• Посилання скопійовано

Що нового

Свідоцтво про встановлення готелю категорії видаватимуть на 5 років

! Готелям

Кабмін вніс зміни до Порядку встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затвердженого постановою КМУ від 29.07.2009 р. №803.

Зокрема, свідоцтво про встановлення готелю категорії видається на 5 років.

Досі таке свідоцтво видавалося на 5 років лише за наявності в готелі системи управління якістю, інакше — не більш як на 3 роки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 р. №1006 чинна з 31.10.2020 р.


Нацполіція полюватиме на «євробляхи»

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою КМУ від 28.10.2015 р. №877.

До функцій Нацполіції додалися нові. Зокрема, Нацполіція відповідно до покладених на неї завдань:

у межах визначених законом повноважень здійснює розмінування оперативного характеру, зокрема виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів, щодо яких є підстави вважати, що вони є предметами, знаряддями чи засобами вчинення адміністративних або кримінальних правопорушень;

виявляє ТЗ особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб та не зареєстровані в Україні в установлені законодавством строки;

вживає заходів щодо виявлення неправомірного керування ТЗ, щодо яких порушено такі встановлені МКУ обмеження, як порушення строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, використання для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, передання ТЗ у володіння, користування або розпоряджання особам, які не ввозили їх на митну територію України або не поміщали в митний режим транзиту, а також вживає заходів щодо виявлення неправомірного розкомплектування таких ТЗ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 р. №1016 чинна з 30.10.2020 р.


Порядок електронного адміністрування ПДВ удосконалено

! Платникам ПДВ

Кабмін вніс зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Зокрема, уточнено, що ДПС протягом трьох робочих днів, що настають за днем внесення контролюючим органом до реєстру платників податку змін щодо скасування (відміни) анулювання реєстрації платника податку за рішенням контролюючого органу або рішенням суду, яке набрало законної сили, здійснює перерахунок суми (∑ Накл) такого платника за звітний (податковий) період, у якому відбулося анулювання реєстрації платника податку, яке скасоване (відмінене).

Такий перерахунок здійснюється ДПС шляхом перерахунку суми (∑ Накл) окремо за кожним її показником.

При цьому перерахунок суми (∑ Накл) такого платника не здійснюється контролюючим органом у разі, коли:

на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату податку; або

повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 ПКУ.

Під час розрахунку показника (∑ ПопРах) також враховується сума коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до статті 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з податку за задекларованими до сплати податковими зобов'язаннями за періоди починаючи з 1 липня 2015 р., визначеними платником податків у податковій декларації з податку або уточнюючому розрахунку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 р. №1024 чинна з 04.11.2020 р.


Тарифи на транспортування аміаку встановлює Мінекономіки

! Хімікам

Кабмін вніс у додаток до Постанови КМУ від 25.12.96 р. №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» зміни, якими надав Мінекономіки повноваження встановлювати тарифи на транспортування (переміщення) аміаку магістральними трубопроводами України, що поставляється споживачам України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 р. №995 чинна з 29.10.2020 р.


Уряд розпорядився зайнятися овочівництвом...

! Овочівникам

Кабмін розпорядився схвалити Концепцію Державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року.

Метою Програми є створення організаційно-економічних умов для ефективного розвитку галузі овочівництва, подальшого розвитку переробної галузі, стабільного забезпечення населення високоякісною овочевою продукцією, збільшення обсягів виробництва продукції з високою доданою вартістю, посилення присутності України на світовому ринку овочевої продукції.

Програму передбачається виконати до 2025 року. З двох варіантів вирішення овочевої проблеми пропонується обрати той, що передбачає створення правових, фінансових і організаційних умов для забезпечення збільшення обсягів виробництва продукції овочівництва шляхом застосування інвестицій в умовах сприятливого зовнішнього середовища та надання державної підтримки.

Водночас втратила чинність Концепція розвитку овочівництва та переробної галузі, затверджена розпорядженням КМУ від 31.10.2011 р. №1120, яка мала бути реалізована до 2015 року. Чи була реалізована ця Концепція, не повідомляється.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.10.2020 р. №1333-р чинне з 21.10.2020 р.


...і картоплярством

! Картоплярам

Кабмін схвалив Концепцію Державної цільової програми розвитку промислового картоплярства на період до 2025 року.

Метою Програми є:

повне забезпечення внутрішнього ринку України насіннєвою картоплею, у тому числі насінням сортів української та іноземної селекції, а також продовольчою столовою картоплею та сировиною картоплі на переробку;

подальший розвиток ринкової інфраструктури, зокрема будівництво та модернізація картоплесховищ, будівництво нових переробних потужностей, в тому числі заводів з переробки картоплі для виготовлення фрі, виробництва картопляного пюре та виробництва крохмалепродуктів і картоплепродуктів, поновлення діяльності заводів з виробництва картопляного крохмалю, а також формування для задоволення їх потреб у сировині пулу промислових виробників картоплі;

збільшення обсягів виробництва продукції з високою доданою вартістю, посилення присутності України на світовому ринку сільськогосподарської продукції та продовольства.

Варіант вирішення картопляної проблеми пропонується той самий, що й для овочевої, і так само до 2025 року.

Розпорядження КМУ від 21.10.2020 р. №1345-р чинне з 21.10.2020 р.


Зміни в Порядку видачі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей

! Експортерам

Кабмін вніс зміни до Порядку видачі свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей або відмови в його видачі, переоформлення, анулювання, затвердженого постановою КМУ від 25.11.2015 р. №963.

Так, у тексті Порядку всі посилання на Мінкульт замінено посиланнями на Держкультспадщини, а п. 9 Порядку доповнено нормою, згідно з якою Держкультспадщини вносить до єдиного державного інформаційного вебпорталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» у формі електронних документів, засвідчених кваліфікованим електронним підписом, видані свідоцтва в день їх видачі.

Крім того, у Положенні про Державну службу охорони культурної спадщини України, затвердженому постановою КМУ від 24.12.2019 р. №1185, слова «електронним цифровим підписом» замінено словами «кваліфікованим електронним підписом».

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 р. №1015 чинна з 04.11.2020 р.


Пропозицію електроенергії з альтернативних джерел визначає гарантований покупець

! Енергетикам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 р. №499.

Зокрема, терміни і строк виконання проведення спеціальних сесій з продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, тепер визначає гарантований покупець.

Гарантований покупець визначає й обсяги електричної енергії, які пропонуються ним для продажу на спеціальних сесіях з продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 р. №1002 чинна з 30.10.2020 р.


Надання інформації Держфінмоніторингом НБУ — за новим порядком

! Фінустановам, споживачам фінпослуг

Мінфін затвердив Порядок надання Державною службою фінансового моніторингу України Національному банку України інформації для підвищення ефективності здійснення нагляду за додержанням суб'єктами первинного фінансового моніторингу вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Цей Порядок визначає обсяг і порядок надання Держфінмоніторингом суб'єкту державного фінансового моніторингу — Нацбанку інформації для підвищення ефективності здійснення ним нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення банками та філіями іноземних банків; страховиками (перестраховиками), страховими (перестраховими) брокерами, кредитними спілками, ломбардами та іншими фінансовими установами (крім фінансових установ та інших юридичних осіб, щодо яких державне регулювання і нагляд у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення здійснюються іншими суб'єктами державного фінансового моніторингу); платіжними організаціями, учасниками чи членами платіжних систем, які надають фінансові послуги на підставі відповідних ліцензій чи реєстраційних документів; операторами поштового зв'язку; іншими установами, які надають послуги з переказу коштів та здійснення валютних операцій; філіями або представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності, які надають фінансові послуги на території України, іншими юридичними особами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги.

Водночас втрачає чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 03.08.2015 р. №691.

Наказ Мінфіну від 05.10.2020 р. №597
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.11.2020 р. офіційно не опублікований


НКЦПФР внесла зміни до деяких НПА щодо провадження депозитарної діяльності

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.04.2013 р. №735, та Вимог до договору про обслуговування рахунку в цінних паперах, затверджених рішенням НКЦПФР від 06.08.2013 р. №1412.

Зміни покликані привести ці нормативно-правові акти у відповідність до норм нового Закону про фінмоніторинг (від 06.12.2019 р. №361-IX), а також законів від 03.12.2019 р. №322-IX і №323-IX, прийнятих у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).

Центральний депозитарій цінних паперів, депозитарні установи мають привести свої внутрішні документи у відповідність до цього рішення не пізніше 3-х місяців з дня набрання ним чинності.

Депозитарні установи повинні здійснити дії щодо приведення укладених договорів у відповідність до внесених змін до Вимог до договору про обслуговування рахунку в цінних паперах не пізніше 3-х місяців з дня набрання ним чинності.

Рішення НКЦПФР від 08.09.2020 р. №481 чинне з 03.11.2020 р.


Як розробляти інвестпрограми теплоцентралям та водоканалам

! СГ сфери ЖКП

Міністерство розвитку громад та територій України затвердило:

Порядок розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, ліцензування діяльності яких здійснюють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації;

Порядок розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, ліцензування діяльності яких здійснюють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

Наказ Мінрегіону від 19.08.2020 р. №191 чинний з 03.11.2020 р.


Типова форма бланка цінової пропозиції щодо розміру орендної плати

! Орендарям держмайна

Фонд державного майна затвердив типову форму бланка цінової пропозиції щодо розміру орендної плати за базовий місяць оренди.

Цінова пропозиція до заяви на оренду:

подається в закритому конверті з написом «пропонований розмір орендної плати за базовий місяць оренди» потенційним орендарем, який подав заяву на оренду;

подається юрособами, передбаченими абз. 4, 9 ч. 2 ст. 15 Закону «Про оренду державного та комунального майна», до появи технічної можливості подавати такі цінові пропозиції через особистий кабінет потенційного орендаря в електронній торговій системі;

не може бути меншою за розмір орендної плати, визначеної для такого об'єкта оренди відповідно до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. №786.

Наказ ФДМУ від 20.08.2020 р. №1410
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.11.2020 р. офіційно не опублікований


Змінено Порядок проведення експертизи реєстраційних матеріалів на ліки

! Фармацевтам

Міністерство охорони здоров'я затвердило зміни до Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення, затвердженого наказом МОЗ від 26.08.2005 р. №426.

Дію Порядку поширено на біотехнологічні активні фармацевтичні інгредієнти.

Уточнено, що метою спеціалізованої експертизи матеріалів реєстраційного досьє для лікарських засобів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, додатково є підтвердження щодо відповідності перекладів тексту маркування упаковки лікарського засобу, інструкції про застосування лікарського засобу або короткої характеристики лікарського засобу матеріалам реєстраційного досьє.

Лікарський засіб не може бути рекомендований до державної реєстрації у разі виявлення невідповідності перекладів тексту маркування упаковки лікарського засобу, інструкції про застосування лікарського засобу або короткої характеристики лікарського засобу матеріалам реєстраційного досьє.

Наказ МОЗ від 21.08.2020 р. №1948
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.11.2020 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру