• Посилання скопійовано

Що нового

Нові антикорупційні норми стосовно цінних паперів

! Учасникам ринку ЦП

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.09.2020 р. набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо передачі корпоративних прав в управління».

Законом внесено зміну до абз. 5 ч. 5 ст. 17 Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», який передбачає, що сума договору про управління цінними паперами з одним клієнтом-фізособою має становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам.

Зазначений абзац доповнено нормою, відповідно до якої це обмеження не поширюється на договори про управління цінними паперами, що укладаються на виконання вимог ст. 36 Закону «Про запобігання корупції».

Крім цього, зміною до ч. 1 ст. 36 Закону «Про запобігання корупції» врегульовано ситуацію, якщо передача акцій, належних держслужбовцям (особам, зазначеним у п. 1, пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону), протягом 30 днів після призначення (обрання) на посаду неможлива через встановлення обмежень на здійснення операцій з акціями на підставі відповідного рішення НКЦПФР. У такому разі передача акцій в управління іншій особі має відбутися протягом 30 днів з дати відновлення внесення змін до системи депозитарного обліку щодо відповідних акцій.

Закон України від 02.09.2020 р. №852-IX чинний з 24.09.2020 р.


Уряд скасував 36 застарілих регуляторних актів і назвав це дерегуляцією

! СГ

Кабмін скасував 36 актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, зокрема у сферах державного цінового регулювання, енергетики та ліцензування госпдіяльності.

Акти скасовано як такі, що втратили актуальність та не відповідають законодавству.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №1143-р чинне з 23.09.2020


Нові форми звітності для видобувних галузей

! СГ видобувних галузей

Відповідно до ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 7 та ч. 3 ст. 9 Закону від 18.09.2018 р. №2545-VIII «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» Кабмін затвердив:

звіт про платежі на користь держави;

консолідований звіт про платежі на користь держави;

звіт про отримані платежі.

Крім цього, визнано такою, що втратила чинність, Постанову КМУ від 02.12.2015 р. №1039 «Про затвердження Порядку забезпечення прозорості у видобувних галузях».

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №858 чинна з 25.09.2020 р.


Пенсійний збір при першій купівлі житла не сплачується

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. №1740.

Зокрема, Порядок доповнено нормами, згідно з якими збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі нерухомого майна не сплачується, якщо:

особа придбаває житло вперше, що підтверджується заявою фізособи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя), та відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід'ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло, а також даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду. Документом, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, є довідки з місць проживання (після 1992 року);

особа перебуває у черзі на одержання житла, що підтверджується документом, виданим органом, до компетенції якого належить ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №866 чинна з 26.09.2020 р.


Визначено, які товари не допускаються до переробки для вільного обігу в Україні

! Iмпортерам

Кабмін затвердив перелік товарів, які не можуть бути допущені до переробки для вільного обігу на митній території України, внісши відповідні зміни до постанови КМУ від 27.03.2013 р. №295.

До вищезгаданого переліку входять товари з кодами за УКТ ЗЕД 22, 24, 27, 29, 38, 87 — підакцизні товари у випадку, коли під час здійснення їх переробки шляхом простих операцій (змішування, монтаж, демонтаж) отримуються продукти переробки та/або відходи, які є непідакцизними товарами.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №856 чинна з 26.09.2020 р.


Розширено перелік відкритих даних, які підлягають оприлюдненню НКРЗI

! Операторам, провайдерам телекомунікацій

Кабмін вніс зміни у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою КМУ від 21.10.2015 р. №835. Зокрема, передбачено розширення переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню НКРЗI у формі відкритих даних.

Так, до переліку включено:

періодичну звітність операторів, провайдерів телекомунікацій, крім такої, що містить фінансові показники їх діяльності;

інформацію про покриття Iнтернету, технології, швидкості та кількість абонентів у розрізі кожного населеного пункту, що надається операторами та провайдерами телекомунікацій у рамках відповіді на запити НКРЗI.

Постанова КМУ від 23.09.2020 р. №870
набирає чинності з дня опублікування,
станом на 30.09.2020 р. офіційно не опублікована


Уряд врегулював деякі питання організації фінмоніторингу

! Суб'єктам фінмоніторингу

Кабмін затвердив:

Порядок подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку/поновлення на обліку) суб'єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації та подання суб'єктами первинного фінансового моніторингу Державній службі фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов'язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу;

Порядок ведення Державною службою фінансового моніторингу обліку суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.09.2020 р. №850 набирає чинності 01.01.2021 р.


Визначено, яка діяльність підлягає моніторингу на викиди парникових газів

! СГ

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 6 Закону «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» Кабмін затвердив перелік видів діяльності, викиди парникових газів в результаті провадження яких підлягають моніторингу, звітності та верифікації.

Визначено, що якщо на установці наявні декілька виробничих процесів, що належать до одного виду діяльності, то їх потужності підсумовуються оператором установки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №880 чинна з 29.09.2020 р.


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на IV квартал 2020 року

! Підприємствам енергетики та комунального господарства

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на IV квартал 2020 року у розмірі 0,092%.

Постанова НКРЕКП від 23.09.2020 р. №1775 чинна з 23.09.2020 р.


Нацбанк вніс зміни до Тарифів на депозитарні послуги

! Клієнтам НБУ

Нацбанк вніс зміни до Тарифів на депозитарні послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України, а також на послуги щодо обліку і обігу депозитних сертифікатів Національного банку України, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Постановою встановлено тарифи на такі послуги (операції) Нацбанку:

проведення облікових операцій щодо державних ЦП, розміщених за межами України, — 10 EUR за 1 розпорядження;

надання інформаційних повідомлень щодо державних ЦП, розміщених за межами України, — 1 EUR за 1 повідомлення;

зберігання (облік) державних ЦП, розміщених за межами України, — 0,001% від середньої номінальної вартості ЦП за розрахунковий період;

обслуговування грошових розрахунків щодо державних ЦП, розміщених за межами України, — 15 EUR + додаткові витрати за 1 розпорядження.

Постанова Національного банку України від 22.09.2020 р. №136 чинна з 24.09.2020 р.


Додавання вітамінів до харчових продуктів — за новими Правилами

! Харчовикам

Міністерство охорони здоров'я затвердило Правила додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів.

Правила регламентують порядок додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів з метою забезпечення високого рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів на виконання положень ст. 15, 16, ч. 2 ст. 37 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Дія Правил поширюється на всіх операторів ринку харчових продуктів, незалежно від форми власності, які провадять господарську діяльність, пов'язану з виробництвом харчових продуктів.

Положення Правил не застосовуються до дієтичних добавок, якщо інше прямо не встановлено цими Правилами.

Установлено, що харчові продукти, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності наказом МОЗ від 16.07.2020 р. №1613, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років після набрання чинності цим наказом. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності, або мінімального терміну придатності.

Пункти 2, 3 розділу V Правил (які стосуються вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах — не більше 2 масових відсотків усіх жирів у продукті — та інформації про них) набирають чинності через три роки після набрання чинності цим наказом.

Наказ МОЗ від 16.07.2020 р. №1613
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.09.2020 р. офіційно не опублікований


Мінекономіки остаточно відмовилося від книги відгуків та пропозицій

! СГ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України внесло зміни до Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом МЗЕЗ від 13.03.95 р. №37, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених наказом МЗЕЗторгу від 08.07.96 р. №369, Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, затверджених наказом МЗЕЗторгу від 08.07.97 р. №344, Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. №219, Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 11.07.2003 р. №185, Правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. №103, та Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. №104.

Основною метою змін є приведення зазначених нормативно-правових актів у відповідність до законодавства — зокрема, вже не вимагається наявність книги відгуків та пропозицій, а куточки покупця перейменовано на куточки споживача.

Крім цього, визнано таким, що втратив чинність, Наказ МЗЕЗторгу від 24.06.96 р. №349 «Про затвердження Iнструкції про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства».

Наказ Мінекономіки від 16.06.2020 р. №1130
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.09.2020 р. офіційно не опубліковано


Митниця має надавати доступ до фото-, відеофіксації митних формальностей

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок зняття, обробки, проведення аналізу та зберігання матеріалів, отриманих із застосуванням засобів фото-, відеофіксації, надання інформації на запит.

Порядок встановлює належне зняття, обробку, проведення аналізу та зберігання матеріалів, отриманих із застосуванням засобів фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться щодо товарів, транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України, надання інформації на запит осіб, які переміщують товари, транспортні засоби, зафіксовані на фотознімках та/або у відеозаписах із застосуванням автоматизованої системи аналізу та управління ризиками.

Iнформація (фотознімки, відеозаписи), отримана за результатами використання митними органами засобів фото-, відеофіксації, може надаватись особам, якими переміщувались (переміщуються) товари, транспортні засоби, зафіксовані на фотознімках та/або у відеозаписах, на їх запит. Форма запиту затверджена як додаток до Порядку.

Митний орган має право відмовити в задоволенні запиту, якщо:

митний орган не володіє інформацією, щодо якої зроблено запит;

особою, якою подано запит, не дотримано вимог до запиту (запит заповнено не в повному обсязі, немає підпису запитувача та/або не зазначено дати);

особою, якою подано запит, не надано цифрового носія з технічними можливостями, що забезпечують здійснення на нього запису запитуваної інформації;

запит подано особою, якою не переміщувались товари, транспортні засоби, зафіксовані на фотознімках та/або у відеозаписах;

запит подано у строк менше 5 робочих днів до закінчення строку зберігання файлів на сервері.

Наказ Мінфіну від 23.07.2020 р. №452
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.09.2020 р. офіційно не опублікований


Новий порядок перевірки банкрутів на фіктивність

! СГ

Мін'юст затвердив Порядок проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

Установлено, що аналіз фінансово-господарського стану СГ щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства проводиться згідно з Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затвердженими наказом Мінекономіки від 19.01.2006 р. №14 (у редакції наказу Мінекономіки України від 26.10.2010 р. №1361).

Аналіз проводиться щодо держпідприємств і підприємств, у СК яких частка держвласності перевищує 50%.

Арбітражний керуючий, призначений судом розпорядником майна, проводить аналіз до проведення перших зборів кредиторів та подає результати аналізу до господарського суду разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

Водночас втратив чинність Наказ Мін'юсту від 26.02.2013 р. №327/5 «Про затвердження Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб'єктів господарювання державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків, та підготовки на запити суду, прокуратури або іншого уповноваженого органу висновків про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства».

Наказ Мін'юсту від 10.09.2020 р. №3105/5 чинний з 22.09.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру