• Посилання скопійовано

За ким закріплено право землекористування?

Помер голова та засновник фермерського господарства. Що із землею? Чи припиняється у такому разі право постійного користування землею у ФГ? Чи треба таку землю переоформляти? На ці та інші запитання надала повну та вичерпну відповідь Велика Палата ВС1.

Статус земельної ділянки при створенні фермерського господарства

Нагадаємо, що фермерське господарство (далі — ФГ) підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою (ч. 1 ст. 8 Закону про ФГ).

1 Постанова Великої Палати ВС від 23.06.2020 р. у справі №922/989/18.

Отже, ще до створення ФГ його засновники вже мають у наявності земельні ділянки (у власності чи у користуванні/оренді).

Ось і в коментованій нами справі було саме так. Суд установив, що на момент створення ФГ його майбутній голова мав земельну ділянку на праві постійного користування, що й стало підставою для створення ФГ. Підтвердженням права користування земельною ділянкою був Державний акт на право постійного користування.

Після багатьох років існування ФГ (аж з 1993 року) у 2011 році головою ФГ стала інша особа, відомості про що належним чином внесено до ЄДР. Проте права ФГ користуватися земельною ділянкою це не скасувало. Адже хоч голова й інший, проте склад засновників не змінився.

Але 2018 року колишній голова та колишній користувач земельною ділянкою, на якій було створено ФГ, помер. Реакція на цю обставину не забарилася — ГУ Держгеокадастру наказом від 02.03.2018 р. №1106-СГ припинило права користування земельною ділянкою. З чим у такому разі залишилося ФГ?

Землю засновника-ФО до статутного фонду ФГ не вносять

За змістом статей 1, 5, 7, 8 і 12 Закону про ФГ після укладення договору оренди земельної ділянки для ведення фермерського господарства та проведення державної реєстрації такого господарства обов'язки орендаря цієї земельної ділянки виконує фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалася.

Після держреєстрації фермерського господарства у правовідносинах користування земельними ділянками, наданими на підставі Закону про ФГ, відбувається фактична заміна землекористувача — права й обов'язки користувача земельної ділянки переходять до фермерського господарства з дня його державної реєстрації.

Щодо цього Велика Палата ВС зазначала: для фактичної заміни орендаря та переходу обов'язків користувача земельної ділянки до ФГ має значення факт державної реєстрації ФГ як юрособи, а не внесення земельних ділянок до його статутного капіталу.

Відповідні висновки наведено у постановах Великої Палати ВС від 31.10.2018 р. у справі №677/1865/16-ц, від 16.01.2019 р. у справі №695/1275/17, від 16.01.2019 р. у справі №483/1863/17.

Усе наведене стосується й постійного користування земельною ділянкою фізособи — засновника ФГ.

Таким чином, при створенні ФГ (СФГ) земельні ділянки, які надавалися засновникові(ам) у власність чи у користування (у т. ч. оренду), можуть на законних підставах використовуватися ФГ без необхідності внесення їх до статутного капіталу.

Фактичним користувачем землі є ФГ, а не ФО-засновник

У коментованій нами справі Велика палата також додає, що фермерське господарство (у будь-якій його формі) створюється для діяльності з виробництва товарної сільгосппродукції, її перероблення та реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, з метою отримання прибутку, що відповідає наведеному в ст. 42 ГКУ.

З огляду на законодавчі обмеження щодо цільового використання земельної ділянки після її отримання громадянином ФГ має бути зареєстроване як юрособа у встановленому законом порядку. ВС вважає, що після укладення договору тимчасового користування землею, у тому числі на умовах оренди, фермерське господарство з дати державної реєстрації набуває статусу юрособи і з цього часу обов'язки землекористувача земельної ділянки здійснює ФГ, а не громадянин, якому вона надавалася.

При цьому будь-якого документального оформлення такої фактичної заміни землекористувача закон не вимагає та не встановлює. Не вноситься жодних змін і до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, не подаються відповідні відомості й до органів державної влади чи місцевого самоврядування. Достатньо цільового призначення земельної ділянки, яку було надано майбутньому засновникові ФГ.

Зверніть увагу!

Велика Палата ВС також нагадала, що право постійного користування земельною ділянкою через перехід його до фермерського господарства не входить до складу спадщини.

Постійне користування після смерті голови ФГ не припиняється

Ми впевнені, що всі користувачі земельних ділянок пам'ятають: право постійного користування, набуте до 01.01.2002 р., мало бути переоформлене на право оренди до 01.01.2008 р. Але Конституційний Суд України рішенням від 22.09.2005 р. №5-рп/2005 визнав таку вимогу неконституційною. Тому право постійного користування й надалі є законним способом користування земельними ділянками, у т. ч. й безпосередньо ФГ.

Воно може бути припинене лише з певних підстав, закріплених у законодавстві, перелік яких є вичерпним (ст. 114 ЗКУ). Такої підстави припинення права постійного користування фермерським господарством земельною ділянкою свого засновника, як смерть громадянина — засновника ФГ, немає.

Тому Велика палата доходить висновку, що у разі смерті громадянина — засновника ФГ право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновником, не припиняється зі смертю цієї особи, а зберігається за ФГ як за юрособою аж до часу її припинення.

Висновки

Підсумуймо висновки Великої Палати ВС у коментованому нами рішенні:

1. Правове становище СФГ як юрособи та суб'єкта господарювання, в тому числі його майнова основа, повинні залишатися стабільними незалежно від припинення участі в його діяльності засновника такого господарства як з об'єктивних причин (смерті, хвороби тощо), так і на підставі вільного волевиявлення при виході зі складу ФГ.

2. Велика Палата ВС відступила від попередніх висновків та зазначає, що з моменту створення ФГ до нього як до юрособи переходять правомочності володіння і користування та юридичні обов'язки щодо використання земельної ділянки його засновника.

3. У разі смерті громадянина — засновника СФГ відповідні правомочності та юридичні обов'язки щодо використання земельної ділянки, яку було надано засновникові саме для ведення ФГ, зберігаються за цією юрособою до часу припинення діяльності ФГ у встановленому порядку.

4. Зі смертю засновника ФГ, якому спірну земельну ділянку було надано на праві постійного користування, таке право не припиняється, не переоформляється та залишається за ФГ до дати припинення ФГ як юрособи.

ВС також наголошує, що виданням оспорюваного наказу всупереч вимогам земельного законодавства ГУ Держгеокадастру втрутився у право ФГ на мирне володіння своїм майном на порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про права людини, що є підставою для визнання його недійсним.

Нормативна база

  • ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. №2768-III.
  • Закон про ФГ — Закон України від 19.06.2003 р. №973-IV «Про фермерське господарство».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру