• Посилання скопійовано

Виправлення в декларації з ПДВ

Платник ПДВ подав уточнення до декларації з ПДВ і виправив рядок 21 (збільшення ПК наступного періоду). Виникла переплата. Чи можливо повернути такі кошти?

Правила виправлення помилок

За загальним правилом ст. 50 ПКУ платник податків має право внести зміни до податкової звітності шляхом подання уточнюючого розрахунку або зазначити уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Але загальне правило не стосується виправлення помилок з ПДВ.

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації з ПДВ (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок (далі — УР) до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнення (п. 50.1 ПКУ та п. 2 розділу I Порядку №21). Виправлені дані відображаються в інтегрованій картці платника датою подання УР.

Зверніть увагу!

За уточнюючими звітними документами в IКП відображається різниця між грошовим зобов'язанням, зазначеним у поданому раніше звітному документі, та грошовим зобов'язанням, розрахованим з урахуванням виявлених платником помилок, штрафу та пені (у разі заниження грошового зобов'язання), визначені самостійно платником.

Пункт 2 ч. 4 розділу IV Порядку №422

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку треба подати відповідні додатки, що містять інформацію про уточнені показники (п. 8 розділу VI Порядку №21).

За умовами запитання збільшується сума у рядку 21, тож слід подати додаток 2 (з позначкою «уточнюючий») у складі уточнюючого розрахунку. При виправленні помилок у додатку 2, якщо такі помилки вплинули на показники декларації:

— якщо потрібно збільшити/зменшити числові дані за рядком, який раніше вже був у додатку 2, зі знаком «+» або «-», уточнюємо значення цього рядка, тобто зазначаємо лише ту суму, яку слід додати або змінити;

— якщо необхідно додати новий або видалити наявний рядок додатка, то такий рядок повторюємо на повну суму зі знаком «+» або «-»1.

1 ЗIР, підкатегорія 101.25, запитання: «Яким чином виправити помилки в додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ?».

Особливості заповнення УР

У шапці уточнюючого розрахунку та додатках до нього:

— у рядку 02 «Звітний (податковий) період» зазначають звітний період, в якому подається УР;

— у рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» — період, за який виправляють виявлені помилки.

Порядок заповнення уточнюючого розрахунку полягає в такому:

— у графі 4 «Показник, який уточнюється» відображають показники декларації звітного періоду, що виправляється (заповнюють усі показники декларації, що виправляється, у тому числі й ті, які не виправляються);

— у графі 5 «Уточнений показник» — показники з урахуванням виправлення;

— у графі 6 «Різниця» — абсолютне значення суми помилки;

увага! у довідковому віконці «сума, обчислена відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку» зазначають суму ліміту на дату подання УР. У рядку 19.1 «з рядка 19 сума перевищення від'ємного значення над сумою, обчисленою відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1розділу V Кодексу на момент подання уточнюючого розрахунку» показують суму перевищення теж на дату подання УР.

Пов'язано це з тим, щоб під час подання уточнення платник не міг дозаявити бюджетне відшкодування у сумі, яка перевищує ліміт на дату подання УР.

Крім того, зверніть увагу на особливість виправлення рядка 21 декларації. При виправленні рядка 21 (п. 5 та 6 Порядку №21), яке:

— не вплинуло на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подають за один звітний період, в якому вносять відповідні зміни. Значення графи 6 рядка 21 УР (як збільшення, так і зменшення) враховують у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано уточнення;

— впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, УР подають за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

Як повернути помилково та/або надміру сплачені кошти через Е-кабінет?

Платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Е-кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Формування рядка 21

Рядок 21 — це складова рядків 19.1 та 20.3 поточної декларації з ПДВ:

рядок 19.1 — це визначена сума з рядка 19, а саме сума перевищення від'ємного значення над реєстраційною сумою із СЕА відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації. Сума зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (рядок 21);

рядок 20.3 — це залишок від'ємного значення після вирахування суми податкового боргу та суми бюджетного відшкодування (рядок 20 — рядок 20.1 — рядок 20.2).

Тож рядок 21 поточної декларації відображає суму від'ємного значення, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду. У наступному звітному періоді цю суму дублюють у рядку 16.1 «значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду».

Але зверніть увагу: значення графи 6 рядка 21 УР враховують у рядку 16.2 декларації (як збільшення, так і зменшення) за той період, в якому подано УР (заповнюючи рядок, 16.2 слід заповнити службову таблицю наприкінці декларації).

А що з переплатою та реєстраційною сумою?

У результаті подання УР у періоді подання виправлення сума зараховується до складу ПК. А далі треба проаналізувати результат звітного періоду, адже відображена сума у рядку 16.2 може вплинути як на ПЗ до сплати, так і збільшити суму від'ємного значення ПДВ.

Оскільки йдеться про минулий звітний період, то сума ПЗ до сплати вже, напевно, списана з рахунку платника в СЕА. Тож унаслідок зменшення суми ПЗ виникає переплата до бюджету. Ці кошти можуть бути повернені платнику, але лише на його рахунок в СЕА. Для цього подається заява за довільною формою (п. 43.4 ПКУ).

Далі ці кошти можна повернути на поточний рахунок платника — якщо сума коштів на рахунку в СЕА перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань з ПДВ та суму податкового боргу з ПДВ. Заява на таке повернення подається у складі декларації з ПДВ за формою додатка 4.

Але зверніть увагу! Перерахування коштів з бюджету на рахунок в СЕА не призведе до збільшення реєстраційної суми платника ПДВ. I навпаки, перерахування з рахунку в СЕА на поточний рахунок платника ПДВ призведе до зменшення такої реєстраційної суми.

Тобто повернути зайво сплачені кошти з бюджету можна, і навіть на свій поточний рахунок. Та чи варто це робити, платник ПДВ має вирішити сам.

Нормативна база

  • Порядок №21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21.
  • Порядок №422 — Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. №422.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру