• Посилання скопійовано

Складаємо додаток 6 до декларації з ПДВ

В IПК від 11.09.2020 р. №3827/IПК/99-00-05-06-02-06 (див. «ДК» №40/2020) податківці, зокрема, зазначили, які рядки цього додатка мають відповідати даним декларації.

Подання цього додатка є обов'язковим для платників ПДВ, які скористалися пільгами. Зокрема, інформацію щодо здійснених у звітному періоді звільнених операцій зазначають у таблиці 2 додатка 6. Разом з обсягами здійснених звільнених операцій для обчислення суми ПДВ, яку не сплачено у зв'язку з отриманням пільги, у графі 6 показують обсяги операцій з придбання товарів/послуг за ставкою 20% (обсяги придбання за ставкою 7% та 0% (або звільнені) відповідно фіксують у графах 7 та 8).

Податківці в IПК від 11.09.2020 р. №3827/IПК/99-00-05-06-02-06 звертають увагу, що у графі 6 відображають обсяги операцій з придбання товарів (послуг), придбаних за ставкою 20% у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів (послуг).

Тобто у цій графі зазначають не обсяг придбаних безпосередньо у звітному періоді товарів (послуг) зі ставкою 20%, а саме обсяг раніше придбаних (у тому числі і придбаних у звітному періоді) товарів і послуг, але які були використані у звільнених операціях у звітному періоді.

Чи повинна зазначена сума відповідати даним про придбання товарів (послуг) та необоротних активів на митній території України декларації звітного періоду (рядок 10.1 декларації)? Вочевидь ні, позаяк рядок 10.1 декларації звітного періоду враховує і придбання тих товарів/послуг, які ще не були використані у звільнених операціях, і не враховує раніше відображені обсяги придбання товарів (послуг), що були використані у звільнених операціях звітного періоду.

Підтверджують такий підхід і податківці. У коментованій IПК вони наголошують, що значення графи 6 таблиці 2 додатка 6 може, але не повинне дорівнювати значенню рядка 10.1 декларації.

Водночас значення графи 5 рядка «Усього» таблиці 2 додатка 6 (усього обсягу звільнених операцій) повинно відповідати значенню рядка 5.1 декларації, яке включається, у тому числі, до рядка 5 декларації.

Тут також усе логічно, позаяк у графі 5 додатка 6 зазначають обсяг звільнених операцій, здійснених саме у звітному періоді, як і у рядку 5 декларації.

Крім цього, Порядком №211 більше не передбачено обов'язкової відповідності інших показників таблиці 2 додатка 6 показникам певних рядків декларації.

1 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. №21.

Чи може графа 4 додатка 6 мати від'ємне значення?

Це питання також тісно пов'язане з попереднім, бо саме неправильне заповнення суми у графі 6 таблиці 2 додатка 6, яка використовується при розрахунку несплаченої суми податку, може призвести до виникнення від'ємного значення у графі 4 таблиці 2 додатка 6.

Податківці у коментованій індивідуальній податковій консультації наполягають, що сума у графі 4 таблиці 2 додатка 6 не може мати від'ємного значення. Хоча все-таки один варіант, коли це можливо, вони наводять — у разі уточнення показників додатка 6 (якщо додаток 6 подають до уточненої декларації) методом «сторно». У такому разі в одному рядку зі знаком «мінус» проставляють показники, які уточнюються, а в другому рядку зі знаком «плюс» — правильні.

Отже, якщо у графі 4 таблиці 2 додатка 6 виходить від'ємне значення, то варто перевірити показник у графі 6, чи не потрапили до нього придбані, але не використані у звільнених операціях товари (послуги).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру