивідуальну податкову консультацію.

Відповідь податківців

Податківці в IПК ДПС від 12.10.2020 р. №4253/IПК/99-00-04-05-03-06 (див. «ДК» №45/2020) звернулися до норм Закону про ЄСВ. Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ платниками єдиного внеску є фізособи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного внеску для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ. I сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Окремо податківці навели норму частини четвертої ст. 4 Закону про ЄСВ. За нею фізособи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю чи досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Тож нині фізособи-підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, проте не досягли пенсійного віку, сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

А от відповідно до змін, внесених Законом №592 до Закону про ЄСВ, з 01.01.2021 р. звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізособи-підприємці, які отримують пенсію за вислугу років.

Тобто у 2020 році ФОПам із пенсією за вислугу років ще треба сплачувати ЄСВ, а вже з 2021-го такого обов'язку не буде.

З якого моменту починається звільнення від сплати ЄСВ для пенсіонера?

У 2020 році діє правило, про яке податківці говорять у ЗIР, підкатегорія 201.04.02.

Місяць набуття права на пенсію за віком або статусу особи з інвалідністю чи досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, за умови що ФОП отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, ще належить до звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто несплата ЄСВ починається вже з наступного місяця.

Чи треба повідомляти ДПС про статус пенсіонера?

Повідомляти ДПС листом про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно. Найімовірніше, таке саме правило діятиме й у випадку з пенсією за вислугу років з 2021 року.

Проте ті ФОПи, яким призначено пенсію протягом року, подають до ДПС окрему форму звіту з ЄСВ, про що далі.

Щодо звітування з ЄСВ

Позаяк у 2020 році ФОПи — пенсіонери за вислугу років ще є платниками ЄСВ, то за цей рік слід скласти річний звіт з ЄСВ та подати його до ДПС.

За 2021 рік такого обов'язку ці ФОПи вже не матимуть. Тому що ФОПи, які за законом не повинні сплачувати за себе ЄСВ, річного звіту не подають.

Якщо ФОП за 2021 рік помилково подасть такий звіт і визначить у ньому суму ЄСВ до сплати, на жаль, виправити цю помилку він не зможе. I позаяк він самостійно визначив суму ЄСВ до сплати, то повинен буде сплатити її до бюджету.

Самостійно визначені суми ЄСВ не можуть бути скасовані

Відповідно до п. 16 розд. II Порядку №435 відповідальним за правильність та достовірність заповнення звіту є страхувальник.

Отже, суми самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичними особами — підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов'язання такі особи несуть відповідальність відповідно до ст. 25 Закону №2464.

Роз'яснення ГУ ДФС в Iвано-Франківській області від 30.07.2018 р.
«Самостійно нараховані суми єдиного внеску фізичними особами — підприємцями,
які є пенсіонерами за віком, підлягають сплаті»

А що як статус пенсіонера отримано посеред року? Тобто частину року ФОП мав сплачувати ЄСВ за себе, а частину — ні? У такому разі за цей рік треба подати аж два звіти!

Звіт перший — про призначення пенсії. ФОПи, яким протягом року призначено пенсію, подають звіт із позначкою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії. Але тип форми «початкова» не зазначають (ЗIР, підкатегорія 201.06.02).

Наприклад, ФОП — платник єдиного податку у травні 2020 року досяг пенсійного віку (або набув статусу особи з інвалідністю) та зразу ж у травні подав до органів Пенсійного фонду України заяву на призначення пенсії.

Щоб повідомити податківців про призначення пенсії, такий ФОП подає до ДПС окремий звіт з ЄСВ. Він заповнює титульний аркуш звіту за особистими даними платника, а в розділі 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» ставить позначку в графі «ФО на спрощеній системі оподаткування» із зазначенням дати «з 01.01.2020 по 31.05.2020», у розділі 7 «Тип форми» ставить позначку у графі «призначення пенсії». У таблиці 1 ФОП зазначає місяці нарахування ЄСВ з січня до травня включно із наведенням даних у колонках 2, 3, 4, 5 та 6.

Цікаво, що чіткого строку подання звіту не встановлено. Податківці у роз'ясненнях говорять лише про те, що звіт подається протягом року, в якому призначено пенсію. Те саме уточнює і п. 10 розділу IV Порядку №435.

Звіт другий — за рік, у якому призначено пенсію. Крім того, ФОП повинен подати і річний звіт з ЄСВ за період нарахування ЄСВ (у нашому прикладі — з січня до травня включно із зазначенням дати у розділі 6 та даних у колонках 2, 3, 4, 5 та 6), але з позначкою «початкова» в розділі 7 «Тип форми» титульного аркуша звіту.

Ще раз наголошуємо: подання звіту з позначкою «призначення пенсії» не звільняє ФОПа від обов'язку подати звіт із зазначенням типу форми «початкова» або навіть «ліквідаційна», якщо після виходу на пенсію ФОП вирішить припинити підприємницьку діяльність.

Але це загальні правила при встановленні статусу пенсіонера.

Як це вплине на правила звітування пенсіонерів, які вже отримують пенсію за вислугу років у 2020 році, але будуть звільнені від ЄСВ з 2021-го, — наразі роз'яснень немає, адже й «перехідних» положень у Порядку №435 немає. Тому ФОПам, які вже отримують пенсію за вислугу років, краще вже тепер звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією з цього питання.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №592 — Закон України від 13.05.2020 р. №592-IХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Порядок №435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру