• Посилання скопійовано

№1ДФ за III квартал — з новими ознаками

Які нові ознаки доходів і як саме потрібно зазначити в формі №1ДФ вже за III квартал? Який тепер штраф (і чи буде він) за неподання або подання з помилками ф. №1ДФ? Ці та інші практичні питання розглянемо далі.

Нові ознаки доходу

Нагадаємо, що Наказом №2411 до Довідника ознак доходів фізичних осіб було внесено зміни. А саме:

1) узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» поділено на дві:

— 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;

— 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку»;

2) доходи, які раніше відображали з ознакою 106 (всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі), тепер треба відображати окремо за ознаками:

— 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

— 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;

— 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

3) зі змісту ознаки доходу 125 забрали згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя. Як наслідок, у Довіднику ознак доходів під номером 125 тепер дві ознаки: одна в старій редакції, яка діяла до 30.06.2020 р., і оновлена, що діє з 01.07.2020 р.;

4) викладено у новій редакції ознаку доходу 128. Отже, якщо ви відображатимете в ф. №1ДФ суму державної та соціальної допомоги, яку ви виплачували працівникам за рахунок ФСС або Фонду безробіття, зверніть увагу на дату, з якої діє ознака доходу, — чинна діє з 01.07.2020 р.

Увага! Ці нові та оновлені ознаки потрібно використовувати вже при складанні форми №1ДФ за III квартал 2020 р.!

На це вказували податківці у ЗIР, підкатегорія 103.25.

Фіндопомога (позика): надаємо, повертаємо і відображаємо в ф. №1ДФ

Тепер правила такі.

Основна сума поворотної фінансової допомоги (або позики), яка надається податковим агентом фізособі, відображається у ф. №1ДФ під ознакою доходу «197».

Тобто якщо у III кварталі підприємство надавало поворотну фіндопомогу працівникові або фізособі, воно має у ф. №1ДФ за результатами такого кварталу відобразити цю суму під ознакою 197. I заповнити лише графи 3 та 3а, а в графах 4 та 4а проставити нулі.

Основну суму поворотної фінансової допомоги (позики), яка повертається фізособі, відображають у ф. №1ДФ під ознакою доходу «153». Тобто як і раніше. I заповнюють лише графи 3 та 3а, а в графах 4 та 4а ставлять нулі.

Увага! Якщо отримувачем чи надавачем поворотної фіндопомоги виступатиме ФОП, правила застосування ознак доходу 197 та 153 та порядок заповнення ф. №1ДФ не змінюється. I таку допомогу слід показувати за вищенаведеним алгоритмом.

Показувати за таким алгоритмом слід кожну видачу або повернення фіндопомоги (позики), навіть часткові. На цьому наполягають податківці у роз'ясненні2.

1 Наказ Мінфіну від 26.05.2020 р. №241 «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку».

2 ЗIР, підкатегорія 103.25.

Оренда нерухомості — яка ознака доходу?

У разі оренди нерухомості у фізособи-орендодавця у підприємства-орендатора або у ФОПа-орендаря виникає обов'язок податкового агента не лише в оподаткуванні ПДФО та військовим збором, але й у відображенні доходу в ф. №1ДФ.

Починаючи зі звіту за III квартал 2020 р. суму орендної плати слід відображати під ознакою «196»! Але якщо орендодавцем є ФОП, то у ф. №1ДФ дохід у вигляді орендної плати зазначають за ознакою «157».

Пам'ятаймо: якщо дохід нараховано в одному кварталі, але виплачено в іншому, інформацію відображають за окремим алгоритмом:

графи 3 «Сума виплаченого доходу» та 4 «Сума перерахованого податку» заповнюють у разі фактичної виплати доходу, відповідно у кварталі виплати буде зазначено суми у графах 3 та 4, а у графах 3а та 4а проставлено нулі. А в кварталі нарахування графи 3а та 4а буде заповнено, а в графах 3 та 4 — нулі.

Оренда транспорту та іншого рухомого майна — яка ознака доходу?

Щодо відображення в ф. №1ДФ плати за оренду рухомого майна змін не виникло. Хоча назва ознаки «196» не містить обмежень щодо виду майна, але за визначенням вона призначена лише для нерухомості!

Суми орендних платежів, що їх податковий агент виплачує на користь фізосіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно), він відображає у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «127».

Допомога по частковому безробіттю — яка ознака доходу?

Суму допомоги по частковому безробіттю на період карантину, перераховану Фондом безробіття роботодавцю та виплачену ним найманому працівнику, відображають у Податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «128» як соціальну виплату з відповідного бюджету.

Але для працівників така допомога не оподатковується ПДФО та військовим збором. Це підтвердив Мінфін у листі від 25.05.2020 р. №11220-02-2/15556. Тому слід заповнити графи 3 та 3а, а у графах 4 та 4а проставити нулі.

А якщо не було нарахованих/виплачених фізособам доходів?

Відповідно до п. 2.2 розділу II Порядку №41, податковий розрахунок подають незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

Наразі податківці не дають чіткої відповіді на це запитання, позаяк у Порядку йдеться про подання в будь-якому разі, а у п. 176.2 ПКУ — про подання в разі нарахування доходів.

Вони наводять ці дві норми, а вже податкові агенти мають прийняти самостійне рішення. Проте у разі оскарження штрафів можна наголошувати саме на нормі ПКУ. Але як до цього поставиться суд, на користь кого буде прийнято рішення, — це вже питання судової практики.

Що буде за неподання ф. №1ДФ або за помилки в ньому?

З 23 травня 2020 р. діють нові, згідно зі ст. 119 ПКУ, збільшені розміри штрафів за помилки в ф. №1ДФ. За перше порушення слід чекати штрафу в 1020 грн, за наступні протягом року — 2040 грн. У яких саме випадках може бути накладено штраф, повідомляли черкаські податківці2.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

2 ЗIР, підкатегорія 103.26.

Однак наразі, до останнього дня місяця, у якому завершиться карантин, податківці не можуть накладати штрафи згідно з ПКУ (крім винятків, до яких помилки та порушення у зв'язку з наданням ф. №1ДФ не належать). Це встановлено п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, на що звертали увагу податківці у ЗIР, підкатегорія 132.01.

Тому до кінця карантину податкові агенти мають фору: вони можуть як подати звіт із порушенням термінів, так і виправляти у ньому помилки, і все це без загрози податкових штрафів.

Але не слід забувати про штрафи адміністративні! Адже для них мораторію під час карантину не встановлено, застерігають податківці у ЗIР, підкатегорія 103.26.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру